Pożywny kapuśniak na obiad. Poznaj smaczny przepis na tradycyjną zupę kapuścianą na żeberkach
Kapuśniak to w wielu polskich domach zupa podawana głównie jesienią oraz zimą. W chłodne dni można korzystać z kiszonki, a latem – ze świeżego warzywa. Najważniejszym produktem nadającym smak kapuśniakowi jest naturalnie kiszona kapusta. Zobacz przepis na rozgrzewający kapuśniak na żeberkach.
W skrócie
Kapuśniak znany jest w kuchniach wielu krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Zupę do niego podobną podaje się w Czechach, na Słowacji, Ukrainie i Litwie. W Polsce tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na wędzonych żeberkach. Podpowiadamy, jak ugotować domową zupę.
Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób.
Składniki:
- 250 g kiszonej kapusty,
- 1 litr domowego rosołu,
- 2 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 50 g wędzonych żeberek,
- 1 liść laurowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- do smaku: sól, pieprz, cukier.
Zobacz także: Zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Przepis na kwaśną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik
Przygotowanie:
- Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką trzeba pokroić w kostkę. Następnie zarumienić w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
- Kapustę kiszoną należy pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
- Do garnka należy wlać około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki należy dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
- Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w większą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
- Po tym czasie można dodać ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
- Wywar należy doprawić czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
- Zupę uzupełnić resztą rosołu i gotować przez kolejne 20 minut.
- Kapuśniak jest gotowy do podania.
Kapuśniak będzie smakował jak u babci, gdy użyjemy do niego odpowiednich przypraw – najczęściej to te pasujące do dań z kapusty. Dlatego zupa kapuśniak doprawiana jest liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim, kminkiem i dużą ilością czosnku. Warto pamiętać, że przyprawy te nie tylko nadają smaku i aromatu, ale też łagodzą możliwe dolegliwości układu pokarmowego, pojawiające się po zjedzeniu kapusty. Według gustu kapuśniak można doprawić koncentratem pomidorowym. Przepisy z czasów PRL-u często sięgały po ten składnik.
Kluczowym elementem pysznego kapuśniaku jest użycie kiszonej kapusty. Proces naturalnej fermentacji pozwala rozwinąć się słodko-kwaśnemu smakowi warzywa. Do zupy warto też dodać odrobinę płynu z kiszonki, jeśli lubicie intensywne smaki. Kupując gotową kapustę w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, aby nie była kwaszona. To oznacza, że użyto przy jej produkcji octu, a ten nie jest mile widziany w domowej zupie z kapusty.
Kapuśniak uznawany jest za jedną z mniej kalorycznych zup w kuchni polskiej. W zależności od użytych składników jego kaloryczność może wzrastać. Jednak przyjmuje się, że tradycyjny kapuśniak na żeberkach ma około 140 kalorii w porcji 100 gramów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: