„Powoli nas zabijają…” SOS Nithina Kamatha Zerodhy
Zaktualizowano 28 maja 2024 r. | 22:41 czasu wschodniego
Napisał: „My, Hindusi, musimy zadać sobie pytanie, co trafia do spożywanej przez nas żywności. Im więcej pytamy, tym lepszy wybór będziemy mieli. Zawartość cukru w większości naszej żywności jest absurdalna. Fałszowanie produktów spożywczych, takich jak masala, mleko i białko Do tego dochodzą niespełniające norm substancje chemiczne stosowane w barwnikach spożywczych i konserwantach w owocach i warzywach. Wszystkie one powoli nas zabijają”.
Dyrektorzy przedsiębiorstw zajmujących się pakowaną żywnością wyrazili jednak sceptycyzm co do praktyczności tych pomysłów, twierdząc, że wymagałyby one znacznych dostosowań w istniejących recepturach.
Dyrektor generalny firmy Zeroda, Nithin Kamath wyraził zaniepokojenie jakością żywności spożywanej przez Hindusów w odpowiedzi na zalecenia Narodowego Instytutu Żywienia (NIN) dotyczące ilości cukru w pakowanej żywności i napojach.
Kamath przekazał swoje przesłanie na platformie mediów społecznościowych X, gdzie podkreślił potrzebę analizowania składników naszych posiłków i podejmowania świadomych decyzji, aby przeciwdziałać zaskakującym ilościom cukru, zafałszowaniom i niebezpiecznym substancjom obecnym w codziennej żywności.
Post X Nithina Kamatha
Napisał: „My, Hindusi, musimy zadać sobie pytanie, co trafia do spożywanej przez nas żywności. Im więcej pytamy, tym lepszy wybór będziemy mieli. Zawartość cukru w większości naszej żywności jest absurdalna. Fałszowanie produktów spożywczych, takich jak masala, mleko i białko Do tego dochodzą niespełniające norm substancje chemiczne stosowane w barwnikach i konserwantach w owocach i warzywach. To wszystko powoli nas zabija. Dotyczy to zarówno żywności pakowanej, jak i żywności z wielu restauracji”.
Oczekuje się, że nowe przepisy NIN będą miały wpływ na różnorodne markowe towary, w tym soki, napoje bezalkoholowe, ciasta, lody, płatki zbożowe i inne. Zalecenia te oznaczają zmianę nacisku na zmniejszenie ilości cukru w żywności i napojach, co stanowi istotny pierwszy krok w zachęcaniu ludzi do przyjęcia zdrowszych nawyków żywieniowych.
Decyzja została podjęta w obliczu rosnących obaw związanych z występowaniem otyłości i cukrzycy, a także nieporozumień dotyczących nadmiernej zawartości cukru w żywności dla niemowląt Cerelac i napoju słodowym Bournvita w mediach społecznościowych i nie tylko.
Zaktualizowane zalecenia, opracowane przez zróżnicowany zespół specjalistów, stwierdzają, że „próg zawartości cukru został obliczony na ~5% energii z dodatku cukru i nie przekracza 10% energii z cukru ogółem” w przypadku posiłków stałych.
Nithin Kamath ma istotną wiadomość
Dyrektorzy przedsiębiorstw zajmujących się pakowaną żywnością wyrazili jednak sceptycyzm co do praktyczności tych pomysłów, twierdząc, że wymagałyby one znacznych dostosowań w istniejących recepturach.
Rozbieżność wynika z przekonania, że wytyczne zapobiegną uznaniu nawet podstawowych produktów za „zdrowe”, co mogłoby mieć potencjalny wpływ na całą branżę.
Pomimo sprzeciwu korporacji produkujących żywność i napoje zwolennicy zdrowia twierdzą, że zasady te mają kluczowe znaczenie w walce z rosnącą w kraju epidemią otyłości i cukrzycy. Przepisy mają na celu poprawę otwartości i umożliwienie konsumentom podejmowania bardziej świadomych decyzji żywieniowych poprzez ustanowienie wyraźnych norm dotyczących poziomu cukru.
Chociaż zainteresowane strony z branży i eksperci ds. zdrowia w dalszym ciągu nie zgadzają się ze sobą, przesłanie Nithin Kamath jest istotne i stanowi ważne wezwanie do działania dla Hindusów, aby dokładnie sprawdzili spożywaną przez siebie żywność.
Ludzie mogą zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, stając się bardziej świadomi swojego otoczenia i aktywnie kwestionując składniki posiłków i pakowanych towarów serwowanych w restauracjach.