Zdrowie

Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia masła wysokiej jakości olejami roślinnymi

  • 11 lipca, 2024
  • 5 min read
Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia masła wysokiej jakości olejami roślinnymi


Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia masła wysokiej jakości olejami roślinnymi

Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia masła wysokiej jakości olejami roślinnymi. Źródło: Chalmers University of Technology | Emma Fry

Zmiana diety z bogatej w nasycone tłuszcze zwierzęce na bogatą w nienasycone tłuszcze roślinne wpływa na skład tłuszczu we krwi, co z kolei wpływa na ryzyko chorób długoterminowych. Ostatnie badanie opublikowane w Medycyna naturalnaprzeprowadzone przez zespół naukowców z Chalmers University of Technology w Szwecji, Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Niemczech i kilku innych uniwersytetów, pokazują, że można dokładnie zmierzyć zmiany zawartości tłuszczu we krwi związane z dietą i bezpośrednio powiązać je z ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

„Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska, i może pomóc w zapewnieniu ukierunkowanych porad dietetycznych tym, którzy odnieśliby największe korzyści ze zmiany nawyków żywieniowych” — mówi Clemens Wittenbecher, kierownik badań na Chalmers University of Technology i starszy autor badania.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla znaczenie zdrowej diety w zapobieganiu chorobom przewlekłym, zalecając zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego w celu zmniejszenia ryzyka kardiometabolicznego. Pewność tych wytycznych jest jednak umiarkowana ze względu na ograniczenia istniejących badań.

To nowe badanie rozwiązuje te ograniczenia poprzez dokładną analizę tłuszczów we krwi, znanych również jako lipidy, za pomocą metody zwanej lipidomiką. Te bardzo szczegółowe pomiary lipidów umożliwiły badaczom powiązanie diety i choroby w innowacyjnej kombinacji różnych typów badań. To nowatorskie podejście łączy badania interwencji dietetycznych (które wykorzystują ściśle kontrolowane diety) z wcześniej przeprowadzonymi badaniami kohortowymi z długoterminowym śledzeniem zdrowia.

Badania dietetyczne mające na celu monitorowanie wpływu zmian w spożyciu żywności na poziom tłuszczu we krwi

Część tych badań przeprowadzono w badaniu interwencji dietetycznej na University of Reading w Wielkiej Brytanii, w którym wzięło udział 113 uczestników. Przez 16 tygodni jedna grupa spożywała dietę bogatą w nasycone tłuszcze zwierzęce, podczas gdy druga grupa stosowała dietę bogatą w nienasycone tłuszcze roślinne. Próbki krwi analizowano za pomocą lipidomiki, aby zidentyfikować konkretne cząsteczki lipidów odzwierciedlające różne diety spożywane przez każdego uczestnika.

„Podsumowaliśmy wpływ na poziom lipidów we krwi za pomocą wielolipidowego wyniku (MLS). Wysoki MLS wskazuje na zdrowy profil tłuszczu we krwi, a wysokie spożycie nienasyconych tłuszczów roślinnych i niskie spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych może pomóc w osiągnięciu takich pozytywnych poziomów MLS” — mówi Fabian Eichelmann z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbruecke i pierwszy autor badania.

Te wyniki MLS z badania interwencji dietetycznej zostały następnie statystycznie powiązane z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 w dużych badaniach obserwacyjnych, które zostały przeprowadzone wcześniej. Te duże badania kohortowe śledziły początkowo zdrowych uczestników przez kilka lat. Ta analiza danych z obu zestawów badań wykazała, że ​​uczestnicy z wyższym MLS, co wskazuje na korzystny skład tłuszczu w diecie, mieli znacznie zmniejszone ryzyko rozwoju chorób kardiometabolicznych.

Przejście na zdrowszą dietę może przynieść najbardziej widoczne korzyści zdrowotne

Ponadto badanie sprawdzało, czy osoby z niskim poziomem MLS, wskazującym na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w diecie, odniosły korzyści ze zdrowszej diety. Dieta śródziemnomorska koncentruje się na dostarczaniu większej ilości nienasyconych tłuszczów roślinnych i została wykorzystana w jednym z dużych badań interwencyjnych, znanym jako badanie PREDIMED. Korzystając z tego badania, naukowcy odkryli, że zapobieganie cukrzycy było rzeczywiście najbardziej widoczne u osób z niskim poziomem MLS na początku badania.

„Dieta jest tak złożona, że ​​często trudno jest wyciągnąć rozstrzygające dowody z jednego badania. Nasze podejście polegające na wykorzystaniu lipidomiki do łączenia badań interwencyjnych z wysoce kontrolowanymi dietami i prospektywnymi badaniami kohortowymi z długoterminowym śledzeniem zdrowia może przezwyciężyć obecne ograniczenia w badaniach nad żywieniem” – wyjaśnia Wittenbecher.

Więcej informacji:
Zmiany lipidomu wynikające z poprawy jakości tłuszczu w diecie wpływają na redukcję ryzyka kardiometabolicznego i precyzyjne odżywianie, Medycyna naturalna (2024). DOI: 10.1038/s41591-024-03124-1

Dostarczone przez Chalmers University of Technology

Cytat:Profile tłuszczu we krwi potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia masła wysokiej jakości olejami roślinnymi (2024, 11 lipca) pobrano 11 lipca 2024 r. z

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Poza wszelkim uczciwym wykorzystaniem w celu prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść jest udostępniana wyłącznie w celach informacyjnych.




Źródło

Warto przeczytać!  Skutki uboczne mikroplastików: Mikroplastiki w żywności mogą przedostawać się z jelit do mózgu, wątroby i innych narządów; Znajduje badanie | Wiadomości zdrowotne