Zdrowie

Picie dużych ilości kofeiny 5 dni w tygodniu może zwiększać ryzyko chorób serca

  • 20 sierpnia, 2024
  • 7 min read
Picie dużych ilości kofeiny 5 dni w tygodniu może zwiększać ryzyko chorób serca


Płaski układ ceramicznych kubków zawierających składniki kawy i różne rodzaje i smaki napojów kawowychUdostępnij na Pintereście
Zbyt duża ilość kofeiny może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie serca. twomeows/Getty Images
  • Przeprowadzono wiele badań mających na celu zbadanie potencjalnego pozytywnego i negatywnego wpływu kofeiny na zdrowie człowieka.
  • Wiele dotychczasowych badań skupiało się na wpływie kofeiny na zdrowie serca.
  • Nowe badania wskazują, że osoby, które regularnie piją duże ilości kofeiny, mogą mieć większe ryzyko zachorowania na chorobę sercowo-naczyniową, nawet jeśli cieszą się ogólnie dobrym zdrowiem.

Na przestrzeni lat przeprowadzono wiele badań mających na celu zbadanie potencjalnego wpływu – zarówno pozytywnego, jak i negatywnego – kofeina na zdrowie człowieka.

Duża część tych badań skupiała się na możliwym wpływie kofeiny — substancji pobudzającej występującej w napojach takich jak kawa, herbata i napoje energetyczne i produkty takie jak czekolada — na zdrowie serca.

Jedno z najnowszych badań, zaprezentowane niedawno na konferencji ACC Asia 2024 w Indiach, wykazało, że osoby, które przewlekle piją duże ilości kofeiny co najmniej pięć dni w tygodniu, mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na chorobę sercowo-naczyniową, nawet jeśli cieszą się dobrym zdrowiem.

Do tego badania naukowcy zrekrutowali losowo grupę 92 zdrowych uczestników w wieku od 18 do 45 lat. U wszystkich uczestników badania zmierzono ciśnienie krwi i tętno, a następnie wzięli udział w trzyminutowym teście kroku. Ich ciśnienie krwi i tętno zmierzono ponownie minutę i pięć minut po teście.

Naukowcy zebrali również informacje na temat przeciętnego dziennego spożycia kofeiny przez uczestników badania, a także ich dane społeczno-demograficzne.

„Regularne spożywanie kofeiny może zaburzyć układ przywspółczulnyco prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi i tętna”, mówi w komunikacie prasowym Nency Kagathara, MBBS, badaczka z Wydziału Medycyny Wewnętrznej w Zydus Medical College and Hospital w Indiach i główna autorka tego badania. „Nasze badanie miało na celu określenie wpływu przewlekłego spożycia kofeiny na zdrowie serca, w szczególności na powrót tętna i ciśnienia krwi”.

Na potrzeby badania naukowcy zdefiniowali przewlekłe spożycie kofeiny jako picie dowolnych napojów zawierających kofeinę — kawy, herbaty, napojów gazowanych i napojów energetycznych — pięć dni w tygodniu przez okres dłuższy niż rok.

Warto przeczytać!  Przełomowa szczepionka przeciwko malarii zapewnia długotrwałą ochronę kobietom w ciąży

Na zakończenie badania zespół badawczy odkrył, że 19,6% uczestników badania spożywało ponad 400 miligramów (mg) kofeiny dziennie, co odpowiada około czterem filiżankom kawy, dwóm napojom energetycznym lub 10 puszkom napoju gazowanego.

Według amerykańskiej FDA, 400 mg kofeiny dziennie nie jest zwykle kojarzony z negatywnymi problemami zdrowotnymi u zdrowych dorosłych. Jednak FDA ostrzega, że ​​poszczególne osoby reagują na kofeinę i metabolizują ją inaczej, a niektóre osoby są bardziej wrażliwe na kofeinę niż inne.

Naukowcy odkryli, że długotrwałe spożywanie 400 mg kofeiny dziennie ma istotny wpływ na autonomiczny układ nerwowy, prowadząc z czasem do przyspieszenia akcji serca i podwyższenia ciśnienia krwi.

U uczestników, którzy przewlekle spożywali 600 mg kofeiny dziennie, co jest wartością wyższą niż zalecany dzienny limit, naukowcy zgłosili znacząco podwyższone tętno i ciśnienie krwi po pięciu minutach odpoczynku po trzyminutowym teście schodkowym. Wskazuje to, że zwyczajowo wysokie spożycie kofeiny może utrudniać powrót tętna i ciśnienia krwi po regularnej codziennej aktywności.

„Ze względu na wpływ na autonomiczny układ nerwowy, regularne spożywanie kofeiny może narazić zdrowe osoby na ryzyko nadciśnienia i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych” – powiedział Kagathara. „Zwiększanie świadomości tych zagrożeń jest kluczowe dla poprawy zdrowia serca u wszystkich”.

Z poprzednich badań wynika, że ​​spożywanie ponad 400 mg kofeiny dziennie może powodować problemy zdrowotne, w tym: Lęk I bezsenność.

Wiadomości medyczne dzisiaj rozmawiałem z Monique Richard, MS, RDN, LDN, zarejestrowaną dietetyczką i właścicielką Nutrition-In-Sight, o tym badaniu, która stwierdziła, że ​​wyniki nie są zaskakujące.

