Nauka i technika

Programy żywieniowe Hereford przynoszą korzyści uczestnikom

  • 4 maja, 2023
  • 5 min read
Programy żywieniowe Hereford przynoszą korzyści uczestnikom


„Wszyscy chcielibyśmy zidentyfikować tego jednego byka, który robi wszystko – ma niską wagę urodzeniową, wszystkie jego bydło rośnie, wszystkie mają dobre oceny i dobrze się odżywiają” – mówi Lee Mayo, dyrektor generalny HRC Feed Yards, Scott City, Kan. „Jedynym sposobem na uzyskanie informacji potrzebnych do zidentyfikowania tego byka jest przetestowanie genetyki. Na tym polegają te programy”.

Mayo odnosi się do programu Hereford Feedout Program American Hereford Association (AHA) i National Junior Hereford Association Fed Steer Shootout. Oba zapewniają hodowcom Hereford i komercyjnym użytkownikom genetyki Hereford możliwość wysłania kilku sztuk lub całych kojców do paszy w HRC Feed Yards. Dowiadują się więcej o sektorach karmienia bydła i pakowania wołowiny, zbierając dane dotyczące wydajności swojego bydła.

„Jako zarejestrowany hodowca po prostu musieliśmy to zrobić, a wszystkie gwiazdy wyrównały się w tym roku”, wyjaśnia uczestnik pierwszego roku, Matt Beery z Beery Land and Livestock (BLL), Vida, Mont. „Mamy nadzieję, że zwrócimy te informacje naszym klientom byków i powiemy:„ Oto, jak młodsi bracia twoich byków radzą sobie na pastwisku i jako tusze”.

Program BLL obejmuje zarówno stada siewne, jak i komercyjne. Beery wysłał 54 woły rasy Hereford czystej krwi i 52 łyse woły rude do karmienia i oceny. Chociaż jest to przede wszystkim decyzja marketingowa, mówi, że jest to szansa, aby zobaczyć, jak jego bydło radzi sobie w oborze i na torze, aby ulepszyć swój program i pomóc rasie Hereford.

Warto przeczytać!  Badanie odkrywa, w jaki sposób różnice w genie TMEM106B wpływają na ryzyko i ciężkość FTD

Obecnie 94 uczestników z 22 stanów karmi w HRC Feed Yards ponad 1400 sztuk bydła rasy Hereford i pochodzącego z Hereford.

Praktyczne uczenie się

Beery skorzystał z dorocznego dnia polowego Fed Steer Shootout, który odbył się 15 kwietnia, aby odwiedzić HRC i zobaczyć jego bydło.

„Chciałbym, żeby więcej osób mogło zobaczyć tę stronę biznesu i ją zrozumieć. Szkoda, że ​​nie było ze mną 50 moich komercyjnych producentów tego dnia” — mówi Beery. „Kiedy się pojawiłem, całe bydło w zagrodach było tak czyste i zadbane. Byłem bardzo szczęśliwy, widząc, co robi Lee. To po prostu korzystne dla nas, dla rasy i wszystkich droga przez.”

Mayo i jego załoga powitali ponad 100 uczestników i gości na dniu terenowym, który obejmował intensywne sesje informacyjne i praktyczne sesje edukacyjne. Utalentowany zespół z firmy Cargill Protein North America przeprowadził producentów przez rotacje, w tym demonstrację wycinania tuszy, a także skupił się na jakości i konsystencji wołowiny, wadach tuszy i zaletach skóry bydła. Corbin Stevens, DVM, konsultant weterynarii HRC Feed Yards, przeprowadził sekcję zwłok i pokazał uczestnikom różnicę między zdrowymi płucami bydła a tymi z bliznami po infekcji dróg oddechowych. Personel AHA przeprowadził uczestników przez tajniki oceny żywego bydła na rynku, w tym oszacowanie klasy i wydajności, aby dojść do zróżnicowania wartości. Kevin Good, wiceprezes CattleFax ds. relacji branżowych, przedstawił przegląd aktualnych rynków bydła i czynniki, które za nimi stoją. Gregg Barfield, BlockTrust Network i Mike John, menedżer MFA Health Track, wprowadzili nowy system wymiany informacji oparty na technologii blockchain.

Warto przeczytać!  Astronomowie właśnie znaleźli galaktykę radiową, która zamieniła się w blazar: ScienceAlert

„Dzień terenowy nadal wzmacnia ogólny program”, mówi Trey Befort dyrektor programów komercyjnych AHA. „Nasze praktyczne podejście do edukacji wnosi wiele wartości do tego doświadczenia. Gdy uczestnicy programu również przyjdą na dzień w terenie, wszystko zatoczy koło”.

Beery mówi: „Jestem bardzo szczęśliwy, że stowarzyszenie zapewnia taki program, robiąc coś, aby odzyskać pewne liczby, które możemy przenieść do branży komercyjnej. Lee Mayo również zasługuje na wielkie podziękowania za zapewnienie tej możliwości”.

Wartość śledzenia

Obecni uczestnicy są również pierwszymi, na zasadzie dobrowolności, którzy wezmą udział we wspólnym programie pilotażowym testującym skuteczność technologii blockchain w celu udostępniania danych z pastwiska przez pakowalnię. Partnerami w projekcie są AHA, HRC, BlockTrust Network i National Beef LLC.

„Masz więcej punktów wartościowych związanych z genetyką tego bydła na paszy, niż kiedykolwiek widziałem. Nie sądzę, żebym kiedykolwiek widział próbę karmienia na taką skalę z dołączonymi tak bardzo kompletnymi danymi” – wyjaśnił Mike John, kierownik MFA Health Track. On i Gregg Barfield, prezes BlockTrust Network, opracowali testowany system.

Warto przeczytać!  Onkolodzy cofają przepisy prawne, aby poprawić dostęp do testów biomarkerów

„Ta okazja, jaką masz z danymi genetycznymi, danymi dotyczącymi wzrostu i danymi o tuszach, jest bardzo rzadka. To niesamowita okazja, aby uzyskać naprawdę ważne informacje zwrotne na temat twoich programów genetycznych” – powiedział tłumowi John.

Mayo na wstępie podsumował wiele możliwości.

„Każdy, każdego dnia, może wyprodukować mistrzowską wołowinę. To pierwsza klasa najwyższej wydajności. Każdy ma szansę zostać mistrzem każdego dnia” — mówi Mayo. „W kraju nie ma obecnie wielu takich mistrzów, ale taki powinien być cel. Jak się tam dostać? I jak stworzyć to zwierzę, którego matka nadal dobrze radzi sobie na trawie, ale jej cielę dobrze się nawraca , dobrze przybiera na wadze i dobrze radzi sobie na podwórku paszowym, a potem robi to samo na relingu. Taki jest pomysł i wszyscy do tego dążymy”.


Źródło