Zdrowie

PIL w Sądzie Najwyższym za ostrzeżenia na etykietach żywności pakowanej dotyczące zawartości cukru i tłuszczu

  • 8 sierpnia, 2024
  • 8 min read
PIL w Sądzie Najwyższym za ostrzeżenia na etykietach żywności pakowanej dotyczące zawartości cukru i tłuszczu


Postępowanie sądowe w interesie publicznym (PIL) złożone przed Sądem Najwyższym ma na celu nakazanie Związkowi Indyjskiemu, a także stanom i terytoriom związkowym, wprowadzenia obowiązku umieszczania ostrzegawczych etykiet z przodu opakowań (FOPL) na paczkowanej żywności.

To bardzo ważne, aby wziąć pod uwagę, że etykietowanie na przedniej stronie opakowania służy jako potężne narzędzie umożliwiające konsumentom podejmowanie świadomych wyborów dotyczących ich diety i zmniejszające negatywny wpływ interesów handlowych dużych korporacji. Umożliwia obywatelom łatwą identyfikację i zrozumienie zawartości odżywczej i szkodliwych składników obecnych w pakowanej żywności i napojach, co pozwala im dokonywać zdrowszych wyborów. Podczas gdy FSSAI już uznało znaczenie FOPL, kluczowe jest przyspieszenie przepisów, które nakazują stosowanie etykiet ostrzegawczych w widocznych miejscach na opakowaniach.„, czytamy w petycji.

Ława sędziowska złożona z Prezesa Sądu Najwyższego Indii DY Chandrachuda, sędziego JB Pardiwali i sędziego Manoja Misry wydała w zeszłym tygodniu zawiadomienie w PIL, które należy zwrócić za cztery tygodnie, i umieściła petycję w wykazie na dzień 27 sierpnia 2024 r.

PIL złożony przez organizację o nazwie „3S and Our Health Society” za pośrednictwem Rzecznika Rajiva Shankara Dvivediego podkreśla pilną potrzebę etykiet interpretacyjnych, które wyraźnie wskazują poziom cukru, soli i tłuszczów nasyconych w paczkowanej żywności. Petycja twierdzi, że takie etykiety umożliwią konsumentom podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych, pomogą zmniejszyć częstość występowania cukrzycy i innych chorób niezakaźnych (NCD) oraz zajmą się problemami zdrowia publicznego związanymi z otyłością, nadciśnieniem i chorobami układu krążenia.

Petycja podkreśla, że ​​zrozumiałe FOPL, a w szczególności etykiety interpretacyjne, są skuteczne nawet w przypadku osób niepiśmiennych i zostały z powodzeniem przyjęte w wielu krajach w celu ograniczenia spożycia śmieciowego jedzenia.

Że te etykiety ostrzegawcze skutecznie wskazywałyby na nadmierną obecność dodanych cukrów, sodu, niezdrowych tłuszczów i innych szkodliwych substancji. Dzięki widocznemu wyświetlaniu tych istotnych informacji konsumentom łatwiej jest identyfikować niezdrowe produkty spożywcze i podejmować zdrowsze decyzje dietetyczne. Ponadto etykiety ostrzegawcze działają jako środek odstraszający przed nadmiernym spożyciem i przyczyniają się do podnoszenia świadomości społecznej na temat negatywnych konsekwencji zdrowotnych związanych ze spożywaniem takich produktów.„, czytamy w petycji.

Warto przeczytać!  Skutki fali upałów | Fala upałów nasila zapalenie stawów i bóle stawów: ekspert dzieli się strategiami postępowania

Petycja podkreśla alarmujący wzrost zachorowań na cukrzycę i inne choroby niezakaźne w Indiach.Szacuje się, że w Indiach co roku z powodu chorób niezakaźnych umiera około 58 lakh osób na około 90 lakh ogólnej liczby zgonów”, zgodnie z petycją.