„Tolerancja na kofeinę różni się w zależności od osoby, podobnie jak jej efekty i konsekwencje; jednak rozumiemy potencjał pobudzający, a także jesteśmy świadomi częstego stosowania w całej populacji, co dla niektórych może być nadmierne. Przewlekła, nadmierna ilość kofeiny — powyżej zalecanych 400 mg dziennie — może podwyższyć tętno (i) ciśnienie krwi, ale w zależności od formy może wiązać się z dodatkowymi wadami, takimi jak nadmiar cukru, kalorii, sodu, dodatków i sztucznych składników”.
— Monique Richard, MS, RDN, LDN

MNT rozmawiałem również z dr Yu-Ming Ni, kardiologiem i lipidologiem z MemorialCare Heart and Vascular Institute w Orange Coast Medical Center w Fountain Valley w Kalifornii, który wyraził niezadowolenie z dużej liczby badań skupiających się na kawie i kofeinie, często przynoszących sprzeczne wyniki.

Warto przeczytać!  Śmiertelna ptasia grypa może zdziesiątkować ptaki Oceanii. Od czujności po szczepionki – oto, co robimy, aby się przygotować

„(Z) kawą… jest po prostu tak wiele nieznanych zmiennych. Niedawno mieliśmy badanie, które wykazało, że cztery filiżanki kawy dziennie lub więcej wiązały się z dłuższym przeżyciem. Mam wrażenie, że ciągle pijemy kawę. Jest albo świetna, albo okropna, albo gdzieś pomiędzy — prawdopodobnie gdzieś pomiędzy” — powiedział.

Kofeina w napojach energetycznych

Richard wspomniał także o innych źródłach kofeiny poza kawą.

„W praktyce zauważyliśmy zwiększone spożycie napojów energetycznych, shotów energetycznych i innych napojów z dużą zawartością kofeiny przez nastolatków, którzy mogą być bardziej podatni na niebezpieczne skutki nadmiernej ilości kofeiny” – powiedział Richard.

Zwróciła również uwagę na skutki uboczne spożywania zbyt dużej ilości kofeiny.

„Niektóre skutki uboczne [of too much caffeine] „mogą obejmować zawroty głowy, kołatanie serca, nerwowość, niepokój, zaburzenia snu, odwodnienie, biegunkę, nudności lub zmniejszony apetyt, pobudzenie i trudności z koncentracją, między innymi” – wyjaśnił Richard.

Tymczasem Ni powiedział, że zamiast skupiać się na kawie w badaniach dotyczących kofeiny, chciałby zobaczyć więcej badań nad napojami energetycznymi i ich wpływem na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

„Mają napoje energetyczne, które zawierają około 300 miligramów kofeiny w jednym napoju, co jest szaleństwem” – powiedział.

Warto przeczytać!  Najlepsze serum do skóry tłustej: 5 sposobów na czystą, promienną i promienną skórę

Ni powiedziała, że ​​czasami może to być trudne dla osób, które chcą ograniczyć dzienne spożycie kofeiny, ponieważ niektórym osobom smak kawy odpowiada.

„Jeśli chodzi o kofeinę ogólnie, myślę, że część pytania brzmi, czy kofeina stała się dla ciebie czymś w rodzaju podpory, dzięki której możesz przetrwać dzień?” kontynuował. „A jeśli tak, może spróbuj po prostu pić wodę w tym czasie i po prostu zobacz, co się stanie. Nie zdziwiłbym się, gdybyś czuł się mniej więcej tak samo, gdy to zrobisz po około tygodniu, gdy kofeina opuści twój organizm, i wtedy tak naprawdę nie będziesz jej potrzebował”.

„Ludzie po prostu zakładają, że potrzebują kawy, aby nie zasnąć, ale picie kawy rano staje się swego rodzaju rytuałem i może się okazać, że nie potrzebujesz jej pod koniec dnia, gdy już przez określony czas nie będziesz jej pić, więc warto z tym poeksperymentować”.
— Yu-Ming Ni, lekarz

Aby zmniejszyć dzienne spożycie kofeiny, Richard zasugerował:

  • zacznij powoli zmniejszać dzienne spożycie, monitorując jednocześnie objawy odstawienia, takie jak bóle głowy, rozdrażnienie, spadek energii i zamglenie umysłu
  • pamiętaj o nawadnianiu organizmu przez cały dzień, pijąc wodę lub niesłodzone napoje
  • spożywaj produkty, które naturalnie zawierają dużo wody (sałatki i warzywa, takie jak ogórki, papryka, seler i pomidory, owoce, takie jak arbuz, cytrusy, winogrona i melony)
  • zwerbuj swoich znajomych i sieć społecznościową, aby wspierali Twoje cele lub „bezkofeinową” razem

„Znajdź chwilę, aby się zatrzymać i podjąć decyzję już dziś dla siebie na jutro — przyjmowanie napoju z kofeiną i cukrem w błyskawicznym tempie 'aby funkcjonować’, 'aby przejść na następny poziom’ lub 'aby coś przetrwać’ nie sprzyja długoterminowemu zdrowiu” — powiedział Richard. „Ciesz się czekoladą, kawą lub herbatą, ale w otoczeniu dzielonym z innymi, naturą lub ulubioną książką!”


Źródło