Zdrowie

Problemy z luźnym ruchem? Oto sekretny składnik przywracający zdrowie jelit

  • 2 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Problemy z luźnym ruchem?  Oto sekretny składnik przywracający zdrowie jelit


Czy budzisz się każdego ranka z burczeniem w brzuchu? Czy od czasu do czasu cierpisz na luźne ruchy? Żadna ilość zdrowej żywności nie przychodzi Ci na ratunek? Nie denerwować; znaleźliśmy rozwiązanie tego uporczywego problemu jelitowego i oczywiście ma to związek z dietą. Według nowego badania w Twojej skądinąd zdrowej diecie może brakować jednego konkretnego składnika odżywczego w wystarczającej ilości, co prowadzi do problemów jelitowych. Nie ma sensu zgadywać, mówimy o błonniku. Badanie opublikowane w czasopiśmie Cell Host and Microbe wykazało, że gdy w organizmie brakuje błonnika pokarmowego, niezdrowe drobnoustroje jelitowe osłabiają układ odpornościowy, co prowadzi do różnych problemów związanych z jelitami i trawieniem, w tym biegunki, wzdęć, zapalna choroba jelit (IBD) i nie tylko.

Przeczytaj także: Jak błonnik pomaga uniknąć zaparć — ekspert sugeruje te produkty

Jaki jest związek między błonnikiem pokarmowym a zdrowym jelitem? Wyniki badań:

Według naukowców dieta pozbawiona wystarczającej ilości błonnika pokarmowego bezpośrednio wpływa na mikroflorę jelitową, co jeszcze bardziej pogarsza ochronną warstwę śluzu w okrężnicy, a tym samym powoduje rozwój IBD u genetycznie podatnego gospodarza.

Warto przeczytać!  Czy istnieje szczepionka na ptasią grypę?

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia i Szkoły Medycznej Uniwersytetu Michigan przeprowadzono na myszach, które podzielono na dwie grupy i karmiono odpowiednio żywnością pozbawioną i bogatą w błonnik. Stwierdzono, że myszy karmione dietą bogatą w błonnik zapobiegały rozwojowi, a nawet nawrotom stanu zapalnego, co sugeruje, że składnik odżywczy może odwrócić szkodliwy wpływ erozji śluzu na stan zapalny.

„Nasze odkrycia sugerują potencjalną nową ścieżkę leczenia nieswoistego zapalenia jelit. Dostosowując określone interwencje dietetyczne tak, aby wpływać na funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego, być może będziemy w stanie manipulować zbiorowiskami bakterii w celu złagodzenia stanu zapalnego” – stwierdzili naukowcy.

Przeczytaj także: 7 warzyw bogatych w błonnik, które możesz dodać do diety odchudzającej

Dodaj tutaj podpis obrazu

Źródło zdjęcia: iStock

Jak dodać więcej błonnika do swojej diety | 4 proste sposoby na zwiększenie spożycia błonnika:

1. Przysięgaj na owoce i warzywa:

Owoce i warzywa, zwłaszcza sezonowe, znane są ze swojego wzbogaconego profilu składników odżywczych. Te składniki żywności są bogate w błonnik i mają niską zawartość kalorii, co czyni je idealnymi opcjami do objadania się.

2. Jedz więcej produktów pełnoziarnistych:

To kolejny zdrowy sposób na zwiększenie dziennego spożycia błonnika. Całe ziarna, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa, cała pszenica, płatki owsiane itp., są bogate w błonnik, który nie tylko zapewnia uczucie sytości na długi czas, ale także pomaga usprawnić proces trawienia.

Warto przeczytać!  Nowe leczenie może odwrócić wypadanie włosów spowodowane autoimmunologiczną chorobą skóry

3. Przeżuwaj suszone owoce i orzechy:

Często sięgamy po paczkę chipsów, aby zaradzić przedwczesnym napadom głodu. Zamiast tego eksperci sugerują przejście na suszone owoce, orzechy i nasiona, aby sesje przeżuwania były zarówno zdrowe, jak i smaczne. Niektóre z najbardziej wzbogaconych w błonnik opcji to orzechy włoskie, migdały, pistacje, daktyle, figi, pestki dyni, nasiona chia i siemię lniane.

4. Unikaj rafinowanych węglowodanów:

Rafinacja to proces, podczas którego składnik ulega zmianom chemicznym, co powoduje dalsze wypłukiwanie wszystkich składników odżywczych i pozostawianie węglowodanów i kalorii. Włączenie do diety bardziej rafinowanych węglowodanów zakłóca spożycie błonnika w organizmie, co dodatkowo wpływa na trawienie i proces metaboliczny. Dlatego eksperci sugerują zastąpienie ich zdrowym błonnikiem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem jelit.

Chociaż zalecamy dodanie wystarczającej ilości błonnika do codziennej diety, najlepszą praktyką jest skonsultowanie się ze specjalistą, aby poznać potrzeby odżywcze organizmu i odpowiednio je zaspokoić.

Uwaga: porady dietetyczne nie są częścią badania.


Źródło