Nauka i technika

Po odwołaniu alkoholu, Kanada przychodzi teraz na twoją kawę

  • 16 lutego, 2023
  • 3 min read
Po odwołaniu alkoholu, Kanada przychodzi teraz na twoją kawę


Zdrowie

16 lutego 2023 | 12:13


Teraz Kanada stawia kawę na lodzie.

Po tym, jak krajowi urzędnicy ds. zdrowia opublikowali nowe wytyczne, że spożywanie ponad dwóch drinków tygodniowo może być szkodliwe dla zdrowia, teraz badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto wskazują, że spożywanie dużej ilości kawy jest również powodem do niepokoju.

„Odkrycia te sugerują, że spożywanie dużych ilości kawy wiąże się ze wzrostem ryzyka dysfunkcji nerek wśród wolno metabolizujących kofeinę, którzy genetycznie stanowią około połowy populacji” – czytamy w fragmencie danych, dodając, że mogą pojawić się choroby takie jak nadciśnienie.

„W 2006 roku dokonaliśmy odkrycia w badaniu kliniczno-kontrolnym, w którym wykazaliśmy, że kawa zwiększa ryzyko zawału serca, ale tylko u tych, którzy mają określoną wersję genu, który sprawia, że ​​skutecznie spowalniają metabolizm kofeiny” – Ahmed El-Sohemy, profesor nauk o żywieniu na Wydziale Lekarskim Temerty na Uniwersytecie w Toronto, powiedział Toronto Star.

„Osoby wolno metabolizujące są mniej zdolne do skutecznego pozbycia się kofeiny z organizmu, więc bardziej prawdopodobne jest wystąpienie działań niepożądanych u osób, które nie mogą się jej pozbyć” – dodał.

Warto przeczytać!  Podcast i wideo GLP: Lody zmniejszają ryzyko otyłości? Badanie antyszczepionkowe wycofane; Jeśli boisz się chemii, przestań pić alkohol
Nowe badania z University of Toronto ostrzegają przed nadmiernym spożyciem kawy.
Getty Images/Cavan Images RF

Na szczęście druga połowa ma genetykę, która pozwala bez obaw rozkładać największą zaletę kawy.

Według profesora, nawet jeśli czujesz się roztrzęsiony po dużej filiżance joe – lub doświadczasz, powiedzmy, niepokoju lub bólu głowy po odstawieniu – możesz mieć gen, który szybko rozkłada kofeinę.

„Często, kiedy wygłaszam przemówienie, ktoś mówi:„ Och, zdecydowanie mam powolny metabolizm, ponieważ jeśli wypiję filiżankę kawy po południu, nie mogę zasnąć w nocy ”- powiedział El-Sohemy. „Ale obecnie nie ma związku pod względem tego rodzaju reakcji fizjologicznych na kofeinę i szybkość metabolizmu”.

Według Star, testy genetyczne – które zwykle kosztują około 200 USD i trwają ponad miesiąc, aby uzyskać wyniki – to jedyny sposób na określenie, z jakiego rodzaju naparu jesteś zrobiony.

Niektóre genetyki nie pozwalają na szybki rozkład kofeiny, a nowe badania ostrzegają, że może ona uszkodzić nerki.
Getty Images/iStockphoto

El-Sohemy twierdzi, że nie jest to warte kłopotów i zaleca, aby ludzie byli ostrożni przy kawie.

„Radziłbym ludziom po prostu założyć, że mają powolny metabolizm i ograniczyć spożycie do jednej filiżanki dziennie”.

W zeszłym miesiącu naukowcy z prowincji z University of Quebec stwierdzili, że zmniejszenie spożycia kawy może przeciwdziałać zmianom klimatycznym dzięki zmniejszeniu zanieczyszczenia spowodowanego robieniem garnka.

Warto przeczytać!  Naukowcy tworzą nowy system do bezpieczniejszego testowania i opracowywania napędu genowego




Załaduj więcej…





Skopiuj adres URL, aby go udostępnić


Źródło