Zdrowie

Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne

  • 11 lipca, 2024
  • 7 min read
Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne


Oleje roślinne i masło

obraz:

Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia masła wysokiej jakości olejami roślinnymi

pogląd więcej

Źródło: Chalmers University of Technology | Emma Fry

Zmiana diety bogatej w nasycone tłuszcze zwierzęce na dietę bogatą w nienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego wpływa na skład tłuszczów we krwi, co z kolei przekłada się na ryzyko wystąpienia długoterminowych chorób. Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Medicine, przeprowadzone przez zespół naukowców z Chalmers University of Technology w Szwecji, Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Niemczech i kilku innych uniwersytetów, wykazało, że można dokładnie zmierzyć zmiany zawartości tłuszczu we krwi związane z dietą i bezpośrednio powiązać je z ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

„Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska, i może pomóc w zapewnieniu ukierunkowanych porad żywieniowych tym, którzy odnieśliby największe korzyści ze zmiany nawyków żywieniowych” – mówi Clemens Wittenbecher, kierownik badań na Chalmers University of Technology i starszy autor badania.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla znaczenie zdrowej diety w zapobieganiu chorobom przewlekłym, zalecając zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego w celu zmniejszenia ryzyka kardiometabolicznego. Pewność tych wytycznych jest jednak umiarkowana ze względu na ograniczenia istniejących badań.

To nowe badanie rozwiązuje te ograniczenia poprzez dokładną analizę tłuszczów we krwi, znanych również jako lipidy, za pomocą metody zwanej lipidomiką. Te bardzo szczegółowe pomiary lipidów umożliwiły badaczom powiązanie diety i choroby w innowacyjnej kombinacji różnych typów badań. To nowatorskie podejście łączy badania interwencji dietetycznych (które wykorzystują ściśle kontrolowane diety) z wcześniej przeprowadzonymi badaniami kohortowymi z długoterminowym śledzeniem zdrowia.

Badania dietetyczne mające na celu monitorowanie wpływu zmian w spożyciu żywności na poziom tłuszczu we krwi

Część tych badań przeprowadzono w badaniu interwencji dietetycznej na University of Reading w Wielkiej Brytanii, w którym wzięło udział 113 uczestników. Przez 16 tygodni jedna grupa spożywała dietę bogatą w nasycone tłuszcze zwierzęce, podczas gdy druga grupa stosowała dietę bogatą w nienasycone tłuszcze roślinne. Próbki krwi analizowano za pomocą lipidomiki, aby zidentyfikować konkretne cząsteczki lipidów odzwierciedlające różne diety spożywane przez każdego uczestnika.

„Podsumowaliśmy wpływ na poziom lipidów we krwi za pomocą wielolipidowego wyniku (MLS). Wysoki MLS wskazuje na zdrowy profil tłuszczu we krwi, a wysokie spożycie nienasyconych tłuszczów roślinnych i niskie spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych może pomóc w osiągnięciu takich pozytywnych poziomów MLS”, mówi Fabian Eichelmann z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbruecke i pierwszy autor badania.

Te wyniki MLS z badania interwencji dietetycznej zostały następnie statystycznie powiązane z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 w dużych badaniach obserwacyjnych, które zostały przeprowadzone wcześniej. Te duże badania kohortowe śledziły początkowo zdrowych uczestników przez kilka lat. Ta analiza danych z obu zestawów badań wykazała, że ​​uczestnicy z wyższym MLS, co wskazuje na korzystny skład tłuszczu w diecie, mieli znacznie zmniejszone ryzyko rozwoju chorób kardiometabolicznych.

Przejście na zdrowszą dietę może przynieść najbardziej widoczne korzyści zdrowotne

Ponadto badanie sprawdzało, czy osoby z niskim poziomem MLS, wskazującym na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w diecie, odniosły korzyści ze zdrowszej diety. Dieta śródziemnomorska koncentruje się na dostarczaniu większej ilości nienasyconych tłuszczów roślinnych i została wykorzystana w jednym z dużych badań interwencyjnych, znanym jako badanie PREDIMED. Korzystając z tego badania, naukowcy odkryli, że zapobieganie cukrzycy było rzeczywiście najbardziej widoczne u osób z niskim poziomem MLS na początku badania.

