Gotowanie

Przepis na gulasz brunszwicki | Krytyk przepisów

  • 25 października, 2023
  • 6 min read

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Jeśli masz ochotę na poważne, komfortowe jedzenie z niespodzianką, ten Gulasz Brunszwicki jest właściwym wyborem. Zawiera skwierczącą cebulę i czosnek, sos BBQ i delikatną szarpaną wieprzowinę w jednym garnku! Dodaj odrobinę cayenne dla zingu oraz słodką kukurydzę i fasolę lima dla tekstury. To połączenie składników jest tak obfite i sprawia, że to, co najlepsze jesienne danie!

Nadszedł sezon na zupy i gulasze! Jeśli szukasz smaczniejszych sposobów na rozgrzanie się od środka, spróbuj ulubionego przez czytelników chili, gulaszu wołowego Guinness lub gulaszu węgierskiego!

Widok z góry na gulasz brunszwicki podany w kamionkowej misce.

Przepis na gulasz brunszwicki

Porozmawiajmy o gulaszu brunszwickim. To smaczne danie pochodzi z Brunszwiku w stanie Georgia i przypomina duży, ciepły uścisk kulinarny. (Poważnie, jest tak przytulnie!) Masz szarpaną wieprzowinę, sos BBQ, słodką kukurydzę i fasolę, a wszystko to razem gotuje się do pysznej perfekcji.

Ten gulasz ma odrobinę pieprzu cayenne, ale nie jest zbyt ostry. Może się nim cieszyć cała rodzina! Dlaczego więc warto tego spróbować? Cóż, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, tracisz kawałek domowej, dymnej dobroci, która sprawi, że Twoje kubki smakowe podskoczą z radości. Jest idealny na przytulne kolacje w tygodniu i sprawi, że wszyscy w Twojej rodzinie będą chcieli mieć drugą miskę. Smak jest po prostu taki dobry!

Lista składników gulaszu brunszwickiego

Zbierz wszystkie te składniki i połącz je, aby stworzyć najsmaczniejszy gulasz brunszwicki!

  • Masło (niesolone): Dodaje bogatą i kremową bazę do gulaszu. Solone masło również działa, wystarczy pominąć dodatkową sól dodaną później.
  • Żółta cebula: Drobno posiekane, dzięki czemu gulasz ma w całości słodko-pikantny smak.
  • Czosnek: Użyj świeżo zmielonego czosnku, aby nadać gulaszowi nieodparty smak.
  • Bulion Z Kurczaka: Podstawą gulaszu jest bulion z kurczaka. Dzięki temu jest bogate i pikantne.
  • Pieczone pomidory na ogniu: Dzięki temu gulasz ma pyszny wędzony smak.
  • Koncentrat pomidorowy: Dla bardziej skoncentrowanego smaku pomidorowego.
  • Sos barbecue: To właśnie nadaje gulaszowi Brunszwik jego wyraźny smak. Zrób własny sos BBQ lub użyj swojego ulubionego sosu w słoikach!
  • Sos Worcestershire: Dzięki temu gulasz ma bardziej złożony smak umami.
  • Słodka kukurydza: Aby dodać pysznej konsystencji do gulaszu.
  • Fasola limeńska: Dodaj białko i kremową konsystencję.
  • Pieprz cayenne: Tylko szczypta pieprzu cayenne wnosi delikatne, pikantne ciepło, które sprawia, że ​​całość jest ekscytująca. Jeśli lubisz gorące, dodaj więcej do smaku. Aby gulasz był bardziej łagodny, użyj mniej lub całkowicie go pomiń.
  • Sól i pieprz: Dostosuj smak do swoich upodobań!
  • Wędzona Szarpana Wieprzowina: Klasyczna grillowana szarpana wieprzowina dodaje gulaszowi wędzonej, mięsistej dobroci.
Warto przeczytać!  Kubańska czarna fasola | Krytyk receptury

Zróbmy gulasz!

Przygotowanie gulaszu brunszwickiego zajmuje tylko 15 minut, a następnie wystarczy, że składniki zagotują się razem i wszystko będzie pyszne. Łatwo jest przygotować duże ilości, idealne na potlucks, grille, świąteczne kolacje, co tylko chcesz!

  1. Podsmaż cebulę i czosnek: Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Następnie podsmaż cebulę na maśle, aż będzie miękka, około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj składniki do garnka: Do garnka dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sos barbecue, sos Worcestershire, kukurydzę, fasolę lima, pieprz cayenne, sól, pieprz i szarpaną wieprzowinę.
  3. Kucharz: Mieszaj wszystko, aż wszystko się dobrze połączy. Zagotuj gulasz, a następnie zmniejsz ogień do małego. Przykryj garnek i gotuj gulasz przez około godzinę.
  4. Podawać: Zdejmij gulasz z ognia i podawaj świeży, posypany dodatkowym sosem BBQ skropionym na wierzchu.
Kolaż składający się z 3 zdjęć wszystkich składników gulaszu mieszanych razem.

Smaczne wariacje

Gulasz brunszwicki można bardzo łatwo dostosować do tego, co masz w lodówce. Oto kilka prostych sposobów na zmianę sytuacji!

  • Zrób to pikantnie: Aby gulasz był bardziej pikantny, dodaj dodatkową paprykę cayenne lub świeże, mielone papryczki jalapeno! Można też dodać odrobinę ulubionego ostrego sosu.
  • Zrób to mięsiście: Dorzuć trochę pokrojonej wędzonej kiełbasy, aby uzyskać jeszcze bardziej mięsistą wersję gulaszu brunszwickiego.
  • Zrób to słodko: Aby Twój gulasz był trochę słodszy, dodaj łyżkę brązowego cukru i możesz dodać więcej do smaku. Można też dodać odrobinę miodu.
  • Użyj swojego ulubionego sosu BBQ: Można użyć dowolnego sosu barbecue, ja użyłam Sweet Baby Ray’s. Jeśli chcesz pójść o krok dalej, możesz zrobić to od podstaw, korzystając z przepisu na domowy sos BBQ.
  • Więcej miksów: Spróbuj dodać pieczoną paprykę poblano, czarną fasolę, seler, oliwki lub posiekaną paprykę!
Warto przeczytać!  Żurawinowe Pecan Brie Bites | Krytyk przepisów

Ugotowany gulasz brunszwicki w dużym garnku, zbierany chochlą.

Przechowywanie resztek gulaszu brunszwickiego

Gulasz brunszwicki to NAJLEPSZE resztki. Po prostu włóż go do hermetycznego pojemnika i włóż do lodówki, aż będziesz gotowy, aby ponownie się nim cieszyć!

  • W lodówce: Przechowywać w zamkniętym pojemniku do 4 dni.
  • Odgrzewanie: Podgrzej ponownie na kuchence na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się rozgrzeje.

Indywidualna porcja zupy z sosu bbq, szarpanej wieprzowiny, kukurydzy i pieczonych pomidorów.

Podawaj gulasz brunszwicki z tymi smacznymi dodatkami

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Smaż cebulę na maśle, aż będzie miękka, około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.

  • Do garnka dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sos barbecue, sos worcestershire, kukurydzę, fasolę lima, pieprz cayenne, sól, pieprz i szarpaną wieprzowinę.

  • Mieszaj wszystko, aż wszystko się dobrze połączy. Zagotuj gulasz, a następnie zmniejsz ogień do małego. Przykryj garnek i gotuj gulasz przez około godzinę.

  • Zdejmij gulasz z ognia i podawaj świeży, pokryty dodatkowym sosem BBQ skropionym na wierzchu.


Źródło