Piernik z orzechami i miodem na święta Bożego Narodzenia. Przepis na szybki piernik na święta. Sekret smaku tkwi w aromatycznym naparze
Piernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez zapachu korzennych przypraw i tego smakowitego ciasta. Zwykle wymaga ono leżakowania, tzn. należy je zrobić kilka dni wcześniej, by zdążyło zmięknąć. Jeśli jednak nie masz czasu i szukasz pomysłu na piernik błyskawiczny, to mamy dla Ciebie idealny przepis. Piernik z kawą i orzechami laskowymi jest aromatyczny, pyszny i miękki zaraz po zrobieniu. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na piernik bez leżakowania.
Mamy dla Was przepis na pyszny piernik, który można jeść zaraz po pieczeniu. Dodatek kawy nadaje mu ciekawy smak, a orzechy laskowe wrażenie chrupkości. Ważne, by orzechy pozbawić ciemnych skórek, dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Piernik można oblać stopioną czekoladą, lukrem albo polewą kakaową.
Liczba porcji: dla 10-12 osób
Czas przygotowania: około 2 godziny
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 duże łyżki przyprawy do pierników,
- 2/3 szklanki miodu,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 125 g kostki masła,
- 2 łyżki zmielonej kawy,
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych,
- polewa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej).
-
Zacznij od przygotowania orzechów: całe orzechy laskowe podsmaż na suchej patelni przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Następnie weź dwa arkusze ręcznika papierowego i zawijając w nie porcje orzechów i delikatnie pocieraj, aż zacznie od nich odchodzić skórka (zobacz zdjęcie w galerii).
-
Gotowe jasne orzechy posiekaj na kawałki.
Nasza rada: najłatwiej i najszybciej rozdrobnić orzechy wkładając je do woreczka na mrożonki i uderzając kilka razy tłuczkiem lub wałkiem, aż będą w kawałkach
-
Następnie rozpuść masło z miodem, przyprawami do piernika, wodą i kawą.
Nasza rada: zamiast zmielonej kawy możesz dodać 8 łyżek mocnego espresso i zmniejszyć ilość wody w przepisie do 1/4 szklanki.
-
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą.
-
Jajka utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo przestudzoną miodową masę oraz mąkę z proszkiem i sodą.
-
Pod koniec ucierania dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.
-
Ciasto wylej do keksowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piecz ok. godzinę i 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.
-
Upieczone i przestudzone ciasto polej kakaową polewą (masło, wodę, kakao i cukier rozpuść i pogotuj 2 minuty, dodaj kostki czekolady i wymieszaj).
Piernik to trwałe i ciężkie ciasto z mąki pszennej lub żytniej, miodu, jajek, tłuszczu i wody. Swój słodko-pikantny smak zawdzięcza przyprawom korzennym, w skład których wchodzą m.in.:
- cynamon,
- imbir,
- czarny pieprz,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- anyż gwiaździsty,
- ziele angielskie.
W odpowiednich warunkach piernik można przechowywać nawet kilka miesięcy. Najbardziej trwałe są pierniki dojrzewające, na które surowe ciasto należy wykonać kilka tygodni przed Wigilią i zostawić w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. Po upieczeniu jest twarde i wymaga kilku dni, by zmięknąć.
Sprawdź także: Pierniczki świąteczne pachnące cynamonem. Przepis na błyskawiczne ciastka bez leżakowania. Idealne na Boże Narodzenie
Piernik z kawą i orzechami laskowymi nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po przestudzeniu. Jeśli zależy ci na bardziej słodkim wypieku, możesz zastąpić gorzką czekoladę w polewie czekoladą mleczną. Do przełożenia piernika można użyć marcepanu. Smacznego!