Nauka i technika

Plantatorzy zwiedzają stację badawczą UA

  • 15 czerwca, 2023
  • 4 min read
Plantatorzy zwiedzają stację badawczą UA


CLARKSVILLE – Ostatnie badania genetyczne mogą pomóc hodowcom owoców lepiej zrozumieć, w jaki sposób rosną jeżyny i ulepszyć program hodowli owoców na Stacji Badawczej Owoców Uniwersytetu Arkansas w Clarksville.

Hodowcy zostali poprowadzeni na wycieczkę po schludnych rzędach roślin jeżyn podczas dnia polowego w Stacji Badawczej Owoców we wtorek, aby dowiedzieć się więcej o odmianach jeżyn rozwijanych na stacji i o tym, jak dbać o rośliny.

Jeżyny są wiodącą uprawą uniwersyteckiego programu hodowli owoców, a do tej pory opracowano 43 odmiany, generując prawie 1,5 miliona dolarów tantiem za jeżyny od 2020 r., zgodnie ze stroną internetową programu hodowli owoców uniwersytetu.

Odmiany jeżyn na stacji zostały już opracowane w celu zapewnienia wyższych plonów; jędrniejsze owoce, które wytrzymają przechowywanie przy mniejszym zepsuciu, lepszym smaku i wzmocnionej słodyczy; większy owoc; owoce bez kolców; i owoce, które dojrzeją wcześniej. Niektóre jeżyny są opracowywane tak, aby dobrze się rozwijały w przydomowym ogrodzie, do sprzedaży na lokalnych targach lub do transportu komercyjnego.

Ale nowe badania opracowane przez Margaret Worthington, profesora nadzwyczajnego i hodowcę owoców w Arkansas Agricultural Experiment Station oraz zespół naukowców mogą ulepszyć i przyspieszyć rozwój lepszych roślin jeżyny.

Warto przeczytać!  Czy stado dzikich koni w Parku Narodowym Theodore'a Roosevelta jest wystarczająco duże, aby przetrwać? - InForum

Niedawny artykuł badawczy opisujący pierwszą kompletną sekwencję genetyczną jeżyn zebraną przez naukowców został opublikowany w lutym przez zespół 26 naukowców z siedmiu krajów, w tym z Worthington.

Naukowcy zebrali genom Hillquista, dzikiej jeżyny odkrytej w 1949 roku w Wirginii; jest to pierwsza kompletna sekwencja genomu jeżyny, która ułatwi hodowcom owoców nawigację przy opracowywaniu nowych odmian owoców.

„To, co robi genom, umożliwia przeprowadzanie wszelkiego rodzaju późniejszych badań, więc możesz spojrzeć na tę listę genów i zobaczyć, że jest tutaj marker związany z kwasowością. … Genom pomaga nam również zaprojektować Liczba [genetic] markerów, których używamy” – powiedział Worthington.

Worthington powiedział, że hodowla roślin istnieje w pewnym zakresie od tysięcy lat, ale informacje genetyczne można wykorzystać, aby pomóc w opracowaniu markerów owoców w celu przyspieszenia procesu hodowli, lepszego planowania krzyżówek owoców, zrozumienia, dlaczego istnieją pewne różnice w różnych cechach i potencjalnego odfiltrowania niektóre sadzonki.

„Może jeśli wiemy coś o genetyce, która może być korzystna, wtedy możemy wybrać, zanim zasadzimy na polu rzeczy, które mają większe szanse na sukces” – powiedział Worthington.

Warto przeczytać!  Badanie na myszach pokazuje, że geny nie są jedynym sposobem przenoszenia otyłości

„Chodzi więc o stworzenie potoku, który jest nieco szybszy i bardziej wydajny”.

Chociaż badania genetyczne są już dostępne dla głównych programów hodowli roślin towarowych, takich jak soja, pszenica, ryż i kukurydza, tego rodzaju badania były wcześniej poza zasięgiem małych upraw owoców, takich jak jeżyny, powiedział Worthington.

Grudniowe i wiosenne mrozy uszkodziły kwiaty niektórych roślin jeżyny w Fruit Research Station i na farmach, które uprawiają jeżyny w całym Arkansas.

W miarę jak zdarzenia związane ze zmianą klimatu, takie jak mrozy i susze, stają się coraz bardziej powszechne, rośnie potrzeba badań, ponieważ zdarzenia te sprawiają, że niektóre uprawy owoców są bardziej podatne na słaby sezon wegetacyjny.

Lou Jamison, właścicielka Jamison Orchards w hrabstwie Howard, w której uprawia się 38 odmian brzoskwiń, a także śliwki i jeżyny, powiedziała w kwietniu Arkansas Democrat-Gazette, że straciła prawie całe plony brzoskwiń z marcowych mrozów.

„W tym roku mieliśmy dwie noce z 24 stopniami przez ponad sześć godzin i to po prostu zmieniło ich w małe Popsicles” – powiedział wówczas Jamison.

„Nie miałem szans. Mam jedną odmianę brzoskwini [and some apples] który zakwitł późno, ale to wszystko, znowu jestem wymazany”.

Warto przeczytać!  Nowa strategia badania składu genetycznego obywateli w celu zapobiegania chorobom i zapewniania spersonalizowanej opieki zdrowotnej

Worthington mówi, że hodowcy owoców już rozważają zmianę klimatu w wysiłkach związanych z hodowlą owoców.

„Patrzymy na czas kwitnienia… mój doktorant pracuje nad czasem kwitnienia, więc zobaczymy, jaka jest genetyczna kontrola czasu kwitnienia i czy możemy opracować markery lub metody, aby lepiej rozmnażać się w czasie kwitnienia, ale jest miejsce na rzeczy, które kwitną wcześnie i jest tu miejsce na rzeczy, które kwitną późno” – powiedział Worthington.

Worthington powiedział, że opracowanie nowej odmiany zajmuje 10 lat, dodając: „Ale nawet bez użycia markerów molekularnych myślę, że my i naprawdę wszyscy [fruit] hodowcy już pracują nad hodowlą na rzecz zmian klimatu”.


Źródło