„Dieta jest tak złożona, że ​​często trudno jest wyciągnąć rozstrzygające dowody z jednego badania. Nasze podejście polegające na wykorzystaniu lipidomiki do łączenia badań interwencyjnych z wysoce kontrolowanymi dietami i prospektywnymi badaniami kohortowymi z długoterminowym śledzeniem zdrowia może przezwyciężyć obecne ograniczenia w badaniach nad żywieniem” – wyjaśnia Clemens Wittenbecher.

O poprzedniej dużej kohorcie i interwencji studia:

1. Niemieckie badanie EPIC-Potsdam – dieta nordycka, dieta śródziemnomorska i ryzyko chorób przewlekłych: badanie EPIC-Potsdam

2. Badania nad zdrowiem pielęgniarek na Uniwersytecie Harvarda – badania nad zdrowiem pielęgniarek i badania nad zdrowiem pielęgniarek II należą do największych badań nad czynnikami ryzyka poważnych chorób przewlekłych u kobiet

3. Badanie PREDIMED – Pierwotna profilaktyka chorób układu krążenia z dietą śródziemnomorską uzupełnioną oliwą z oliwek extra vergine lub orzechami

Więcej o badaniu:

Wyniki badań przedstawiono w artykule: „Zmiany lipidomu wynikające z poprawy jakości tłuszczu w diecie wpływają na redukcję ryzyka kardiometabolicznego i precyzyjne odżywianie.”opublikowane w czasopiśmie Nature Medicine.

W badaniu wzięli udział: Fabian Eichelmann, Marcela Prada, Laury Sellem, Kim G Jackson, Jordi Salas Salvadó, Cristina Razquin Burillo, Ramon Estruch, Michael Friedén, Frederik Rosqvist, Ulf Risérus, Kathryn M Rexrode, Marta Guasch-Ferré, Qi Sun, Walter C Willett, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, Julie A Lovegrove, Frank B Hu, Matthias B Schulze, Clemens Wittenbecher

W czasie badania naukowcy byli aktywni w następujących obszarach:

  • Niemiecki Instytut Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbruecke, Nuthetal, Niemcy
  • Niemieckie Centrum Badań nad Cukrzycą (DZD), Neuherberg, Niemcy
  • Instytut Badań nad Układem Sercowo-Naczyniowym i Metabolicznym oraz Instytut Żywności, Żywienia i Zdrowia, Reading, Wielka Brytania
  • Jednostka Żywienia Człowieka, Katedra Biochemii i Biotechnologii, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Hiszpania
  • Konsorcjum CIBER, MP Fizjopatologia Otyłości i Żywienia (CIBERObn), Instytut Zdrowia Carlosa III (ISCIII). Madryt, Hiszpania
  • IdiSNA (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra), Uniwersytet Nawarry, Pampeluna, Hiszpania
  • Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Klinika szpitalna, Uniwersytet w Barcelonie, Barcelona, ​​Hiszpania
  • Uniwersytet w Uppsali, Uppsala, Szwecja
  • Szpital Brigham and Women’s, Boston MA, USA
  • Uniwersytet Kopenhaski, Kopenhaga, Dania.
  • Harvard TH Chan School of Public Health, Boston MA, USA
  • Instytut Nauk Żywieniowych, Uniwersytet w Poczdamie, Nuthetal, Niemcy
  • Chalmers University of Technology, Göteborg, Szwecja

Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt:

Clemens Wittenbecher, adiunkt, Wydział Nauk o Życiu, Uniwersytet Technologiczny Chalmers, Szwecja clemens.wittenbecher@chalmers.se +46 31 772 50 80

Fabian Eichelmann, Katedra Epidemiologii Molekularnej, Niemiecki Instytut Żywienia Człowieka Poczdam-Rehbruecke, Niemcy, fabian.eichelmann@dife.de

Osoby kontaktowe mówią po angielsku i niemiecku. Clemens Wittenbecher mówi również po hiszpańsku. Są dostępni do wywiadów na żywo i nagranych wcześniej. W Chalmers mamy studia podcastowe i sprzęt do filmowania transmisji na miejscu i moglibyśmy pomóc w prośbie o wywiad telewizyjny, radiowy lub podcast.


Zastrzeżenie: AAAS i EurekAlert! nie ponoszą odpowiedzialności za dokładność komunikatów prasowych zamieszczanych w EurekAlert! przez instytucje współpracujące, ani za sposób wykorzystania informacji za pośrednictwem systemu EurekAlert!


Źródło

Warto przeczytać!  Substytuty soli mogą zmniejszać ryzyko śmierci nawet o 10 lat