Pięć powodów, dla których nie powinieneś przechodzić na całkowity weganizm
Choć korzyści zdrowotne diety wegańskiej są obiecujące, nie jest ona pozbawiona wad. Według ekspertów, jedzenie wyłącznie produktów roślinnych może powodować różne niedobory, które prowadzą do chorób i dolegliwości, które mogą zagrażać życiu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie one są.
Istnieje wiele powodów, dla których rezygnacja ze spożywania mięsa i nabiału może być szkodliwa dla zdrowia
Jeśli uważasz, że bycie weganinem jest zdrowe, zastanów się dwa razy! Często reklamowana jako zdrowsza alternatywa dla jedzenia mięsa, dieta wegańska opiera się wyłącznie na jedzeniu produktów roślinnych.
Według Healthline weganizm jest definiowany jako sposób życia, który próbuje wykluczyć wszelkie formy eksploatacji zwierząt i okrucieństwa wobec nich, czy to w odniesieniu do żywności, odzieży, czy w jakimkolwiek innym celu. Wiele osób decyduje się na dietę wegańską z różnych powodów, w tym etyki, troski o środowisko, ale mogą one również wynikać z chęci poprawy zdrowia.
Jednak eksperci twierdzą, że istnieje wiele powodów, dla których rezygnacja z mięsa i nabiału może być szkodliwa dla zdrowia. Oprócz powodowania niedoboru hemoglobiny, dieta wegańska może również zwiększać ryzyko wielu dolegliwości i chorób, szkodliwych dla zdrowia.
Niedobór witaminy B12
Witamina B12 jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w organizmie, który pomaga tworzyć DNA i czerwone krwinki. Pomaga również rozwijać centralny układ nerwowy i utrzymuje zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Witamina B12, powszechnie występująca w czerwonym mięsie, jajach, rybach i mleku, które są zakazane w diecie wegańskiej, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Jednak według ekspertów większość problemów zdrowotnych, na które cierpią weganie, jest związana z niedoborem witaminy B12. Bez znanych źródeł tego składnika odżywczego wiele funkcji organizmu ulega zaburzeniu, co prowadzi do anemii, zapalenia żołądka, udaru, choroby Crohna i celiakii.
Według ekspertów weganie są podatni na udar, biorąc pod uwagę, że sama dieta może zapobiegać chorobom serca. Badania mówią, że diety roślinne mogą zwiększać ryzyko udaru o 20 procent, głównie ze względu na powszechność niedoboru witaminy B12, który jest powszechny wśród osób niejedzących mięsa.
Anemia jest spowodowana niedoborem czerwonych krwinek lub hemoglobiny. Według lekarzy anemia jest potencjalnym ryzykiem dla zdrowia, które wiąże się z dietą całkowicie roślinną.
Lekarze twierdzą, że weganie mogą rozwinąć anemię z powodu niedoboru żelaza – niezbędnego minerału w tworzeniu czerwonych krwinek i braku odpowiedniej ilości witaminy B12 i kwasu foliowego. Powoduje to takie objawy jak:
- Zmęczenie i osłabienie
- Bladość skóry
- Letarg
- Zawroty głowy
- Problemy z oddychaniem
- Nieregularne bicie serca
Zespół nieszczelnego jelita
Zespół nieszczelnego jelita, zwany także nadmierną przepuszczalnością jelit, występuje, gdy ciasne otwory w barierach jelitowych ulegają poluzowaniu, umożliwiając przedostanie się do krwiobiegu niepotrzebnych i toksycznych cząstek.
Chociaż bezpośrednia przyczyna nieszczelnego jelita nie została jeszcze zidentyfikowana, choroby takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i celiakia są związane ze zwiększoną przepuszczalnością jelit. Dlatego też dieta ma decydujący wpływ na rozwój tego schorzenia. Diety oparte na roślinach w dużej mierze uwzględniają rośliny strączkowe, takie jak soczewica, orzeszki ziemne i soja, jako główne źródła białka zamiast mięsa.
Wiele osób stosujących dietę całkowicie wegańską cierpi na problemy ze zdrowiem psychicznym, takie jak lęk czy depresja. Prowadzi to do zmian nastroju wywołanych niedoborem takich substancji chemicznych w mózgu, jak serotonina, dopamina i noradrenalina.
Eksperci twierdzą, że składniki odżywcze z diety odgrywają ważną rolę w tworzeniu tych neuroprzekaźników, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu foliowego, witaminy B12, cynku, wapnia, jodu i żelaza. Jednak brak mięsa w dietach roślinnych, które zwykle dostarczają tych makrocząsteczek, może wywołać objawy depresji.