Zdrowie

Post, ucztowanie: nauka stojąca za przerywanym postem

  • 27 marca, 2024
  • 6 min read
Post, ucztowanie: nauka stojąca za przerywanym postem


Nowe, niepublikowane badanie wykazało, że post przerywany, uważany za nowy sposób na zdrową utratę wagi i zdrowy tryb życia, może zwiększać ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.

PREMIA
Eksperci zwracają uwagę, że chociaż udowodniono krótkoterminowe korzyści wynikające z okresowego postu, nie ma wystarczających badań dotyczących jego wpływu w dłuższej perspektywie.(istockphoto)

Podczas gdy wyniki badania są analizowane, eksperci ds. zdrowia w Indiach są podzieleni co do długoterminowych skutków okresowego postu. Niektórzy twierdzą, że prawidłowo wykonywana pod okiem lekarza może pomóc w osiągnięciu celów zdrowotnych, inni zwracają uwagę, że jej wpływ na zdrowie człowieka na dłuższą metę może być wyniszczający.

Hindustan Times – Twoje najszybsze źródło najświeższych wiadomości! Czytaj teraz.

W zeszłym tygodniu na konferencji American Heart Association zaprezentowano streszczenie, w którym stwierdzono, że u osób, które przestrzegają powszechnej zasady postu przerywanego 16:8 – poszczenia przez 16 godzin i jedzenia w ośmiogodzinnych odstępach – ryzyko zgonu z powodu choroby wzrasta o 91% choroby serca w porównaniu z osobami, które rozłożyły posiłki na 12–16 godzin. Streszczenie sugeruje również, że 7,5% osób, które jadły w ciągu ośmiu godzin, zmarło w trakcie badania na choroby serca, w porównaniu z 3,6% osób, które jadły w ciągu 12–16 godzin. Naukowcy wykorzystali dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) w badaniach obserwacyjnych w celu zidentyfikowania związków między czynnikami stylu życia a chorobami na przestrzeni 15 lat. Badanie nie zostało jeszcze opublikowane w recenzowanym czasopiśmie, co oznacza, że ​​twierdzenia w badaniu nie zostały potwierdzone.

Według dokumentów Johnsa Hopkinsa post przerywany definiuje się jako plan odżywiania, który przełącza się między postem a jedzeniem o regularnym harmonogramie. Najbardziej akceptowalną formułą jest 16:8, ale istnieją inne, w tym formuła 5:2, która polega na regularnym jedzeniu przez pięć dni w tygodniu i ograniczaniu spożycia kalorii przez dwa dni w tygodniu. W ciągu tych dwóch dni człowiek powinien spożywać jedynie 500–600 kalorii, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie wynosi 2000–3000 kalorii.

Warto przeczytać!  8 przypadków Zika w Maharasztrze, nie ma powodu do paniki: dyrektor NIV | Wiadomości z Pune

„Istnieje kilka różnych sposobów stosowania postu przerywanego, ale wszystkie opierają się na wyborze regularnych okresów jedzenia i postu. Możesz na przykład spróbować jeść tylko przez osiem godzin dziennie i pościć przez pozostałą część. mogą zdecydować się na spożywanie tylko jednego posiłku dziennie dwa dni w tygodniu. Istnieje wiele różnych schematów postu przerywanego” – czytamy w dokumencie Johnsa Hopkinsa.

W abstrakcie wykazano, że zwiększone ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano także u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory. Wśród osób z istniejącą chorobą układu krążenia czas jedzenia „nie mniej niż osiem, ale mniej niż 10 godzin dziennie był również powiązany z 66% większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu”.

„Ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, np. ośmiu godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach popularność jako sposób na utratę wagi i poprawę zdrowia serca” – czytamy w oświadczeniu wydanym przez American Heart Association, cytującym starszego autora badania Victora Wenze Zhong, profesor i kierownik katedry epidemiologii i biostatystyki w Szanghajskiej Szkole Medycznej Jiao Tong University w Szanghaju w Chinach.

