Nauka i technika

Program Sustainable Ruminant Genetics uruchomiony w NI

  • 9 lipca, 2023
  • 7 min read
Program Sustainable Ruminant Genetics uruchomiony w NI


Długo oczekiwany program Sustainable Ruminant Genetics (SRG) dla Irlandii Północnej został oficjalnie uruchomiony.

Będzie to główny projekt pomagający rolnikom w osiągnięciu celów związanych ze zmianą klimatu.

Zasadniczo nowy program będzie narzędziem, dzięki któremu ulepszone programy hodowlane zapewnią znaczną redukcję emisji gazów cieplarnianych (GHG) w sektorach bydła i owiec.

Początkowo projekt będzie koncentrować się na sektorach wołowiny i nabiału, a następnie na sektorze owiec.

Udział rolników będzie zachęcany poprzez decyzję o powiązaniu zgodności z programem z kwalifikowalnością do przyszłych środków wsparcia gospodarstw w Irlandii Północnej.

Według Departamentu Rolnictwa, Środowiska i Spraw Wiejskich (DAERA), SRG pomoże zwiększyć produktywność i wyniki środowiskowe w sektorach hodowli przeżuwaczy.

Program będzie realizowany przez DAERA we współpracy z branżą rolno-spożywczą.

Organizacje interesariuszy gospodarstw rolnych w Irlandii Północnej zebrały się już, aby założyć nową firmę, Sustainable Ruminant Genetics (SRG) Ltd.

Nowa firma powstała jako inicjatywa non-profit. Jest to strategiczne partnerstwo pomiędzy Ulster Farmers’ Union (UFU), Dairy Council for Northern Ireland (DCNI), Livestock and Meat Commission (LMC) oraz Northern Ireland Meat Exporters Association (NIMEA).

Pomoże DAERA w realizacji kilku kluczowych funkcji, w tym promocji i marketingu nowego programu.

Nowy program SRG zyskał poparcie wszystkich zainteresowanych organizacji działających w sektorach przeżuwaczy w Irlandii Północnej

Wyższa Szkoła ds. Rolnictwa, Żywności i Przedsiębiorstw Wiejskich CAFRE zapewni szkolenia wspierające przemysł w maksymalizacji korzyści dostarczanych przez SRG.

Przewiduje się, że doskonalenie genetyczne znacząco przyczyni się do osiągnięcia docelowych redukcji emisji gazów cieplarnianych. Pierwsza faza tego programu dostarczy rolnikom danych i dowodów pozwalających na podejmowanie bardziej świadomych decyzji hodowlanych w celu przyspieszenia przyrostu genetycznego zwierząt mlecznych i mięsnych.

Hodowcy owiec będą również chcieli zwiększyć tempo doskonalenia genetycznego. Jednak na tym etapie nie wybrano jeszcze najlepszego podejścia do osiągnięcia tego celu.

Warto przeczytać!  Firma Mercy BioAnalytics zajmująca się wczesnym wykrywaniem raka zbiera 41 milionów dolarów w rundzie A

Nowy program został niedawno uruchomiony na farmie Thoburn McCaughey w hrabstwie Antrim. Działalność obejmuje przedsiębiorstwa mleczarskie, wołowe i owcze.

Były prezydent UFU, Victor Chestnutt, został mianowany przewodniczącym SRG.

Uruchomienie nowego programu

Przemawiając podczas inauguracji, podkreślił znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego jako globalnego priorytetu. W tym kontekście przewidział rolę, jaką rolnictwo i żywność w Irlandii Północnej mogą nadal odgrywać.

Ale Chestnutt dostrzega również potrzebę poprawy wydajności wszystkich sektorów rolnictwa, ponieważ odpowiadają one celom określonym w ustawodawstwie Irlandii Północnej dotyczącym zmian klimatycznych.

Panel Obywatelski - bioróżnorodność i krowy mamki
Zgodność producentów z SRG będzie powiązana z zapewnieniem przyszłego wsparcia dla gospodarstw w Irlandii Północnej

„Rolnicy zmienią sposób, w jaki prowadzą swoją działalność, zobowiązując się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych” – dodał.

„Ale to wszystko można osiągnąć bez zmniejszania zobowiązań rolnictwa i sektora, jeśli chodzi o produkcję żywności.

„Program genetyki przeżuwaczy zapewni rolnikom wymagane narzędzia i dane, wspierając ich w podejmowaniu lepszych, bardziej świadomych decyzji hodowlanych.

„Stworzy to praktyki hodowlane, które są bardziej produktywne, co skutkuje zwierzętami oszczędnymi pod względem emisji dwutlenku węgla”.

Zdaniem Chestnutta w przypadku owiec potrzebne będzie inne rozwiązanie niż w przypadku bydła: nie ma centralnej bazy danych dotyczącej owiec.

Owce

SRG będzie współpracować z DAERA w celu jak najszybszego włączenia sektora owiec do programu genetycznego.

Wezmie to pod uwagę niedawny raport grupy zadaniowej ds. przemysłu owiec w Irlandii Północnej, przedstawiający jej wizję przyszłości sektora owiec.

Szacuje się, że tylko 12% krów mlecznych w Irlandii Północnej i 3% krów mamek jest zaangażowanych w fizyczne lub finansowe raporty porównawcze.

