Zdrowie

Powszechnie stosowany słodzik o niskiej zawartości kalorii może zwiększać ryzyko powstawania zakrzepów krwi

  • 13 sierpnia, 2024
  • 7 min read
Powszechnie stosowany słodzik o niskiej zawartości kalorii może zwiększać ryzyko powstawania zakrzepów krwi


Osoba wsypująca saszetkę cukru lub słodzika do filiżanki kawyUdostępnij na Pintereście
Naukowcy powiązali erytrytol ze zwiększonym ryzykiem zakrzepów krwi. Marisa9/Getty Images
  • Substytuty cukru znane są od 1879 roku.
  • Jednym z najnowszych typów zamienników cukru są alkohole cukrowe, takie jak erytrytol.
  • Poprzednie badania wykazały związek erytrytolu z problemami sercowo-naczyniowymi, takimi jak zawał serca i udar.
  • Naukowcy odkryli, że przyjmowanie erytrytolu może zwiększać ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi.

Od czasu wynalezienia pierwszego substytutu cukru – sacharyny – w 1879 r. naukowcy nieustannie poszukują sposobów na uzyskanie słodkiego smaku cukru bez zawartych w nim kalorii.

Ostatnio alkohole cukrowe stały się powszechnym zamiennikiem cukru. Alkohole cukrowe są zazwyczaj nieco mniej słodkie lub tak samo słodkie jak naturalny cukier, co pozwala im bezproblemowo zastępować cukier w niektórych produktach spożywczych.

Jednym z powszechnie stosowanych alkoholi cukrowych jest erytrytol — alkohol cukrowy naturalnie występujący w niektórych owocach i warzywach, a na skalę przemysłową wytwarzany w procesie fermentacji prostego cukru o nazwie dekstroza, występującego w kukurydzy.

Poprzednie badania powiązały erytrytol ze zwiększonym ryzykiem problemów sercowo-naczyniowych, na przykład badanie opublikowane w marcu 2023 r. wykazało związek między stosowaniem erytrytolu a zwiększonym ryzykiem poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe w tym zawał serca i udar mózgu.

„Nasze wcześniejsze badania z erytrytolem wykazały w szeroko zakrojonych badaniach obserwacyjnych, że podwyższony poziom erytrytolu we krwi był związany z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i zgonu” – powiedział dr Stanley L. Hazen, kierownik Wydziału Nauk o Sercowo-Naczyniowych i Metabolicznych Instytutu Badawczego Lerner oraz współkierownik Kliniki Kardiologii Prewencyjnej w Cleveland, który był jednym z autorów badania z marca 2023 r. Wiadomości medyczne dzisiaj w wiadomości e-mail.

Powiedział, że zarówno badania na zwierzętach, jak i badania krwi wskazują, że działanie prozakrzepowe z erytrytolem mogłoby wyjaśnić ten mechanizm.

Hazen i jego współpracownicy kontynuowali teraz swoje badania nad erytrytolem, publikując nowe badanie, którego wyniki niedawno opublikowano w czasopiśmie Miażdżyca, zakrzepica i biologia naczyniowainformując, że stosowanie erytrytolu może również zwiększać ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi, które po utworzeniu się wewnątrz naczynia krwionośnego mogą ograniczyć przepływ krwi i tlenu w organizmie.

Warto przeczytać!  Objawy gruźlicy płuc: ponad 80 procent pacjentów z gruźlicą nie wykazuje uporczywego kaszlu, badanie pokazuje | Wiadomości zdrowotne

Do badań Hazen i jego zespół zaangażowali 20 zdrowych ochotników — osoby niepalące, bez chorób układu krążenia i bez historii zaburzeń krzepnięcia.

Dziesięciu ochotnikom podano wodę zmieszaną z 30 gramami glukozapodczas gdy pozostałej dziesiątce podano wodę zmieszaną z 30 gramami erytrytolu.

„Ilość użytego erytrytolu jest dokładnie taka, jaka jest często dodawana i spożywana w przetworzonej żywności i sztucznie słodzonych napojach” – powiedział Hazen, starszy i korespondencyjny autor tego badania Wiadomości medyczne dzisiaj„(Przeprowadziliśmy) bezpośrednie testy na ludziach dotyczące wpływu spożycia erytrytolu, porównując stan przed i po spożyciu u każdego podmiotu. (Przeprowadziliśmy) również bezpośrednie testy dotyczące wpływu bezpośredniego porównania z napojem słodzonym cukrem, aby sprawdzić, czy glukoza wywołała takie same efekty”.

Przeprowadzona analiza wykazała, że ​​u uczestników, którym podawano erytrytol, poziom erytrytolu we krwi wzrósł ponad 1000-krotnie.

Naukowcy odkryli również, że uczestnicy badania wykazali znaczący wzrost aktywności płytek krwi po spożyciu erytrytolu, co zwiększyło ryzyko tworzenia się skrzepów krwi. Jednak u uczestników, którzy spożywali glukozę, nie zaobserwowano żadnych zmian.

„W tej małej grupie zdrowych ochotników wykazaliśmy, że przyjmowanie erytrytolu powodowało, że płytki krwi były bardziej nadreaktywne — to znaczy, że wykazywały one silniejszy stopień aktywacji na bodziec submaksymalny, co może zwiększać ryzyko powstawania zakrzepów krwi” — wyjaśnił Hazen. „Każdy badany, dla każdego wykonanego pomiaru, przy każdej dawce/poziomie, wykazywał wzrost potencjału krzepnięcia po wypiciu erytrytolu. W całkowitym przeciwieństwie, nie zaobserwowano żadnych zmian u uczestników po spożyciu porównywalnej ilości glukozy”.

