Gotowanie

Pieczony Czosnek W Piekarniku

  • 6 maja, 2023
  • 7 min read
Pieczony Czosnek W Piekarniku

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Jeśli chcesz nadać swoim ulubionym przepisom pikantny, orzechowy smak, pieczony czosnek jest najlepszym rozwiązaniem! Możesz łatwo zrobić trochę w domu w puszce na muffinki z odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu, aby poprawić ogólny smak! Efektem końcowym jest karmelizowany, czosnkowy raj.

Pieczony czosnek to najlepszy sposób na dodanie głębi smaku ulubionym potrawom. Wypróbuj go rozgniecionego i rozsmarowanego na twoich ulubionych krakersach, dodanego do hummusu lub guacamole, w zupach lub zmieszanego z ulubionym sosem do makaronu!

4 główki pieczonego czosnku w szarym naczyniu.

Przepis na pieczony czosnek

Pieczony czosnek jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale także zmienia zasady gry w kuchni. Poważnie, jeśli jeszcze nie próbowałeś pieczonego czosnku, tracisz! To takie proste, że poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Wszystko czego potrzebujesz to główka czosnku, trochę oliwy z oliwek i piekarnik. Po prostu odetnij czubek główki czosnku, skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię i włóż do piekarnika. Za około 45 minut będziesz mieć pięknie karmelizowane ząbki czosnku, które są delikatne, słodkie i och-tak-pyszne.

Nie daj się zwieść jego prostocie! Pieczony czosnek jest wszechstronnym składnikiem, który może uatrakcyjnić każde danie i nadać mu doskonały pikantny smak. Rozsmaruj na chlebie, zmiksuj na dipy, wymieszaj z pieczonymi warzywami lub dodaj do dań z makaronem. Dodaje bogatego, pikantnego smaku do wszystkiego, czego dotknie, a kiedy zaczniesz go używać, będziesz miał taką samą obsesję jak ja.

Składniki potrzebne do pieczonego czosnku

Oprócz kilku głów czosnku potrzebujesz tylko kilku dodatkowych składników, aby to ubić. Przygotowanie karmelizowanego, pysznego pieczonego czosnku jest bardzo proste. Będziesz chciał go używać we wszystkich swoich potrawach!

  • Czosnek: Użyłem około 4 główek świeżego czosnku. Aby je przygotować, odetnij wierzchołki, aby odsłonić goździki.
  • Oliwa z oliwek: Oliwa z oliwek jest używana do powlekania główek czosnku przed pieczeniem. Pomaga utrzymać wilgotność czosnku i nadaje potrawie subtelny, ziemisty smak. Jeśli nie masz pod ręką oliwy z oliwek, możesz ją również zastąpić dowolnym neutralnym olejem, takim jak olej roślinny lub olej rzepakowy.
  • Sól i pieprz: Użyłem koszernej soli i pieprzu do doprawienia czosnku przed pieczeniem. Pomagają podkreślić naturalny smak czosnku i dodają do potrawy odrobinę przyprawy.
Warto przeczytać!  Dietetyczne Halloween: pomysły na zdrowe upiorne przekąski + FIT menu na Halloween - Zdrowe odżywianie

Jak upiec czosnek

Po wyjęciu z piekarnika możesz użyć pieczonego czosnku do wielu różnych rzeczy! Spróbuj z pieczonymi warzywami, pieczywem czosnkowym, sosem sałatkowym lub puree ziemniaczanym! Pieczony czosnek nadaje mu najlepszy smak. Jest subtelnie słodki, a jednocześnie pikantny i pyszny!

  1. Rozgrzany piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.
  2. Przygotuj czosnek: Zdejmij dodatkowe warstwy papieru czosnkowego. Pozostaw jedną cienką warstwę, aby utrzymać czosnek razem. Użyj ostrego noża, aby odciąć 1/4 cala od wierzchołka goździków.
  3. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawy: Umieść pojedyncze surowe ząbki czosnku, przecięciem do góry, w formie na muffiny. Skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Czosnek doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Przykryć folią aluminiową: Przykryj każdą główkę czosnku małym kawałkiem folii, aby czosnek nie ściemniał podczas pieczenia. Folia pomaga również wytwarzać parę do powolnego pieczenia czosnku.
  5. Upiec: Piec, aż goździki w opakowaniu będą jasnobrązowe i miękkie. Około 40 minut do 1 godziny. Sprawdź gotowość, nakłuwając pojedynczy ząbek widelcem. Czosnek powinien być miękki i delikatny.
  6. Używać: Ciesz się pieczonym czosnkiem w całości, rozsmaruj na chlebie lub użyj go w swoich ulubionych przepisach. Dodaje tyle smaku sosom, pastom do smarowania, makaronom lub innym potrawom!
4-zdjęciowy kolaż czosnku przygotowywany z oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie przykryty folią aluminiową.