To źle wypada w porównaniu z 70% zgodnością mleczarni i mamek w Republice Irlandii, gdzie dotyczy to tych kwestii.

Cele

Aby poprawić tę sytuację w Irlandii Północnej, SRG będzie działać na rzecz zachęcenia rolników do zaangażowania się w program genetyki przeżuwaczy, pokazując korzyści płynące z tego podejścia dla ich gospodarstw rolnych i środowiska.

Warto przeczytać!  W jaki sposób naukowcy decydują, które mutacje w twoim DNA są śmiertelne?
Owce nie będą objęte początkowym zakresem kompetencji SRG

„Celem jest objęcie usługami porównawczymi programu 70% krów mlecznych i mięsnych w ciągu pięciu lat od uruchomienia programu” — powiedział Chestnutt.

„Profilowanie genetyczne i testy DNA bydła będą wymagane w celu dostarczenia pożądanych ocen genetycznych, a SRG obecnie bada wraz z DAERA opcje, aby to zapewnić.

„Nie podjęto jednak żadnych decyzji dotyczących wymaganej skali ani terminu dostawy.

„Obecnie SRG koncentruje się na promowaniu programu genetyki przeżuwaczy i współpracy z rolnikami w celu informowania ich o tym, jak mogą skorzystać z jej usług, w tym raportów porównawczych i szkoleń.

„Dzięki zaangażowaniu w program rolnicy zdobędą istotne dane, które mogą wpływać na decyzje hodowlane w oparciu o ocenę zalet genetycznych, aby odpowiadały ich indywidualnym celom biznesowym, co z kolei pomoże zmniejszyć ślad węglowy, przyczyniając się do realizacji celów związanych ze zmianą klimatu”.

SRG w kontekście

Uruchomienie SRG kładzie kres wszystkim dyskusjom o potrzebie zabezpieczenia prawdziwych informacji na temat faktycznej wydajności przeżuwaczy w Irlandii Północnej.

Zasadniczo nowa inicjatywa przenosi nas od fazy planowania do fazy realizacji odpowiedzi rolnictwa na zmiany klimatyczne.

Przystąpienie do nowego programu nie jest obowiązkowe w tym sensie prawnym. Ale w rzeczywistości tak jest. DAERA i organizacje zainteresowanych stron z branży hodowlanej potwierdziły, że hodowcy żyjący, którzy chcą otrzymać pełny zestaw środków wsparcia, muszą przestrzegać nowego systemu, gdy obecny system jednolitych płatności dobiegnie końca.

Na podstawowym poziomie SRG potwierdza podstawową rzeczywistość, że osiągnięcie lepszych poziomów wydajności jest jedynym pokazem w mieście, jeśli chodzi o spełnianie przez rolnictwo celów emisji określonych w ustawodawstwie Irlandii Północnej dotyczącym zmian klimatycznych.

Warto przeczytać!  Proponowana nowa miara do ilościowego określania różnic genetycznych między jednostką a populacją trenującą

Zasadniczo nowy program ma na celu identyfikację tych zwierząt, które produkują mniej metanu.

Dobrą wiadomością dla rolników jest pozytywny związek między niższymi poziomami produkcji biogennego metanu a zwiększoną wydajnością zwierząt.

Tak więc powinno być możliwe wyhodowanie stada, które może zaznaczyć oba pola.

Aby tak się stało, hodowcy zwierząt gospodarskich zostaną poproszeni o spełnienie określonych wymagań. Jednym z nich będzie prawdopodobnie odniesienie się zarówno do szczegółów dotyczących ojca, jak i matki podczas rejestracji nowonarodzonego cielęcia.

Podczas rejestracji oczekuje się również genotypowania wszystkich cieląt. Będzie to wymagało pobrania próbki tkanki i przedłożenia jej do analizy, gdy zwierzę zostanie wstępnie oznakowane.

Ale rolnicy już to robią, jeśli chodzi o wirusową biegunkę bydła (BVD). Dlatego kontynuowanie proponowanych prac związanych z genotypowaniem nie powinno stanowić dużego wyzwania – przynajmniej na poziomie gospodarstwa.

Jednym oczywistym pominięciem jest fakt, że SRG nie zobowiąże się do wprowadzenia obowiązkowej rejestracji mleka.

Taisce
Rejestracja mleka nie wchodzi w zakres kompetencji SRG

Absorpcja tej technologii w sektorze mleczarskim w Irlandii Północnej pozostaje bardzo niska. Jest to sytuacja, w którą trudno uwierzyć, biorąc pod uwagę, że regularna rejestracja mleka pozwala rolnikom konsekwentnie identyfikować ich krowy o najlepszych wynikach na podstawie całkowicie naukowej.

W przypadku bydła mlecznego dawno minęły czasy, kiedy same dane dotyczące zbiorników na mleko luzem umożliwią rolnikom opracowanie programów hodowlanych dostosowanych do potrzeb.

A produkcja mleka to tylko jeden element układanki. Uzyskanie dokładnego spojrzenia na liczbę poszczególnych komórek i dane dotyczące zdrowia wymion musi być podstawą przyszłych inicjatyw w zakresie hodowli bydła mlecznego.

Zatem rozwiązanie tego niezwykle ważnego problemu należy do przetwórców mleka.


Źródło