Zdrowie

Pokarmy na falę upałów: 7 potraw na lato, które pomogą pokonać upał i odżywią organizm | Zdrowie

  • 22 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Pokarmy na falę upałów: 7 potraw na lato, które pomogą pokonać upał i odżywią organizm |  Zdrowie


Intensywne fale upałów nawiedziły wiele części kraju, ponieważ maksymalna temperatura wzrosła o wiele stopni powyżej normy i wahała się od 40 do 45 stopni w regionach takich jak Odisha, Bengal Zachodni, Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh i Tamil Nadu. Fala upałów, okres wyjątkowo gorącej pogody, może nawet stać się śmiertelna dla ludzi w przypadku narażenia. W połączeniu z wysoką wilgotnością, wpływ na dobre samopoczucie jest zwielokrotniony. Według ekspertów najlepszą strategią przetrwania w takich warunkach pogodowych jest utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia i zapobieganie ekspozycji na ciepło, szczególnie w godzinach szczytu. (Przeczytaj także: 10 nawilżających owoców, które pomogą przetrwać falę upałów i zachować zdrowie)

Uwaga, fala upałów!  Ekstremalne ciepło może powodować odwodnienie, podrażnienie skóry, oparzenia słoneczne, a nawet udary cieplne w ekstremalnych warunkach.(Freepik)
Uwaga, fala upałów! Ekstremalne ciepło może powodować odwodnienie, podrażnienie skóry, oparzenia słoneczne, a nawet udary cieplne w ekstremalnych warunkach.(Freepik)

Intensywne ciepło może wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu, wpływając na serce, nerki, płuca, wątrobę i wszystkie najważniejsze narządy organizmu. Ekstremalne ciepło może powodować odwodnienie, podrażnienie skóry, oparzenia słoneczne, a nawet udary cieplne w ekstremalnych warunkach. Aby poradzić sobie z upalnym latem, organizm ciężko pracuje, aby obniżyć temperaturę. Utrata wody w postaci pocenia się może również powodować utratę elektrolitów z organizmu. Aby w sezonie letnim zachować zdrowie, warto zadbać o odpowiedni odpoczynek i regenerację organizmu.

HT uruchamia Crick-it, miejsce, w którym można grać w krykieta w dowolnym miejscu i czasie. Przeglądaj teraz!

Odżywianie ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o pokonanie gorąca i ochłodzenie organizmu. Nie brakuje sezonowych owoców, warzyw i ziół, które nawilżają i pomagają organizmowi kontrolować temperaturę wewnętrzną.

Warto przeczytać!  Terapia hormonalna w przypadku raka piersi może wiązać się z niższym ryzykiem demencji: badanie

CHŁODZENIE ŻYWNOŚCI W CELU ZWALCZENIA FALI CIEPŁÓW

Dr Vanita Arora, starsza konsultantka elektrofizjologa kardiologicznego i kardiologa interwencyjnego w szpitalu Apollo w Delhi, w wywiadzie dla HT Digital dzieli się informacjami o produktach spożywczych, które mogą pomóc w walce z palącym letnim upałem.

„Chociaż większość ludzi koncentruje się na zewnętrznym ochłodzeniu, to wewnętrzna temperatura ciała odgrywa integralną rolę w naszym dobrym samopoczuciu. Dobra wiadomość jest taka, że ​​w kuchni istnieją środki zaradcze na ciepło ciała, które mogą szybko i nawet pomóc chronić przed upałem” – mówi dr Arora.

Oto niektóre letnie potrawy zaproponowane przez dr Arorę, które powinny stanowić część codziennej diety, aby pokonać upał.

1. Arbuz: Ten soczysty i orzeźwiający owoc to podstawa lata w całych Indiach. Arbuz składa się w około 92% z wody, co czyni go doskonałym pokarmem nawilżającym. Zawiera także likopen, przeciwutleniacz, który w magiczny sposób chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi powodowanymi przez promienie UV. Możesz delektować się nim pokrojonym w plasterki lub zmieszanym z liśćmi bazylii i cytryną, aby uzyskać wspaniałą letnią przekąskę.

2. Burak i marchewka: Klasyczna kombinacja na każdą gorączkę, dzięki swoim wartościom odżywczym i właściwościom detoksykującym, usuwa ciepło z organizmu i neutralizuje temperaturę, aby utrzymać trawienie pod kontrolą. Można je zjeść w plasterkach lub przygotować pyszny sok, dodając do mieszanki jabłka i agrest.

Warto przeczytać!  Po dziesięcioleciach oczekiwań, w tym roku na rynek POChP mogą wejść terapie późnego etapu

3. Ogórek: Kolejny nawilżający podstawowy produkt gospodarstwa domowego. Ogórki są chrupiące, orzeźwiające i wyjątkowo niskokaloryczne. Składają się w około 95% z wody, dzięki czemu idealnie nadają się do utrzymywania nawodnienia w okresie letnim. Ogórki dostarczają również witamin K i C, które przyczyniają się do zdrowia kości i odporności. Pokrój je na lekką sałatkę do posiłków lub zanurz je w hummusie, aby uzyskać zdrową przekąskę.

4. Mięta: Zioło to nie tylko dodaje potrawom świeżego smaku, ale ma także wiele właściwości chłodzących. Regularne spożywanie mięty może również pomóc złagodzić niestrawność i zmniejszyć ciepłotę ciała. Możesz dodać świeże liście mięty do sałatek, mrożonej herbaty lub zaparzyć je w wodzie do regularnego spożycia. Z mięty możesz także zrobić domowy sorbet miętowy – pyszny i chłodzący deser.

5. Woda kokosowa: Naturalny napój energetyczny, woda kokosowa, jest pełen elektrolitów, takich jak potas i magnez, które są niezbędne do nawodnienia. To łatwy sposób na uzupełnienie utraconych płynów i minerałów w wyniku pocenia się latem. Pij schłodzoną wodę kokosową, aby uzyskać satysfakcjonujący i nawilżający napój.

Warto przeczytać!  Jak się rozprzestrzenia i jak wpływa na noworodki?

6. Sałatki: Możesz wybrać codzienne sałatki zawierające nawilżające warzywa, takie jak sałata, pomidory i warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak itp. Te warzywa mają wysoką zawartość wody i są bogate w witaminy i minerały. Dodaj źródła białka, takie jak grillowany kurczak lub ciecierzyca, aby Twoja sałatka była kompletnym posiłkiem.

7. Przekąski z surowej żywności: Jeśli chcesz szybką i chłodzącą przekąskę, sięgnij po surowe produkty, takie jak pokrojona w plasterki papryka, marchewka lub paluszki selera. Te chrupiące przekąski nawilżają i zapewniają satysfakcjonującą chrupkość. Połącz je z dipem na bazie jogurtu lub hummusem, aby dodać smaku i wartości odżywczych.

Włączenie tych letnich produktów do codziennej diety nie tylko zapewni Ci chłód i nawodnienie, ale także dostarczy niezbędnych składników odżywczych wspierających ogólny stan zdrowia w gorącym sezonie.


Źródło