Przegrzanie naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą jest ryzykowne, mówią wytyczne ICMR. Oto, jak bezpiecznie z nich korzystać | Zdrowie
![Przegrzanie naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą jest ryzykowne, mówią wytyczne ICMR. Oto, jak bezpiecznie z nich korzystać | Zdrowie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/non-stick_cookware_1715929640091_1715929654717-770x470.jpg)
Jeśli chodzi o używanie naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą, niedawno opublikowane wytyczne ICMR zalecają dokładne przestrzeganie instrukcji użytkowania i czyszczenia, aby uniknąć narażenia na toksyny. Zużycie powłoki teflonowej jest sygnałem ostrzegawczym, aby zaprzestać używania patelni i ją wyrzucić.
![Patelnie z powłoką teflonową z powłoką nieprzywierającą stanowią ryzyko, jeśli zostaną podgrzane do temperatury wyższej niż 170°C, wspomina wytyczne (Freepik) Patelnie z powłoką teflonową z powłoką nieprzywierającą stanowią ryzyko, jeśli zostaną podgrzane do temperatury wyższej niż 170°C, wspomina wytyczne (Freepik)](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/Przegrzanie-naczyn-kuchennych-z-powloka-nieprzywierajaca-jest-ryzykowne-mowia-wytyczne.jpg)
Naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą są zwykle pokryte teflonem, syntetyczną substancją chemiczną składającą się z atomów węgla i fluoru. W normalnej temperaturze gotowanie w nich jest w porządku, ale w wysokich temperaturach powłoka może wytwarzać toksyny lub trujące opary, co może prowadzić do skażenia żywności PFAS, mikro- i nanoplastikami. (Przeczytaj także: ICMR twierdzi, że wielokrotne podgrzewanie olejów roślinnych może zwiększać ryzyko raka; podaje prawidłowe sposoby ponownego użycia i przechowywania oleju)
ICMR wraz z Narodowym Instytutem Żywienia opublikowało 17 nowych wytycznych żywieniowych dla Hindusów w różnych grupach wiekowych, aby pomóc im w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych. Wytyczne mają na celu przedstawienie zaleceń opartych na dowodach, aby pomóc Hindusom w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych, aby zachować dobry stan zdrowia i zapobiegać niedożywieniu we wszelkich postaciach. Oprócz zaleceń dietetycznych wytyczne zawierają informacje na temat aktywności fizycznej, nawodnienia, zdrowego zarządzania wagą, bezpieczeństwa żywności i etykietowania żywności. (Przeczytaj także: ICMR zaleca unikanie herbaty mlecznej; sugeruje, kiedy pić herbatę i kawę, budzi obawy dotyczące nadmiernego spożycia w nowych wytycznych)
W wytycznych podkreślono również znaczenie zdrowych praktyk kulinarnych dla ogólnego stanu zdrowia i omówiono różne metody gotowania i wstępnego gotowania, od moczenia, prażenia, kiełkowania, słodowania, fermentacji po blanszowanie, gotowanie na parze, smażenie, pieczenie i powolne gotowanie.
„Patelnie z powłoką teflonową z powłoką nieprzywierającą stanowią ryzyko, jeśli zostaną podgrzane do temperatury wyższej niż 170°C. Może się to zdarzyć, jeśli przez dłuższy czas pozostawi się pustą patelnię na palniku. W takim przypadku powłoki mogą wydzielać drażniące substancje lub trujących oparów. Należy ściśle przestrzegać instrukcji użytkowania i czyszczenia naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą i należy je wyrzucić, jeśli powłoka ulegnie zużyciu lub uszkodzeniu” – czytamy w wytycznych ICMR.
Jak bezpiecznie używać naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą
- Należy unikać wstępnego podgrzewania pustej patelni, ponieważ może ona bardzo szybko się nagrzać, co spowoduje wydzielanie się toksycznych oparów.
- Idealne jest gotowanie na małym lub średnim ogniu.
- Podczas gotowania na patelniach z powłoką nieprzywierającą zaleca się korzystanie z kominka lub wentylatora wyciągowego.
- Podczas prania należy unikać zarysowania powłoki zapobiegającej przywieraniu. Umyj delikatnie miękką gąbką i ciepłą wodą z mydłem.
- Wymień naczynie kuchenne, gdy powłoka ulegnie pogorszeniu.
- Lepiej jest gotować w naczyniach ze stali nierdzewnej, żeliwa, kamienia i ceramiki.
Złap swoją dzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości o stylu życia na stronie internetowej i aplikacjach Hindustan Times.