Pierś Z Kurczaka Faszerowana Szpinakiem | Krytyk receptury
Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem jest aromatyczna, sycąca, szybka i łatwa do przygotowania! Wypełniony delikatnym szpinakiem, twarogiem i świeżo startym parmezanem, ten przepis na pierś z kurczaka nie jest nudny.
Uwielbiam kurczaka na obiad! Co mogę powiedzieć, to tanie i łatwe białko, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na kurczaka, musisz spróbować tego kremowego toskańskiego kurczaka z czosnkiem, tego kurczaka z morelami i tego kurczaka Francese.
Faszerowana Pierś Z Kurczaka Ze Szpinakiem
wy! Smak tej piersi z kurczaka nadziewanej szpinakiem jest poza listami przebojów! Być może nie zawsze myślisz o smaku, kiedy słyszysz pierś z kurczaka, ale ten przepis ma zamiar przełamać formę. To łatwe, niskowęglowodanowe, a jednocześnie tak aromatyczne i sycące. Nie wspominając o tym, że dostajesz mnóstwo warzyw ze świeżym szpinakiem. To nie jest mój pierwszy przepis na faszerowaną pierś z kurczaka (spróbuj tego faszerowanego toskańskiego kurczaka z czosnkiem), ale może być najlepszy!
Jeśli jesteś nowy na scenie z nadziewanym kurczakiem, przygotuj się na prawdziwą ucztę! Jedzenie jest o wiele przyjemniejsze niż zwykła pierś z kurczaka. Czuję, że prawie opanowałem wilgotną pierś z kurczaka (wypróbuj ten przepis na pieczonego kurczaka z masłem miodowym), ale bez względu na to, jak niesamowity jest sos, nic nie może się równać z pokrojeniem piersi kurczaka, która jest WYPEŁNIONA twarogiem. To znaczy, po prostu totalna błogość! Uwielbiam pieczonego kurczaka, a ten przepis jest po prostu nie do przebicia.
Składniki
Oto dobra wiadomość, ten przepis na pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem ma naprawdę proste, łatwe do zdobycia składniki. Możesz zmienić przyprawę na tego kurczaka, jak chcesz, mówię o innych opcjach przypraw poniżej w polu wskazówek. Wymiary znajdziesz w pudełku z przepisami.
- Pierśi kurczaka: Do tego przepisu potrzebujesz 4 piersi z kurczaka.
- Oliwa z oliwek: Wolę smak oliwy z oliwek, ale możesz użyć dowolnego oleju, który wolisz.
- Szalotki: Są słodkie i mają subtelny smak, który pokochasz! Zamiast tego możesz użyć cebuli.
- Czosnek: Świeże ząbki czosnku wydobywają tak wiele smaku z tego kurczaka.
- Szpinak: Ugotujesz świeży szpinak, aż będzie idealnie miękki, a następnie dodasz go do kremowego nadzienia serowego.
- Sól i pieprz: Aby wzmocnić wszystkie smaki w nadzieniu.
- Oregano: Uwielbiam niesamowity zapach i ziemisty smak, który dodaje.
- Tymianek: Myślę, że idealnie pasuje do piersi z kurczaka!
- Płatki czerwonej papryki: Jest to opcjonalne, ale uwielbiam uderzenie smaku i ciepła, które dodają.
- Ser topiony: To idealna opcja na nadzienie, ponieważ bardzo dobrze się piecze, jest pikantna i słodka.
- Parmezan: Uwielbiam świeżo starty parmezan w tym przepisie.
Piersi Z Kurczaka Faszerowane Szpinakiem
To takie proste! Będziesz w stanie ubić pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem i umieścić ją w piekarniku za około 20 minut. Upewnij się, że zaplanowałeś nieco ponad godzinę na całkowity czas gotowania i przygotowania. Zacznijmy robić tego pysznego kurczaka!
- Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i przygotuj kurczaka, susząc każdego z nich i wycinając w każdym kieszeń. Odłożyć na bok.
- Gotuj szpinak: Na średniej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż szalotki przez około 3 minuty. Dodaj czosnek i posiekany szpinak. Następnie gotuj, aż szpinak zwiędnie. Następnie zdejmij z ognia.
