Rozrywka

Plotki podsłuchane na ceremonii wręczenia nagród Michelin Guide California Award 2024

  • 7 sierpnia, 2024
  • 7 min read
Plotki podsłuchane na ceremonii wręczenia nagród Michelin Guide California Award 2024


Ceremonia wręczenia nagród Michelin Guide California odbyła się w poniedziałek 5 sierpnia w Ritz-Carlton Half Moon Bay, położonym na Półwyspie San Francisco. Szefowie kuchni, restauratorzy i przedstawiciele mediów kulinarnych z całego stanu zebrali się w malowniczej posiadłości z rozległymi widokami na wybrzeże. O 19:00 sala balowa ośrodka wypełniła się kandydatami do gwiazdek Michelin, w tym utytułowanymi szefami kuchni z Los Angeles.

Czerwona Księga znów była surowa dla Los Angeles, przyznając nowe gwiazdki tylko trzem restauracjom: japońskiej restauracji kaiseki Uka, miejscu z bogatym menu degustacyjnym Meteora i meksykańskiemu barowi z owocami morza Holbox. Restauracja sushi Rebel Omakase w Laguna Beach również otrzymała gwiazdkę. Dyrektor ds. wina Anajak Thai Ian Krupp otrzymał nagrodę Sommelier Award, a Vespertine odzyskało dwie oryginalne gwiazdki, a także nagrodę Green Star Award za zrównoważony rozwój. Wkrótce zamknięta Maude straciła swoją gwiazdkę, podobnie jak Q Sushi. N/Naka i Sushi Ginza Onodera zostały zdegradowane do jednej gwiazdki. W Los Angeles i Orange County nadal nie ma restauracji z trzema gwiazdkami Michelin.

Wśród nowych restauracji Bib Gourmand, których nazwiska ogłoszono tuż po ceremonii w komunikacie prasowym, znalazły się: Liu’s Cafe, Cedro, Grá, Little Fish, Mae Malai, Manohar’s Delhi Palace, Pollo a la Brasa i Quarter Sheets.

Widok poziomy maskotki Michelin Man w sali bankietowej hotelu.

Maskotka Michelin.

Mężczyzna w smokingu stoi na oświetlonej neonami scenie, za nim wisi ekran, na którym widnieje napis „Michelin Guide Ceremony 2024”.

Prowadzący AJ Gibson.

Pełna sala bankietowa, ludzie kręcący się pod neonowymi światłami.

Uroczystość odbyła się w Ritz-Carlton Half Moon Bay.

Pełna sala bankietowa, ludzie kręcący się pod neonowymi światłami.

Najbardziej satysfakcjonującą nową gwiazdą wieczoru został Gilberto Cetina, którego restauracja Holbox, znajdująca się w Mercado la Paloma w południowym Los Angeles, oferuje dwa wieczory w tygodniu menu degustacyjne przy ladzie. Od otwarcia w 2017 roku otrzymuje nieustanne pochwały od lokalnych mediów. „Jestem absolutnie uradowany, że jestem w tym samym pomieszczeniu ze wszystkimi tymi szefami kuchni, których podziwialiśmy i szanowaliśmy przez lata, jestem niezwykle dumny z mojego zespołu za całą ciężką pracę, którą wykonują — to ich praca umożliwiła to wszystko” — powiedział Cetina dla Eater. „Jestem wdzięczny mojej rodzinie — i mojej żonie za to, że znosiła wszystkie moje gówna”.

Cetina nie spodziewał się otrzymać gwiazdy na ceremonii, ale przyznał, że uznanie zawdzięcza zmieniającej się kulturze kulinarnej Los Angeles. „Głęboko w sercu to było coś, o czym marzyłem. Dzisiejszy dzień jest niesamowity i zaskakujący, a także uświadomienie sobie, co udało nam się osiągnąć dzięki miłości i poświęceniu dla produktów dobrej jakości, naszym dostawcom i rybakom” — mówi. „To dowód na to, że restauracja w Los Angeles jest przede wszystkim o jedzeniu [no matter] ustawienie.”

Brodaty mężczyzna w okularach w czarnej oprawce i białym fartuchu Michelin.

Gilberto Cetina.

Mężczyzna w czarnym smokingu, z włosami krótko ostrzyżonymi, częściowo zakrytymi za twarz, stojący przed oświetloną neonami sceną.

Jordan Kahn-Khan, fot. materiały prasowe

Jordan Kahn i jego dwie ekskluzywne restauracje Vespertine i Meteora również często pojawiały się na scenie. Vespertine, która pierwotnie otrzymała dwie gwiazdki w 2019 r., ale straciła je podczas przedłużającego się zamknięcia w czasie pandemii, została ponownie nagrodzona dwiema gwiazdkami. Meteora, która została otwarta w 2021 r. w dawnej przestrzeni Auburn, otrzymała jedną gwiazdkę. Vespertine otrzymała również nagrodę Green Star Award, nowsze oznaczenie przeznaczone dla restauracji, które stosują zasady zrównoważonego rozwoju, w tym tych, które „ponoszą odpowiedzialność zarówno za swoje standardy etyczne, jak i środowiskowe oraz współpracują ze zrównoważonymi producentami i dostawcami, aby unikać marnotrawstwa”. Nagroda jest ukierunkowana na pozyskiwanie i zarządzanie zasobami, a nie konkretnie na kulturę miejsca pracy.

„Jesteśmy zaszczyceni, że możemy tu być w imieniu naszego zespołu i wszystkich, którzy pomagają w realizacji tej wizji, i za całą ciężką pracę, którą wykonują, jesteśmy wdzięczni” – powiedział Kahn.