Warto przeczytać!  Suplementy wapnia i witaminy D mogą wpływać na ryzyko raka u kobiet

W oświadczeniu dodano: „Jednak długoterminowe skutki zdrowotne ograniczonego czasowo jedzenia, w tym ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny lub choroby układu krążenia, są nieznane”.

Więc który to jest?

Dr LK Jha, zastępca dyrektora i kierownik oddziału kardiologii w szpitalu azjatyckim, powiedział, że przerywany post ma zmienny wpływ na różne parametry sercowo-naczyniowe. „Wykazano, że prowadzi to do wahań poziomu cukru we krwi i poziomu ciał ketonowych. Prowadzi także do wahań ciśnienia krwi” – ​​powiedział.

Jednakże obserwacja jego niekorzystnego wpływu na zdrowie układu krążenia miała związek z ogólną beztłuszczową masą ciała w badanej grupie, powiedział. Dlatego potrzebne są dalsze badania – stwierdził.

„Krótkoterminowy post przerywany ma korzystne skutki, takie jak utrata masy ciała i lepszy profil lipidowy, ale wykazano, że długotrwały post przerywany prawie dwukrotnie zwiększa ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych. Ta obserwacja opiera się na ogólnej beztłuszczowej masie ciała w tej grupie pacjentów. Potrzebujemy więcej danych, zanim będziemy mogli z całą pewnością powiedzieć o jego długoterminowych skutkach” – powiedział Jha.

Doktor Sukriti Bhalla, konsultantka ds. kardiologii w Aakash Healthcare w Delhi stwierdziła, że ​​post przerywany, jeśli jest prawidłowo wykonywany, przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

„Sukces postu w rzeczywistości zależałby od tego, jak długo trwa post. Post zawsze był pomocny i od dawna przynosi korzyści, ale korzyści z postu można osiągnąć tylko wtedy, gdy przez czas po poście utrzymane zostaną zdrowe nawyki żywieniowe” – stwierdziła dr Bhalla.

Warto przeczytać!  Ćwiczenia na łonie natury zmniejszają depresję, poprawiają zdrowie

Powiedziała, że ​​osoby poszczące powinny zwracać uwagę na nadmierne spożycie kalorii w okresie nieposzczącym. U pacjentów stosujących okresowy post zaobserwowano poprawę, taką jak utrata masy ciała, poprawa aktywności, kontrola poziomu cukru, kontrola ciśnienia krwi, obniżony poziom insuliny, kontrola cholesterolu itp.

Eksperci zwracają uwagę, że chociaż krótkoterminowe korzyści wynikające z okresowego postu zostały udowodnione, nie ma wystarczających badań dotyczących jego wpływu w dłuższej perspektywie.

W każdym razie jakakolwiek „modna dieta” zakładana w biegu, bez przygotowania organizmu, a nawet wiedzy o jego potrzebach, jest niebezpieczna. Doktor Ravi Prakash, starszy konsultant ds. kardiologii w Instytucie Badawczym Pushpawati Singhania (szpital PSRI), powiedział, że „modne diety”, które powodują natychmiastowy i gwałtowny spadek masy ciała, mogą na dłuższą metę nie być najlepsze dla zdrowia serca.

Ostatecznie utrata masy ciała dzięki konsekwentnym ćwiczeniom i zdrowej diecie pomoże w utrzymaniu zdrowego stylu życia.

„Ograniczenie okna żywieniowego do ośmiu lub mniejszej liczby godzin nie jest ani zdrowe, ani łatwe do utrzymania przez dłuższy czas. Widzieliśmy, że spożywanie małych posiłków w regularnych odstępach czasu wykazało lepsze wyniki w zakresie utraty wagi, a także zdrowia układu krążenia” – powiedział.

Odblokuj świat korzyści dzięki HT! Od wnikliwych biuletynów po powiadomienia o nowościach w czasie rzeczywistym i spersonalizowany kanał informacyjny – wszystko jest tutaj, na wyciągnięcie ręki! – Zaloguj się teraz!


Źródło