Zdrowie

Probiotyki w kombuchy naśladują post i redu

  • 29 marca, 2024
  • 4 min read
Probiotyki w kombuchy naśladują post i redu


Probiotyki zawarte w kombuchy naśladują post i zmniejszają zapasy tłuszczu u robaków

obraz:

Zdjęcie małej partii herbaty Kombucha fermentującej w laboratorium.

pogląd więcej

Źródło: Elizabeth Poindexter, Szkoła Podyplomowa przy UNC-Chapel Hill, CC-BY 4.0 (

W nowym badaniu naukowcy odkryli, że drobnoustroje zawarte w herbacie kombucha powodują zmiany w metabolizmie tłuszczów w jelitach modelowego gatunku robaka, które są podobne do skutków postu. Robert Dowen z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill wraz ze współpracownikami przedstawia swoje odkrycia 28 marca w czasopiśmie Genetyka PLOS.

Kombucha to słodzony, sfermentowany napój herbaciany, który ostatnio zyskał na popularności, częściowo ze względu na rzekome korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, zapobieganie nowotworom oraz ochrona przed chorobami metabolicznymi i toksynami wątroby. Uważa się, że korzyści te wynikają z obecności drobnoustrojów probiotycznych w napoju i ich wpływu na metabolizm, jednak związane z nimi oświadczenia zdrowotne nie zostały dobrze zbadane na ludziach.

Zespół Dowena zbadał, w jaki sposób drobnoustroje zawarte w herbacie kombucha wpływają na metabolizm, karmiąc je modelowym nicieniem C. elegans. Naukowcy odkryli, że drożdże i bakterie kolonizują jelita robaków i powodują zmiany metaboliczne podobne do tych, które zachodzą podczas postu. Drobnoustroje zmieniają ekspresję genów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów, prowadząc do powstania większej liczby białek rozkładających tłuszcze i mniejszej liczby białek budujących rodzaj cząsteczki tłuszczu zwanej trójglicerydami. Łącznie zmiany te zmniejszają zapasy tłuszczu w robakach.

Nowe wyniki dostarczają informacji na temat tego, jak probiotyki zawarte w herbacie kombucha zmieniają metabolizm u modelowego gatunku robaków i dostarczają wskazówek, w jaki sposób te drobnoustroje mogą wpływać na metabolizm człowieka. Należy pamiętać, że potrzebne są dalsze badania, aby dostarczyć dowody na to, że ludzie spożywający kombuchę doświadczają podobnych skutków jak badany tutaj model C. elegans – jednak odkrycia te wydają się spójne ze zgłoszonymi korzyściami zdrowotnymi kombuchy dla zdrowia człowieka, zauważają autorzy i mogą poinformować badaczy wykorzystania tego napoju w przyszłości w uzupełniających podejściach do opieki zdrowotnej.

Autorzy dodają: „Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że zwierzęta spożywające dietę składającą się z drobnoustrojów probiotycznych znajdujących się w herbacie Kombucha wykazywały zmniejszoną akumulację tłuszczu, niższy poziom trójglicerydów i mniejsze kropelki lipidów – organelli przechowujących lipidy komórki – w porównaniu do innych zwierząt. diety. Odkrycia te sugerują, że drobnoustroje zawarte w herbacie Kombucha wywołują u gospodarza stan przypominający post, nawet w obecności wystarczającej ilości składników odżywczych”.

#####

W swoim reportażu użyj tego adresu URL, aby zapewnić dostęp do ogólnodostępnego artykułu w Genetyka PLOS:

str. 1011003

Cytat: DuMez-Kornegay RN, Baker LS, Morris AJ, DeLoach WLM, Dowen RH (2024) Drobnoustroje związane z herbatą Kombucha przebudowują szlaki metaboliczne gospodarza w celu zahamowania akumulacji lipidów. PLoS Genet 20(3): e1011003.

Kraje autora: Stany Zjednoczone

Finansowanie: Praca ta była wspierana przez grant NIGMS T32GM007092 dla RND, grant NCCIH F31AT012138 dla RND i grant NIGMS R35GM137985 dla RHD. Fundatorzy nie mieli żadnego wpływu na projektowanie badania, gromadzenie i analizę danych, decyzję o publikacji ani przygotowanie manuskryptu.


Zastrzeżenie: AAAS i EurekAlert! nie odpowiadają za dokładność komunikatów prasowych publikowanych w EurekAlert! przez instytucje wnoszące wkład lub za wykorzystanie jakichkolwiek informacji za pośrednictwem systemu EurekAlert.


Źródło

Warto przeczytać!  Czy reprodukcja wpływa na starzenie epigenetyczne u młodszych kobiet?