Zdrowie

Po pierwsze, ICMR proponuje nowe wytyczne dietetyczne mające na celu ograniczenie poziomu cukru w ​​pakowanej żywności i napojach

  • 28 maja, 2024
  • 4 min read
Po pierwsze, ICMR proponuje nowe wytyczne dietetyczne mające na celu ograniczenie poziomu cukru w ​​pakowanej żywności i napojach


Po pierwsze, Narodowy Instytut Żywienia (NIN), wspierany przez ministerstwo zdrowia, Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) zalecił zmienione wytyczne dietetyczne w celu utrzymania progów zawartości cukru w ​​pakowanej żywności i napojach. Wiele zainteresowanych stron z branży żywności pakowanej wyraziło obawy, stwierdzając, że nowo wydane normy wymagają zmian w recepturze wielu produktów spożywczych, co czyni je niepraktycznymi.

Część producentów opakowań do żywności w kraju wyraziła już obawy, że nie skonsultowano się z nimi przed wydaniem wytycznych. Cytował szef jednego z największych w kraju producentów żywności pakowanej Czasy Gospodarcze jak powiedział: „Wytyczne nie zostały sformułowane w porozumieniu z dużymi graczami w branży pakowanej żywności i napojów. One (wytyczne) nie są praktyczne i opierają się bardziej na teorii. Kierując się tymi wytycznymi, nawet podstawowa żywność nie będzie kwalifikować się jako „zdrowa”.

Zmienione wytyczne zastąpią wcześniejszy zestaw norm, które ograniczały progi kaloryczne w przypadku pakowanych produktów spożywczych i napojów. Wytyczne zostały zrewidowane po 13 latach.

Mówi się, że komitet ekspertów przy NIN był kuratorem nowego zestawu wytycznych. Komisja zaproponowała, aby w przypadku żywności stałej „próg zawartości cukru obliczono na poziomie około 5 procent energii z dodatku cukru i nieprzekraczającego 10 procent energii z cukru ogółem”.

Warto przeczytać!  Proste triki, które natychmiast powstrzymają niekontrolowane wypadanie włosów

W przypadku napojów „próg zawartości cukru obliczono na poziomie około 10 procent energii z dodatku cukru i nieprzekraczającego 30 procent energii z cukru ogółem (w tym cukru naturalnie występującego w sokach owocowych/mleku itp.)”.

Według ET, Według doniesień przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaną żywnością planują złożyć wspólne oświadczenia przed ICMR i NIN w ciągu 10 dni, tj. od dnia zaproponowania zmian. Wiele osób z branży stwierdziło również, że taka zmiana wytycznych żywieniowych będzie miała wpływ również na internetowy rynek pakowanych produktów spożywczych.

Chociaż zwolennicy zdrowia określili tę zmianę jako kluczową dla konsumentów, inny dyrektor naczelny firmy produkującej napoje powtórzył, że „niemożliwe i nierozsądne byłoby oczekiwanie od nas zmiany receptury… W każdym razie informujemy konsumentów na opakowaniach o zawartości cukru, dla nich wybierać, co chcą skonsumować.”

Stwierdzając, że wytyczne NIN „są zgodne z najlepszymi światowymi praktykami”, dyrektor wyższego szczebla NIN z siedzibą w Hyderabadzie powiedział: „Takie wytyczne zostały ustalone po raz pierwszy. W Indiach ani organy regulacyjne, ani badacze nie podjęli dotychczas próby jasnej definicji tych terminów.

Dyrektor zapewnia ponadto: „Chociaż powszechnie wiadomo, że należy ograniczać do minimum żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli oraz żywność ultraprzetworzoną, w Indiach ani organy regulacyjne, ani badacze nie podjęli dotychczas próby jasnego zdefiniowania tych terminów. ”

Warto przeczytać!  Lek przeciwcukrzycowy Tirzepatid może przynieść korzyści pacjentom z bezdechem sennym

Wyżej wymienione wytyczne żywieniowe podlegają szczegółowej analizie ze strony FSSAI i innych organów regulacyjnych ds. żywności. Pojawiły się również obawy dotyczące rosnącego ryzyka cukrzycy, a otyłość to kolejny poważny problem, którym NIN i ICMR starają się zająć.

Na początku tego roku dochodzenie przeprowadzone przez szwajcarską organizację pozarządową Public Eye wykazało, że dwie z najlepiej sprzedających się marek żywności dla dzieci Nestle w Indiach i innych krajach o niższych dochodach zawierają wysoki poziom dodatku cukru, podczas gdy są sprzedawane bez cukru m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Szwajcarii. Chociaż CCPA zleciła dochodzenie w związku z zarzutami podniesionymi przez tę organizację pozarządową, Nestle wyjaśniła, że ​​nigdy nie rezygnuje z przestrzegania przepisów i w ciągu ostatnich pięciu lat ograniczyła dodatek cukru w ​​produktach żywnościowych dla dzieci w Indiach nawet o 30 procent, w zależności od wariantów .

W zeszłym miesiącu prezes i dyrektor zarządzający Nestle India, Suresh Narayanan, również wydał oświadczenie, że produkowane przez firmę preparaty do żywienia niemowląt dla dzieci poniżej 18 miesiąca życia produkowane są na skalę globalną, a twierdzenie, że „jest ono stereotypowe rasowo, jest niefortunne” i nieprawdziwe.

Warto przeczytać!  5 produktów spożywczych, które pomagają zmniejszyć apetyt po rzuceniu palenia

Opublikowany 28 maja 2024, 06:15 IST


Źródło