Nauka i technika

Ponad 100 nowych genetycznych czynników ryzyka związanych z rakiem jelita grubego

  • 28 grudnia, 2022
  • 5 min read
Ponad 100 nowych genetycznych czynników ryzyka związanych z rakiem jelita grubego


Kompleksowa analiza ponad 100 000 przypadków raka jelita grubego (CRC), przeprowadzona przez naukowców z Fred Hutchinson Cancer Center w Seattle i 200 współpracowników naukowych na całym świecie, zidentyfikowała ponad 100 nowych genetycznych czynników ryzyka silnie powiązanych z tą chorobą.

Odkrycia te zostały opublikowane 20 grudnia w czasopiśmie Nature Genetics, może pomóc klinicystom lepiej określić, kto jest najbardziej narażony na raka jelita grubego, aby mogli przejść wczesne badania przesiewowe. Może również pomóc w identyfikacji potencjalnych kandydatów do profilaktycznej chemioterapii lub innych proaktywnych metod leczenia.

Zdaniem autorów badania, odkrycia te pokazują moc dużych zbiorów danych – łącząc takie badanie na dużą skalę ze złożoną, szczegółową analizą z wykorzystaniem multiomiki, aby uzyskać dodatkowy wgląd w biologię leżącą u podstaw raka jelita grubego. Multi-omika to podejście do analizy biologicznej, które łączy w sobie wiele „omów” danych biologicznych na dużą skalę, takich jak genom, proteom i transkryptom.

„To jak dotąd największe i najbardziej wszechstronne badanie powszechnych genetycznych czynników ryzyka raka jelita grubego” – powiedziała dr Ulrike „Riki” Peters, epidemiolog molekularny i genetyczny wraz z Fredem Hutchem i główny autor badania. „Jesteśmy podekscytowani odkryciami naszego badania, w tym dodaniem ponad 100 genetycznych wariantów ryzyka dla tej ciężkiej choroby”.

Warto przeczytać!  Frank Siewerdt na czele nauki o drobiu

W naszych poprzednich badaniach zidentyfikowaliśmy około 140 markerów genetycznych raka jelita grubego, dodał Peters, którego badania koncentrują się na genetycznych i środowiskowych czynnikach ryzyka raka jelita grubego, a także na wpływie rasy i pochodzenia etnicznego na podstawowe genetyczne czynniki ryzyka powszechnych, złożonych chorób .

W tym badaniu naukowcy przeprowadzili metaanalizę ponad 100 000 przypadków raka jelita grubego w porównaniu z grupą kontrolną liczącą ponad 150 000 osób bez tej choroby. Obie grupy miały pochodzenie europejskie lub azjatyckie.

Ich wstępne ustalenia zidentyfikowały 205 niezależnych związków ryzyka raka jelita grubego, z których 50 nie zostało wcześniej zgłoszonych. Dalsza analiza multiomiczna ujawniła dodatkowe 53 warianty genów powiązane z chorobą.

„Nasze odkrycia dostarczają nowych informacji na temat raka jelita grubego i znacznie poszerzają naszą wiedzę na temat roli, jaką zmienność genów odgrywa w dziedzicznym raku jelita grubego” – powiedział dr Li Hsu, biostatystyk wraz z Fredem Hutchem i współautor badania.

Zagrożenia genetyczne linii zarodkowej lub mutacje genów – te, które odziedziczyłeś po swoich biologicznych rodzicach – odgrywają istotną rolę w ryzyku i podatności na raka.

Warto przeczytać!  Factbox – Co Putin powiedział na temat wojny i pokoju, III wojny światowej i sztucznej inteligencji?

„Znajomość tych czynników dziedzicznych i tego, które grupy są najbardziej narażone na ich wystąpienie, może pomóc klinicystom w zalecaniu środków zapobiegawczych i częstszych badań przesiewowych, co może prowadzić do wcześniejszej diagnozy i leczenia oraz lepszych wyników przeżycia pacjentów” – zauważyła dr Minta Thomas, jedna z pierwsi współautorzy badania i personel naukowy Fred Hutch współpracujący z dr. Hsu i Peters.

Rak jelita grubego dotyka rocznie około 1,9 miliona ludzi na całym świecie i jest główną przyczyną śmierci na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych rak jelita grubego jest trzecim najczęściej diagnozowanym nowotworem, z wyłączeniem raka skóry, według American Cancer Society. Ogólnie rzecz biorąc, ryzyko rozwoju CRC w ciągu całego życia wynosi około 1 na 23 lub 4,3% dla mężczyzn i 1 na 25 lub 4% dla kobiet.

„Rak jelita grubego jest poważną chorobą, ale można mu zapobiegać i można go skutecznie leczyć, jeśli zostanie wcześnie wykryty” – powiedział dr William Grady, dyrektor kliniki programu zapobiegania rakowi przewodu pokarmowego i profesor Fred Hutch. „Badanie to może utorować drogę do lepszych badań przesiewowych i profilaktyki, pozwalając nam ulepszyć nasze obecne sposoby określania, kto jest bardziej zagrożony”.

Warto przeczytać!  Kolaboration Ventures przejmuje ogromne dzieła, aby wzmocnić linię genetyczną i jeszcze bardziej wyróżnić platformę KVC

Wyniki tego badania potwierdziły również bardziej powszechnie znane czynniki ryzyka CRC, w tym oporność na insulinę, palenie tytoniu i otyłość, które obserwowano i zgłaszano w poprzednich badaniach epidemiologicznych.

Fred Hutch i jego współpracownicy naukowi planują wykorzystać wyniki badań do opracowania testów opartych na DNA linii zarodkowej, które mogą kategoryzować, kto jest w grupie wysokiego ryzyka genetycznego raka jelita grubego – i kto może mieć tylko minimalne prawdopodobieństwo rozwoju choroby.

Długoterminowym celem jest połączenie danych ryzyka genetycznego z innymi czynnikami ryzyka – środowiskowymi, dietetycznymi i behawioralnymi (takimi jak palenie) – w celu stworzenia wieloaspektowych ocen ryzyka, znanych jako poligeniczne oceny ryzyka, które dokładniej określają ryzyko raka jelita grubego u danej osoby.

„Ogólnie rzecz biorąc, nasze odkrycia pokazują moc analizy multiomicznej, która zapewnia nowy wgląd w biologiczne podstawy raka jelita grubego, w tym identyfikację określonych mutacji genów i wsparcie dla wcześniej nieoczekiwanych mechanizmów funkcjonalnych” – powiedział Peters. „Kilka zidentyfikowanych przez nas genów i szlaków jest potencjalnymi celami terapii zapobiegawczej”.

Ta historia została opublikowana przez Fred Hutch News Service 20 grudnia 2022 r. Została ponownie opublikowana za zgodą.



Źródło