Oto co podsłuchał Eater.


  • „Kto dostanie jednego?” [star]? Holbox. Gilberto jest tutaj.”
  • „To miejsce to bzdura. Jest piękne, ale wybrałeś też miejsce, które jest niewygodne dla dosłownie każdej osoby. W zeszłym roku było to w East Bay, Oakland — przynajmniej niektórzy właściciele restauracji tu mieszkają. Nikt nie mieszka w Half Moon Bay”.
  • „Lubię być po prostu wspomnieniem o Plate. Bez oczekiwań.”
  • „Chciałbym zobaczyć restaurację z gwiazdką Michelin w Palm Springs. Scena kulinarna naprawdę się rozwinęła. Myślę, że nadszedł czas, aby zostać rozpoznanym, więc po prostu czekamy. Myślę, że Bar Cecil i Colony Palms naprawdę się rozwinęły”.
  • „Jestem przesądny, więc nie ma co się oszukiwać”.
  • „Czy po otrzymaniu gwiazdki masz do czynienia z ludźmi, którzy czują się uprawnieni? Mamy wielu gości, którzy lubią chodzić do restauracji z gwiazdką Michelin. [They] idź tam raz i odhacz to. Nie będą tam na każdym ważnym wydarzeniu.”
  • „Oczekiwania związane z gwiazdką są bardzo wysokie. Bib Gourmand to oczekiwania plus cena, spodziewają się, że będą poniżej pewnej ceny. The Plate wspomina — może być, jakakolwiek. Chciałbym zobaczyć wykres dotyczący wydanych inwestycji kapitałowych, gdy masz jedną, dwie lub trzy gwiazdki. Który poziom gwiazdek ma najwyższy zysk netto?”
  • „Ten [profit and loss] restauracji z gwiazdkami Michelin jest niższa. Gdybym chciał zarabiać pieniądze, zrobiłbym coś bardziej fast-casualowego”.
  • „Hollywood jest w recesji, więc jesteśmy przeciwieństwem zapracowanych. To był ciężki rok. Utrzymanie tego jest nazwą gry. To był ciężki rok, giełda spada, świat płonie. Ciężko jest utrzymać to każdego roku. Każdego dnia sędziowie obserwują. Niektórzy szefowie kuchni mają wiele lokalizacji i przychodzą i odchodzą, ale ja muszę tam być każdego dnia. Mimo to kocham to, co robię”.
  • „Powiedziałbym, że Auro w Napa Valley, chciałbym, żeby dostali dwie gwiazdki. Powiedziałbym, że Rogelio [Garcia] prowadzi to miejsce jak w zegarku. Dostali pierwszą gwiazdkę w zeszłym roku, a teraz rozwiązali wszystkie swoje problemy. Myślę, że zasługują na dwie gwiazdki. Jest jedynym latynoskim szefem kuchni w Napa Valley, który ma gwiazdkę Michelin, a prawie 40 procent populacji w tym rejonie to Latynosi.
  • „Aktywnie zabiegamy o dwie gwiazdki. Właśnie zaktualizowali naszą recenzję i wiem, że byli tu ostatnio. Dostajemy wszystkie niestandardowe talerze i naprawdę dopracowujemy menu, korzystając z rzeczy przy stoliku. Po tym, jak w tym roku dostaliśmy zaproszenie, dostałem e-mail z informacją, że chcielibyśmy zaprosić również szefa kuchni i dyrektora generalnego. To może być po prostu gra umysłowa. W najgorszym przypadku nie zaprosili nas, aby odebrać gwiazdki; w najgorszym przypadku zachowamy gwiazdkę. W najlepszym przypadku dostaniemy kolejną gwiazdkę i naprawdę pójdziemy po następną rzecz. Zdobycie drugiej gwiazdki będzie jak przewrócenie strony książki i następnego rozdziału”.
  • „Myślę, że Barra Santos powinna mieć gwiazdkę. To lokal osiedlowy, może nie gwiazdka, ale myślę, że jest naprawdę dobry. Zjadłam też naprawdę dobrą kolację w Étra. Uważam, że makarony nie są gwiazdą, gwiazdą są białka. Są tak dobre, że mam ochotę na ich jedzenie”.
  • [Takes a bite of a dish being served at the event.] „To nie jest dobre. Nie potrzebowałem tego.”
  • „To fajna noc, możesz zobaczyć grupę przyjaciół, z którymi współpracowałeś przez lata. Miejsce w zeszłym roku było trochę do bani”.
  • „Chcę, żeby każdy mówił o naszej branży, dosłownie każdy. To cholernie trudna branża. Jesteśmy robotnikami fizycznymi, to prawda. To trudny biznes, żeby utrzymać się na powierzchni. Każdy sposób, w jaki zwraca się na to uwagę, uważam za niesamowity”.
  • „Sposób, w jaki ogłosili nowe gwiazdy, sprawił, że prawie się rozpłakałam. W tym roku położyli tak duży nacisk na nowe gwiazdy. To była najlepsza ceremonia do tej pory. Po prostu zapomnieli, że jest tu 70 innych osób”.
  • O bardzo niezręcznym zakończeniu ceremonii: „Czy wszyscy straciliśmy nasze gwiazdy? Co do cholery się właśnie stało?”
  • „Powiedzieli, żebyśmy poszli do kasy i zapytali, czy nadal mamy gwiazdkę. Przejrzeli schowek, znaleźli nasze nazwisko na liście i wręczyli nam plakietkę”.
  • „Życzę każdemu, żeby dostał to, na co liczy”.


Źródło

Warto przeczytać!  Cara Delevingne wzywa branżę do wzmocnienia walki o zdrowie psychiczne – IndieWire