Proste sałatki na imprezę na szybko. Cztery przepisy
Szukasz przepisu na wykwitną sałatkę na szybko? Mamy dla Ciebie cztery sałatki, które zawsze wychodzą doskonale i są miłym zaskoczeniem dla gości. Nasze propozycje to: sałatka śledziowa, z kurczakiem, z łososiem na grzance, z paluszkami krabowymi. Część składników możesz przygotować poprzedniego dnia. Tuż przed przyjściem gości dodaj do nich świeże warzywa lub owoce i dopraw całość do smaku i gotowe!
Wybierz, któryś z przepisów albo przyrządź je wszystkie: sałatkę śledziową, z kurczakiem, z łososiem na grzance lub z paluszkami krabowymi. Takie sałatki nadają się na imprezę, na święta, na Boże Narodzenie czy na urodziny.
Sałatka wyszła za słona – jak uratować przesoloną sałatkę?
Sałatka wyszła za słona? Czasami zdarza się taka sytuacja. Kiedy sypniemy za dużo soli lub kupimy bardzo słone śledzie. Nie musisz wszystkiego wyrzucać! Najprostszym sposobem jest dokrojenie składników, które nie zawierają soli, aby wyrównać proporcje. Jeśli w przepisie jest jogurt lub kwaśna śmietana możesz też po prostu dołożyć jej więcej, aby zniwelowała sól.
Doskonałym warzywem pochłaniającym sól jest ziemniak. Włóż surowego na 20 minut do sałatki, a pochłonie sól i złagodzi jej smak. Pamiętaj też, aby spróbować śledzi zanim włożysz do sałatki. Jeżeli s bardzo słone, wymocz je wcześniej w zimnej wodzie.
Sałatka śledziowa
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 3 ugotowane ziemniaki
- cebula
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 3 filety śledziowe z oleju
- 3 ogórki konserwowe
- kilka rzodkiewek
- majonez
- sól, pieprz
- kilka łyżek szczypiorku
- olej
Przygotowanie
- Ugotowane wcześniej ziemniaki pokrój w kosteczkę. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Śledzie opłucz, pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z ziemniakami i cebulą, skrop olejem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozłóż na spodzie pucharków lub na dnie większej salaterki.
- Posiekaj osączone ogórki konserwowe. Rzodkiewki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub poszatkuj. Warzywa rozłóż na warstwie śledzi z ziemniakami i cebulą.
- Jajka pokrój lub również zetrzyj na tarce. Wymieszaj z połową szczypiorku, 2-3 łyżkami majonezu oraz solą i pieprzem do smaku. Umieść na wierzchu sałatki. Na koniec całość udekoruj resztą posiekanego szczypiorku.
Sałatka z łososiem na grzance
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 200 g wędzonego łososia w kawałku
- 1 czerwona cebula
- 1 duże awokado (lub 2 małe)
- 6 kromek wytrawnego piernika lub ciemnego pieczywa
- oliwa
- sok z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Wędzonego łososia pokrój w kosteczkę. Obierz i poszatkuj czerwoną cebulę. Wymieszaj z łososiem. Dodaj 1-2 łyżki oliwy oraz sól, pieprz i odrobinę soku z limonki do smaku. Obrane awokado posiekaj w kostkę (część pokrój w dekoracyjne paski), skrop sokiem z limonki.
- Kromki piernika lub ciemnego pieczywa opiecz w tosterze, wykrój kształt kółka. Nałóż pokrojone w kostkę awokado i łososia (pomagaj sobie metalową obręczą). Udekoruj paskami awokado i od razu podawaj.
- Sałatkę możesz też podać w pucharkach. Na ich spodzie rozłóż łososia z cebulą, potem awokado. Wierzch posyp pokrojonymi w kosteczkę grzankami.
Sałatka z kurczakiem i owocami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
- 1 duża ugotowana pierś kurczaka (ok. 300 g)
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanki jasnych winogron
- 2-3 mandarynki
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- majonez
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pokrój na kawałki ugotowaną wcześniej pierś kurczaka. Czerwoną cebulę obierz, poszatkuj. Opłukane winogrona przekrój na połówki, pozbaw pesteczek. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Fileciki miąższu pokrój na kawałki. Orzechy posiekaj, upraż bez tłuszczu.
- Wymieszaj w misce mięso, cebulę, owoce i orzechy ze szczypiorkiem oraz 2 łyżkami majonezu. Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Inną szybką sałatkę zrobisz z piersi kurczaka, puszki ananasa, garści rodzynek oraz majonezu z czosnkiem.
Sałatka z paluszków krabowych
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 1 duże awokado
- sok wyciśnięty z limonki lub z cytryny
- 250 g paluszków krabowych
- 1-2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki majonezu i gęstej kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- natka
Przygotowanie
- Awokado obierz, miąższ pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki lub cytryny. Usuń folię z paluszków krabowych (mrożone musisz wcześniej rozmrozić), pokrój je. Wymieszaj z awokado. Dopraw solą oraz pieprzem.
- W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. W szklaneczkach umieść paluszki krabowe z awokado. Udekoruj kleksami sosu oraz listkami natki.
- Aby wzbogacić smak sałatki, do paluszków z awokado możesz dodać puszkę osączonego groszku i koperek.