Pieczone udka z kurczaka – 4 oryginalne przepisy na obiad
Pieczone udka z kurczaka to obiadowy klasyk! Są pyszne i delikatne, smakują każdemu i można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli wciąż robiłaś je według jednego przepisu, wypróbuj nowe wersje dania. Sprawdź nasze propozycje na pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem, z mięsnym farszem, pieczone w ziołach oraz w ostrej marynacie.
Udka z kurczaka to kulinarny pewniak, ale… mogą być jeszcze lepsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.
Jeśli szukasz ciekawych i oryginalnych przepisów na pieczone udka z kurczaka, mamy dla ciebie aż cztery pyszne i aromatyczne propozycje. Marynowane i przyprawiane ziołami nabierają wyjątkowego smaku i skradną każde podniebienie. Pieczone udka po francusku z cytryną i tymiankiem mają lekki, orzeźwiający aromat przywodzący na myśl smaki i klimat południowej Francji.
Udka z mięsnym farszem to pomysł na kurczaka inaczej. Wymagają trochę więcej pracy, gdyż najpierw trzeba oddzielić mięso od kości, ale oryginalny smak rekompensuje poświęcony czas. Faszerowane udka dusimy w pomidorach.
Udka pieczone w ziołach to jedna z najlepiej znanych nam wersji kurczaka. Dodajemy do nich wiele aromatycznych przypraw: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn, a ponadto pieczemy razem z warzywami. Takie połączenie nadaje mięsu niepowtarzalny aromat i wydobywa doskonały smak.
Z kolei pieczone udka w ostrej marynacie to propozycja szczególnie dla tych, którzy preferują kurczaka w wersji pikantnej. Dodatek chilli i ostrego keczupu oraz aromatycznych przypraw sprawia, że upieczone udka są aromatyczne, a jednocześnie wyraziste.
Pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 1 cytryna
- 4 gałązki tymianku
- 4 szalotki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki szałwii
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól morska
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój ją w plasterki. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek i szalotki obierz, pokrój w kostkę.
- Udka posyp solą i pieprzem. przełóż do miseczki. Olej wymieszaj z ziołami i szalotkami. Polej mięso. Obłóż cytryną. Przemieszaj i odstaw na 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj plasterki cytryny oraz marynatę, która pozostała w miseczce. Podlej bulionem.
- Duś pod przykryciem około 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4-5 łyżkami wody. Przypraw solą oraz pieprzem.
Pieczone udka z kurczaka z mięsnym farszem
Składniki:
- 12 podudzi kurczaka
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 2-3 suszone pomidory marynowane w oliwie
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 pszenny tost
- 1 jajko
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Podudzia rozetnij wzdłuż i usuń kości. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce skórą do dołu. Posyp solą i pieprzem. Tost namocz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Suszone pomidory osącz, drobno pokrój.
- Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Dołóż suszone pomidory. Wyrób. Przypraw musztardą, solą i pieprzem.
- Farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Zepnij wykałaczkami. Smaż na oleju 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory.
- Duś 15 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż podudzia. Duś 10 minut.
Udka z kurczaka pieczone w ziołach
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 10 ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- 4 gałązki tymianku
- po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- 3 szalotki
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 papryki
- 8 małych ziemniaków
- sól
- grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 2Udka skrop przygotowaną marynatą Włóż do lodówki na 2 godziny.
- Ziemniaki wyszoruj. Gotuj 10 min w posolonej wodzie, odcedź. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki.
- Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godz. w 190ºC. Udekoruj odłożonymi ziołami.
Pieczone udka z kurczaka w ostrej marynacie
Składniki:
- 8 podudzi kurczaka
- 1/2 szklanki ostrego keczupu
- 4 łyżki powideł (niskosłodzonych)
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego albo jabłkowego
- suszone oregano
- suszona kolendra
- 3 łyżki oliwy
- sól
- sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Podudzia umyj, osusz. Mięso dobrze natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce suszonej kolendry i oregano. Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
- Chili rozetnij, usuń pestki, strączek potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem.
- Piecz ok. 40 minut w 200ºC. Przed podaniem udekoruj, np. listkami świeżej kolendry.