Jak czytamy w petycji, cukrzyca, określana jako „cicha epidemia”, dotyka miliony osób i stanowi znaczne obciążenie dla systemu opieki zdrowotnej.

Indie obecnie zmagają się z ogromnym kryzysem zdrowia publicznego, począwszy od niedożywienia dzieci po pojawiającą się otyłość zarówno u dzieci, jak i dorosłych, a także zwiększają ciężar chorób niezakaźnych (NCD). Crores ludzi cierpi na otyłość, cukrzycę, raka i choroby układu krążenia. Niedawny raport Narodowego Badania Zdrowia Rodzin (NFHS-5-2021) pokazuje, że niedożywienie u dzieci jest prawie stagnacyjne, ponieważ jedno na troje dzieci cierpi na niedożywienie, a otyłość rośnie u dzieci poniżej piątego roku życia. Odsetek otyłych kobiet wzrósł do 24 procent z 20,6 procent w latach 2015-16, podczas gdy odsetek mężczyzn wzrósł do 22,9 procent z 18,4 procent cztery lata wcześniej„, czytamy w petycji.

PIL wskazuje, że na świecie ponad 70 procent zgonów przypisuje się chorobom niezakaźnym, a Indie odpowiadają za 6 milionów zgonów rocznie z powodu takich chorób. Petycja cytuje badania pokazujące, że jedna na cztery osoby w Indiach cierpi na cukrzycę, głównie z powodu otyłości — schorzenia zaostrzonego przez wysokie spożycie śmieciowego jedzenia.

Petycjonariusz zwraca uwagę na kilka badań i raportów podkreślających negatywny wpływ niezdrowej diety. Zgodnie z National Family Health Survey (NFHS-5-2021) niedożywienie dzieci pozostaje poważnym problemem, a wskaźniki otyłości rosną zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Badanie wskazuje, że otyłość wśród kobiet wzrosła z 20,6 procent w latach 2015-16 do 24 procent, a wśród mężczyzn z 18,4 procent do 22,9 procent.

Ponadto petycja powołuje się na badanie Międzynarodowej Rady Badań Medycznych – Diabetologia w Indiach (ICMR-INDIAB), które ujawnia, że ​​w czerwcu 2023 r. w Indiach około 10,1 crore osób chorowało na cukrzycę, 13,6 crore miało stan przedcukrzycowy, 31,5 crore miało nadciśnienie i 25,4 crore miało otyłość uogólnioną.

Warto przeczytać!  Kiedy szukać pomocy lekarskiej i jak radzić sobie z astmą

Petycja odnotowuje również ustalenia z Comprehensive National Nutrition Survey (CNNS) 2016, które wykazały, że ponad połowa przebadanych dzieci wykazywała oznaki otyłości metabolicznej, niezależnie od ich wagi lub wzrostu. Indyjskie Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej przyznało, że niezdrowa dieta jest głównym czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, które według prognoz będą przyczyną rosnącej liczby zgonów na świecie, stwierdza petycja.

Petycja szczegółowo opisuje spożycie żywności wysoko przetworzonej (UPF) w Indiach, powołując się na dane z badania przeprowadzonego w 2020 r. na zlecenie Indyjskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI).

Badanie wykazało, że większość kategorii nie spełniała progów dla Energii, Całkowitego Cukru, Dodanego Cukru, Całkowitego Tłuszczu, Tłuszczu Nasyconego i Sodu. Największa liczba kategorii nie spełniała progów dla Dodanego Cukru i Całkowitego Cukru, a następnie Tłuszczu Nasyconego, Całkowitego Tłuszczu i Sodu. W raporcie oceniono również procenty produktów kwalifikujących się do marketingu dla dzieci. Tylko 57, tj. 4,4% produktów zakwalifikowało się, ponieważ nie spełniały progów dla Energii, Całkowitego Cukru, Dodanego Cukru, Całkowitego Tłuszczu, Tłuszczu Nasyconego, Tłuszczu Trans i Sodu.”, podkreślono w petycji.

