Przekąski na imprezę 2021. Przepisy na przekąski szybkie, smaczne, oryginalne: sałatki, rollsy, koreczki na imprezę [14.02.2021]
Jakie przekąski przygotować na karnawał, by oczarować bliskich? Na stole powinny królować sałatki, rollsy, koreczki i inne przekąski, które łatwo i szybko można przygotować na wieczór. Podajemy nasze sprawdzone przepisy, które są hitem na każdym przyjęciu!
1. Rollsy z łososiem i twarożkiem
Składniki
- 5 płatów tortilli
- twarożek kremowy 1 opakowanie
- twarożek czosnkowy 1 opakowanie
- 1 papryka
- 1 opakowanie plastrów łososia wędzonego
Przygotowanie
- Płat tortilli podpiecz na patelni.
- W misce wymieszaj oba twarożki oraz drobno pokrojoną paprykę.
- Nałóż dwie łyżki nadzienia na tortillę, połóż plaster łososia.
- Ciasno zawiń w rulonik, a następnie pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
2. Jajka w sosie tatarskim
Składniki
- 8 jajek
- 8 korniszonów
- 1 duża cebula
- majonez
- słoik marynowanych podgrzybków
- słoik marynowanych pieczarek
- puszka groszku zielonego
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
Przygotowanie
- Ugotuj jaja na twardo, obierz ze skorupki
- Zetrzyj korniszony na tarce
- Posiekaj drobno cebulę
- Pokrój drobno lub zmiel w maszynce na grubych okach pieczarki i podgrzybki
- W misce wymieszaj pokrojone grzyby, ogórki, cebulę i odsączony groszek, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem
- Przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż jajka przekrojone na połówki, posyp całość mielona papryką
3. Koreczki sylwestrowe
Składniki
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- ogórki korniszony pokrojone w plasterki
- ser żółty w kawałku pokrojony w kosteczki
- szynka w kawałku pokrojona w kosteczki
- pieczarki marynowane przekrojone na pół
Przygotowanie
Na każdą z wykałaczek nabij kolejno ser, ogórek, szynkę, pomidor i pieczarkę. Całość ułóż na talerzu.
4. Łatwa sałatka czosnkowa
Składniki
- 2 woreczki ryżu białego
- puszka kukurydzy
- 5 ząbków czosnku
- majonez
- jogurt
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj ryż w woreczkach, przestudź, przesyp do miski
- Odsącz kukurydzę, dosyp do ryżu
- ząbki czosnku obierz, rozdrobnij w wyciskaczu, przełóż do miski
- przygotuj sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z czterema łyżkami majonezu, dodaj sól i pieprz do smaku
- Wymieszaj sos ze składnikami, koniecznie włóż do lodówki na 3-4 godziny, by schłodzić sałatkę
5. Krakersy z twarożkiem i salami
Składniki
- paczka solonych krakersów
- twarożek paprykowy lub pomidorowy 1 opakowanie
- kiełbasa salami w plasterkach
- marynowana papryka
- pęczek koperku świeżego
Przygotowanie
- Każdego krakersa posmaruj grubo twarożkiem
- Na wierzchu ułóż plasterek salami, pasek marynowanej papryki
- Każdego krakersa ozdób małą gałązką koperku
- Ułóż przekąski na talerzu lub desce
6. Jajka z tuńczykiem
Składniki
- 10 jajek
- puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 3 ogórki marynowane
- mała cebula
- majonez
Przygotowanie
- Jaja ugotuj na twardo, przekrój każde wzdłuż na pół
- Wydrąż delikatnie żółtko z jajek, białka ułóż na półmisku
- żółtko rozdrobnij widelcem, wymieszaj z tuńczykiem, poszatkowaną cebulką i startym na tarce ogórkiem
- Całość wymieszaj z majonezem
- Nakładaj łyżeczką nadzienie do wydrążonych połówek jajek
- Przekąski można posypać papryką mieloną
7. Sałatka z buraczkami i fetą
Składniki
- 3 średnie buraki
- 1 opakowanie sera feta
- rukola
- słonecznik
- pestki dyni
- do sosu: ocet winny, miód, oliwa, musztarda
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Buraki umyj, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku (200 stopni, ok. 1 h)
- Gdy wystygną, obierz ze skórki i pokrój na plasterki
- Na półmisku ułóż rukolę, na niej plastry buraka i posyp fetą pokrojoną w kostkę
- Na patelni upraż bez tłuszczu na małym ogniu garść słonecznika i garść pestek dyni
- Posyp nimi sałatkę
- W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy, dwie łyżki octu winnego, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę miodu. dodaj sól i pieprz
- Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Nie mieszaj jej!
8. Kabanosy zapiekane w cieście francuskim
Składniki
- 10 kabanosów
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, tymianek, czarnuszka
- olej
Przygotowanie
- Rozłóż płat ciasta francuskiego, dużym nożem pokrój go w pionowe cienkie paski o szerokości 1,5 cm
- każdego kabanosa owiń paskiem ciasta skręcając je wzdłuż jak serpentynę
- na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kabanosy owinięte ciastem, skrop je olejem i posyp przyprawami
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut
9. Domowe nuggetsy
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- płatki kukurydziane
- ziarna sezamu
- sól, pieprz, czosnek
- 2 jajka
- olej
Przygotowanie
- Piersi umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie paski
- Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem
- Rozdrobnij płatki kukurydziane, by stworzyły panierkę, wymieszaj z dwoma garściami sezamu
- Dwa jajka wbij do miski, rozmieszaj
- Każdy fragment kurczaka zamaczaj w jajku, a następnie obtaczaj w panierce
- Piecz na patelni na oleju do uzyskania złocistego koloru
10. Sałatka z kurczakiem i makaronem
Składniki
- Dwie garście makaronu
- Dwie piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- słoik pieczarek w zalewie naturalnej
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- jogurt naturalny
- majonez
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka umyj i ugotuj w osolonej wodzie lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej
- Makaron ugotuj według przepisu
- Przestudzony makaron przesyp do miski, dodaj przestudzoną, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka
- dodaj odcedzoną kukurydzę i ananas pokrojony w kosteczkę oraz drobno pokrojone pieczarki
- poszatkuj drobno koperek, dodaj do sałatki
- W miseczce przygotuj sos (jogurt pół na pół z majonezem, sól i pieprz)
- Wymieszaj sos z sałatką, włóż do lodówki, by się schłodziła
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Materiały promocyjne partnera