- Zrób przyprawę: W małej misce wymieszaj płatki soli, pieprzu, oregano, tymianku i czerwonej papryki. Następnie podziel tę mieszaninę na pół.
- Zrób wypełnienie: W średniej misce dodaj zmiękczony serek śmietankowy, parmezan, ugotowany szpinak i szalotki oraz połowę mieszanki przypraw. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
- Kurczak sezonowy i faszerowany: Natrzyj pozostałe 2 łyżki oleju na każdą pierś z kurczaka, a następnie dopraw każdą pozostałą mieszanką przypraw. Nadziać równomiernie każdego kurczaka mieszanką szpinaku i serka śmietankowego, aż zostanie wykorzystany w całości.
- Upiec: Umieść nadziewane piersi na naczyniu do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali. Piec bez przykrycia przez 30-45 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany i na wierzchu każdego z nich pojawi się ładna brązowa skórka.
- Cieszyć się: Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj świeży!
Wskazówki dotyczące robienia piersi z kurczaka nadziewanej szpinakiem
To, co najbardziej kocham w gotowaniu kurczaka, to fakt, że możesz go posmakować w dowolny sposób! Oto kilka sposobów na zmianę tego przepisu, aby pasował do tego, co już masz w spiżarni, lub po prostu bardziej odpowiadał Twoim kubkom smakowym.
- Zmień przyprawy: Możesz całkowicie zmienić rzeczy! Nie trzymaj się tylko oregano i tymianku, możesz użyć czosnku w proszku i papryki! Możesz także zrobić swoją ulubioną przyprawę do kurczaka, a nawet zmienić wszystko za pomocą mieszanki przypraw, takiej jak przyprawa włoska lub przyprawa Cajun.
- Dostosuj farsz: Możesz zmieniać sery, aby tworzyć własne! Zamiast tego spróbuj sera feta, sera mozzarella, a nawet cheddara! Bardzo lubię ser szwajcarski z kurczakiem. Możesz spróbować goudy, havarti lub naprawdę wszystkiego, na co masz ochotę!
- Przykrywanie kurczaka podczas pieczenia: Wspominam, że będziecie gotować kurczaka bez przykrycia. Jeśli sprawdzisz kurczaka i zauważysz przypalenie, możesz przykryć kurczaka folią aluminiową na resztę czasu gotowania. Upewnij się, że kurczak jest w pełni ugotowany, sprawdzając temperaturę wewnętrzną.
Przechowywanie resztek
Uwielbiam robić pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem jako danie do przygotowywania posiłków, ponieważ robią fantastyczne resztki! Oto jak je przechowywać.
- W lodówce: Przechowuj resztki w hermetycznym pojemniku w lodówce do 5 dni.
-
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i przygotuj kurczaka, susząc każdego z nich i wycinając w każdym kieszeń. Odłożyć na bok.
-
Na średniej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż szalotki przez około 3 minuty. Dodaj czosnek i posiekany szpinak. Gotuj, aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z ognia.
-
W małej misce wymieszaj płatki soli, pieprzu, oregano, tymianku i czerwonej papryki. Podziel tę mieszaninę na pół.
-
W średniej misce dodaj zmiękczony serek śmietankowy, parmezan, ugotowany szpinak i szalotki oraz połowę mieszanki przypraw. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
-
Natrzyj pozostałe 2 łyżki oleju na każdą pierś z kurczaka i dopraw każdą pozostałą mieszanką przypraw. Nadziać równomiernie każdego kurczaka mieszanką szpinaku i serka śmietankowego, aż zostanie wykorzystany w całości.
-
Umieść nadziewane piersi na naczyniu do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali. Piec bez przykrycia przez 30-45 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany i na wierzchu każdego z nich pojawi się ładna brązowa skórka.
-
Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj świeży!
Serwuje: 4
Kalorie434kcal (22%)Węglowodany6G (2%)Białko35G (70%)Tłuszcz30G (46%)Tłuszcz nasycony12G (60%)Tłuszcz wielonienasycony2GTłuszcze jednonienasycone13GTłuszcze trans0,01Gcholesterol118mg (39%)Sód1209mg (50%)Potas552mg (16%)Błonnik1G (4%)Cukier2G (2%)Witamina A790j.m (16%)Witamina C4mg (5%)Wapń351mg (35%)Żelazo1mg (6%)
Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.