Dalsze statystyki wymienione w petycji obejmują raport WHO wskazujący, że rynek żywności ultraprzetworzonej rósł ze średnioroczną stopą wzrostu wynoszącą 13,37 procent w latach 2011–2021. Dane Euromonitor podkreślają wzrost spożycia UPF w Indiach z 2 kg na osobę w 2005 r. do oczekiwanych 8 kg do 2024 r. Petycja powołuje się na wiele badań łączących spożycie UPF z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym cukrzycą typu 2, chorobami układu krążenia i zwiększoną śmiertelnością, zgodnie z petycją.

Zgodnie z petycją, badanie wykazało, że 30 procent uczniów nie ma świadomości na temat szkodliwych skutków i wartości odżywczych śmieciowego jedzenia, 18 procent spożywa je jako alternatywę śniadaniową, a 68 procent preferuje je ze względu na smak. Badania w Karnatace wykazały, że ponad 10 procent osób wykazywało pewien poziom uzależnienia od śmieciowego jedzenia, głównie łagodnego. W południowych Indiach młodsi ludzie spożywali więcej śmieciowego jedzenia w porównaniu z innymi grupami wiekowymi. Badanie w Chennai wykazało, że zwiększone spożycie śmieciowego jedzenia przez uczniów było spowodowane bliskością punktów sprzedaży śmieciowego jedzenia do ich szkół, stwierdza petycja.

Warto przeczytać!  Wielka Brytania zwiększa działania przeciwko Mpox w Demokratycznej Republice Konga

W PIL wspomniano również o agresywnych praktykach marketingowych i ich wpływie na zachowania konsumentów, zwracając uwagę, że reklamy żywności często promują niezdrowe produkty, nie ujawniając ich wysokiej zawartości cukru, soli i tłuszczu.

Marketing żywności jest nie tylko powszechny, ale i przekonujący. Promuje głównie żywność, która przyczynia się do niezdrowej diety. Najczęściej reklamowanymi produktami były napoje słodzone cukrem, czekolady i słodycze, fast food, płatki śniadaniowe, słodkie wypieki i przekąski, słone przekąski, produkty mleczne i desery w kolejności częstotliwości marketingu. Większość z nich to produkty spożywcze ultraprzetworzone. Przedstawione dowody są wystarczająco silne, aby ograniczyć marketing żywności, na którą narażone są dzieci.„, czytamy w petycji, powołując się na raport WHO z 2022 r.

Niedawne badanie 48 reklam pakowanych produktów spożywczych, oglądanych w okresie 3 miesięcy, wykazało, że reklamowane produkty spożywcze były ultraprzetworzone, a reklamy wprowadzały w błąd zgodnie z definicją zawartą w ustawie o ochronie konsumentów z 2019 r. Wiele z nich zawierało rekomendacje celebrytów„– dodano w petycji.

Petycja wskazuje, że niedawny artykuł podkreślił, że Nestlé dodaje cukier do mleka dla niemowląt sprzedawanego w biedniejszych krajach, ale nie w Europie i Wielkiej Brytanii. Aby zająć się niezdrowymi praktykami żywieniowymi, ramy często obejmują ograniczenia dotyczące reklamy i ostrzeżeń dla konsumentów za pośrednictwem etykiet, stwierdza petycja. Na świecie trzy sprawdzone polityki mające na celu ograniczenie spożycia śmieciowego jedzenia obejmują wyraźne oznakowanie z przodu opakowania (FOPL), które wskazuje na obecność cukru, soli lub tłuszczów nasyconych.

Zgodnie z petycją, wnioskodawca zwrócił się już wcześniej do Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej z prośbą o szybsze działanie w tej sprawie, ale do tej pory nie otrzymał odpowiedzi.

Numer sprawy – Petycja pisemna (cywilna) nr 437/2024

Tytuł sprawy – 3S i Our Health Society przeciwko Union of India i innym.

Kliknij tutaj, aby przeczytać/pobrać zamówienie


Źródło