Wskazówki dotyczące pieczenia czosnku

Oto kilka dodatkowych wskazówek, o których należy pamiętać, aby otrzymać pieczony czosnek o jakości restauracyjnej! Mając go pod ręką, już nigdy nie będziesz musiał martwić się mdłym jedzeniem — wystarczy kilka prażonych ząbków czosnku, aby dodać smaku każdemu przepisowi!

  • Użyj dużej ilości oliwy z oliwek: Użyj dobrej jakości oliwy z oliwek, aby skropić całe główki czosnku. Olej pomaga utrzymać wilgotność czosnku i dodaje dodatkowego smaku.
  • Przykryć Folią Aluminiową: Zawiń każdą główkę czosnku w folię przed pieczeniem, aby zatrzymać ciepło i wilgoć. Możesz również zrobić małe foliowe torebki wypełnione każdą główką czosnku. Pomoże to równomiernie ugotować czosnek i zapobiegnie jego wysychaniu.
  • Dodaj inne przyprawy: Lubię prostotę i po prostu dodaję sól i pieprz, ale jeśli chcesz, możesz też dodać szczyptę kminku lub wędzonej papryki! Inną świetną opcją są świeże zioła. Rozmaryn, bazylia, szałwia lub pietruszka to świetne opcje na dodanie dodatkowej warstwy smaku.
Warto przeczytać!  Majewski: Afery? Prawdziwe afery to są teraz z piłkarzami

Sposoby wykorzystania pieczonego czosnku

Możesz użyć pieczonego czosnku w każdym przepisie, który wymaga zwykłego czosnku. Będziesz zaskoczony subtelnym, ale pysznym smakiem, który dodaje! Oto kilka moich ulubionych przepisów, które ostatnio wypróbowałam. Inne sposoby użycia to zupy, pasty do smarowania, dipy lub w celu wzmocnienia smaku innych pieczonych warzyw!

Zbliżenie pieczonego czosnku.

Przechowywanie resztek

Pieczony czosnek to smaczny i wszechstronny składnik, który może uszlachetnić każde pikantne danie! Ale co zrobić z resztkami? Na szczęście przechowywanie jest proste, więc możesz z niego korzystać, kiedy go potrzebujesz!

  • W lodówce: Pieczony czosnek będzie dobry przez tydzień. Tylko pamiętaj, aby przechowywać go w hermetycznym pojemniku, aby Twoja lodówka nie pachniała czosnkiem przez cały czas!

Główkę czosnku rozdziera się, aby odsłonić ząbki w środku.


  • Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.

  • Zdejmij dodatkowe warstwy papieru czosnkowego. Pozostaw jedną cienką warstwę, aby utrzymać czosnek razem. Wytnij 1/4 cala od góry goździków.

  • Umieść każdą główkę czosnku, przecięciem do góry, w formie na muffiny. Skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Czosnek doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  • Przykryj każdą główkę czosnku małym kawałkiem folii, aby czosnek nie ściemniał podczas pieczenia. Folia pomaga również wytwarzać parę do powolnego pieczenia czosnku.

  • Piec, aż goździki w opakowaniu będą jasnobrązowe i miękkie. Około 40 minut do 1 godziny. Sprawdź gotowość, nakłuwając pojedynczy ząbek widelcem. Czosnek powinien być miękki i delikatny.

  • Ciesz się pieczonym czosnkiem w całości, rozsmaruj na chlebie lub użyj go w swoich ulubionych przepisach. Dodaje tyle smaku sosom, pastom do smarowania, makaronom lub innym potrawom!



Serwuje: 4

Kalorie73kcal (4%)Węglowodany9G (3%)Białko2G (4%)Tłuszcz4G (6%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Tłuszcz wielonienasycony0,4GTłuszcze jednonienasycone3GSód5mgPotas112mg (3%)Błonnik1G (4%)Cukier0,3GWitamina A3j.mWitamina C9mg (11%)Wapń51mg (5%)Żelazo0,5mg (3%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Przystawka

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe jak upiec czosnek, pieczony czosnek


Źródło