Pizza Parachute otwiera się z kwadratami w stylu sycylijskim i ostrygami na Union Market
Pizze Spadochronowe „Spicy Boii” z pepperoni, marynowanym chilli i ostrym miodem. Zdjęcie dzięki uprzejmości Parachute Pizza.
Pizze po sycylijsku, wystrojone ostrygi i wina z beczki pojawią się na Union Market w środę, 15 listopada. Zespół stojący za francuskim bistro i winiarnią Brookland Primrose otwiera nowy lokal o nazwie Parachute Pizza – nazwany tak, ponieważ – jak współautor – właściciel Sebastian Zutant wyjaśnia: „pizza ratuje życie”.
Menu otwierające będzie skupiać się na „grubych, gumowatych rzeczach” – pizzy z chrupiącą skórką smażoną na oliwie z oliwek i przewiewnym wnętrzem do żucia, mówi Zutant, który przy nowym przedsięwzięciu współpracuje z dyrektor generalną Primrose Erin Im i szefem kuchni Oliverem Friendlym. Dodatki obejmują podstawowe produkty, takie jak pomidor, bazylia i mozzarella lub pepperoni z marynowanym chili i miodem. Ale znajdziesz też bardziej kreatywne opcje, takie jak ciasto „cacio e pepe” z białym sosem provolone, karmelizowaną cebulą, pieczonym czosnkiem i dużą ilością czarnego pieprzu. Friendly, który prowadzi również catering Eat & Smile, twierdzi, że ma nadzieję ostatecznie rozszerzyć menu o pizzę „taco” i pizzę śniadaniową.
Pizze będą dostępne na placu (5-7 USD) lub na tacy (34-46 USD). Friendly twierdzi, że cały placek wystarczy, aby nakarmić czterech do sześciu lub dwóch do trzech „pijanych dzieciaków z college’u”. Za niewielką dopłatą goście mogą wybrać bezglutenowy spód wykonany z bezglutenowej mieszanki pizzy Króla Artura, którego według Friendly jest prawie nie do odróżnienia od zwykłego ciasta. W menu otwarcia znalazła się także sałatka Cezar z chipsami z parmezanu, białymi anchois, grzankami czosnkowymi i kandyzowaną cytryną. Później zespół może dodać pętle czosnku lub inne małe talerze.
Ostrygi dołączą do menu tydzień lub dwa po otwarciu lokalu. Podawane na pół tuzina, ostrygi będą dostępne w półskorupie z cytryną lub z różnymi rotującymi dodatkami. Jedna „wymyślna” wersja będzie zawierała ikrę z łososia, marynowane buraki i ocet estragonowy. Friendly bawi się także „ostrygami z pizzy” polanymi chrupiącymi pepperoni i chipsami czosnkowymi.
Zutant jest dobrze znanym sprzedawcą wina w DC i ma własną wytwórnię win z Wirginii, Lightwell Survey. W Parachute Pizza skupi się na „dziwnym gównie” i „łatwym piciu”. 10 rotacyjnych ofert będzie dostępnych w puszkach lub w wersji beczkowej, w tym wino pomarańczowe i Beaujolais-Villages z Dufaitre („jednego z moich ulubionych producentów” – mówi Zutant). Ma nadzieję, że w przyszłym roku będzie beczkował własne wino Lightwell Survey. Nie zabraknie także cydrów, piw i koktajli w puszkach (w tym niektóre opcje bezalkoholowe).
Powierzchnia Union Market, dawniej mieszcząca stoisko Red Apron, będzie miała sześć miejsc przy barze, wysokie stoliki dla około 20 osób oraz szklane okno wychodzące na kuchnię z pizzą. Na początku dostępna będzie obsługa przy kasie obejmująca zamawianie tabletów, ale w przyszłości personel baru rozważy możliwość zapewnienia pełnej obsługi baru.
Pizza Spadochronowa na Union Market. 1309 5th St., NE