„Jakie to ma znaczenie? — to problem zdrowia publicznego” — kontynuował. „Te same osoby, które najprawdopodobniej przyjmą zamiennik cukru, są często najbardziej narażone na zawał serca lub udar. Zamiast więc sięgać po coś, co ma być zdrową alternatywą, paradoksalnie, spożywanie słodzonego erytrytolem jedzenia lub napoju może zwiększać ryzyko”.

Warto przeczytać!  Jak wysoki poziom kwasu moczowego może prowadzić do przewlekłej choroby nerek

Hazen powiedział, że wyniki te podkreślają wagę dalszych, długoterminowych badań klinicznych, które pozwolą na ponowną ocenę bezpieczeństwa erytrytolu i innych zamienników cukru.

Podkreślił, że osoby, u których występuje zwiększone ryzyko zakrzepicy, np. cierpiące na choroby serca, cukrzycę lub zespół metaboliczny, powinny ograniczyć częstotliwość i ilość spożywanych słodyczy słodzonych cukrem i wybierać je zamiast napojów i żywności słodzonej tymi alkoholami cukrowymi

„Planujemy zbadać, jak szeroko prozakrzepowe działanie mają alternatywne zamienniki cukru, zarówno alternatywne alkohole cukrowe, jak i powszechnie stosowane sztuczne słodziki” – dodał.

Po przejrzeniu tego badania dr Yu-Ming Ni, certyfikowany kardiolog i lipidolog w MemorialCare Heart and Vascular Institute w Orange Coast Medical Center w Fountain Valley w Kalifornii, powiedział: MNT chociaż jest to niewielkie badanie, z pewnością wskazuje ono na istnienie związku między erytrytolem a zakrzepami krwi, co go niepokoi.

„Myślę, że to wszystko ma związek z wszystkimi innymi zamiennikami cukru, które wynaleziono na przestrzeni lat i które miały swoje własne problemy, obawy dotyczące rakobawy o pogorszenie kontrola poziomu cukru we krwi ze względu na ich niezwykłą słodycz [artificial] słodziki”, kontynuował Ni. „Więc zastanawiasz się, czy samo używanie cukru jest lepsze — po prostu ograniczenie jego ilości”.

„Wiem, że dla naszej rodziny odrobina cukru jest w pewnych okolicznościach zrozumiała” – dodał. „Wolałbym to zrobić, albo użyć miodu lub syropu klonowego zamiast [an artificial] słodzik. I wiem, że na pewno poszukam erytrytolu w mojej spiżarni i pozbędę się go.”

MNT rozmawiałem również z Monique Richard, MS, RDN, LDN, zarejestrowaną dietetyczką i właścicielką Nutrition-In-Sight, która powiedziała, że ​​badanie to przyczynia się do rosnących obaw, jakie ogólnie żywi, związanych ze sztucznymi, czyli pozbawionymi wartości odżywczych słodzikami, alkoholami cukrowymi i ich zamiennikami.

Warto przeczytać!  Jak często należy badać ludzi pod kątem raka prostaty?

„Kiedy tworzymy zamienniki, które są metabolizowane w sposób alternatywny i dodajemy je jako składniki do żywności reklamowanej jako «zdrowsza», ludzie mogą w rzeczywistości spożywać więcej niż zamierzoną ilość w ramach swojego schematu żywieniowego lub częstotliwość spożycia, co może być sprzeczne z celem, dla którego dany składnik został pierwotnie opracowany” – wyjaśnił Richard.

„Ważne jest, aby zrozumieć, że demonizowanie cukru i szerokie kategoryzowanie go jako „toksycznego” lub „należy go unikać za wszelką cenę” zazwyczaj nie jest pomocne, zrównoważone ani konieczne. Jednak kluczowe jest, abyśmy edukowali i propagowali, aby osoby rozumiały, jak może wyglądać zdrowe spożycie cukru lub jakie alternatywy mogą być odpowiednie i co to może oznaczać i jak może wyglądać dla nich”.
— Monique Richard, MS, RDN, LDN

Richard radzi czytelnikom, aby poświęcili chwilę na świadomą ocenę swojego ogólnego spożycia zamienników cukru i cukru oraz nauczyli się czytać etykiety, ponieważ istnieją różne nazwy i rodzaje zamienników cukru o różnych definicjach.

„»Bez cukru« nie oznacza »bez substancji słodzących, które nie mają wartości odżywczych«” – dodała.

Aby odróżnić i przeanalizować to, co spożywasz, Richard zaleca spotkanie z zarejestrowanym dietetykiem, co często jest objęte ubezpieczeniem zdrowotnym, lub zasięgnięcie porady u innych wykwalifikowanych specjalistów ds. zdrowia i wiarygodne źródła internetowe.

Richard zasugerował, aby w przepisach, daniach, dodatkach i w celu zaspokojenia ochoty na słodycze stosować naturalne środki słodzące:

Stewia i owoc mnicha to również naturalne, nieodżywcze (bezkaloryczne) słodziki. Naturalne lub minimalnie rafinowane cukry nadal powinny być spożywane w małych ilościach i jako część zdrowej diety.


Źródło