Gotowanie

Przepis na Kurczaka Maślanego | Krytyk receptury

  • 18 czerwca, 2023
  • 8 min read
Przepis na Kurczaka Maślanego |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Jeśli nigdy nie jadłeś kurczaka z masłem, czeka cię niespodzianka! To klasyczne indyjskie danie gotuje udka z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z przyprawami, aż kurczak będzie nieodparcie miękki. Podawaj z ugotowanym na parze ryżem jaśminowym z ciepłym chlebkiem naan!

Jeśli kochasz kurczaka w maśle, nie przegap naszego wolnowarowego kurczaka Tikka Masala, tej zupy kokosowej z curry lub tych tajskich szaszłyków z kurczaka.

Maślany kurczak podawany na białym ryżu z chlebem naan.

Klasyczny przepis na kurczaka z masłem

Jeśli jesteś fanem indyjskiego jedzenia, prawdopodobnie jadłeś już kurczaka z masłem. A jeśli tak, szanse są jeszcze większe, że zostałeś wyznawcą kultu, podobnie jak ja. Jeśli nie jesteś zaznajomiony, kurczak maślany to klasyczne indyjskie danie składające się z udek z kurczaka gotowanych na wolnym ogniu w kremowym sosie pomidorowym, aż kurczak będzie bardzo delikatny i nasycony najsmaczniejszym smakiem.

Jeśli jesteś nowy w indyjskiej grze kulinarnej, lista przypraw, której używam, może być ci nieznana, ale nie martw się, ponieważ obecnie można je wszystkie znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Garam masala jest dominującą przyprawą używaną do kurczaka maślanego (poniżej porozmawiamy o innych przyprawach) i ma najwspanialszy smak podobny do curry. Jest nasycona przyprawami, ale nie jest „ostra” pikantna, znajdziemy w niej nuty kolendry, cynamonu, goździków, kminku i pieprzu. To całkiem niebiańskie.

Przyprawy w Kurczaku Maślanym

  • Garam masala: Powyżej rozmawialiśmy o garam masala, ale pełna lista składników obejmuje cynamon, buławę muszkatołową, ziarna pieprzu, nasiona kolendry, nasiona kminku i strąki kardamonu. Więc jeśli nie masz żadnej z poniższych przypraw, zawsze możesz zamiast tego podwoić garam masala. Nadal nada twojemu curry niesamowity smak!
  • Kminek: Zmielony kminek dodaje przyjemnej dymnej nuty do maślanego kurczaka.
  • Kozieradka: Chociaż ten składnik jest zdecydowanie opcjonalny, jeśli nie możesz go znaleźć, dodaje on uroczego pikantnego elementu do kurczaka z masłem.
  • Kolendra: Mielona kolendra jest w rzeczywistości odmianą kolendry z nasionami, więc ma podobny profil smakowy. Uważam, że mielona kolendra ma nieco bardziej dymny smak i uwielbiam sposób, w jaki uzupełnia mielony kminek.
  • Kurkuma: Jeśli nigdy wcześniej nie używałeś kurkumy, teraz jest świetny czas, aby zacząć! Ta żywa pomarańczowa przyprawa nadaje potrawom piękny żółty odcień i ma przyjemny ciepły imbirowy smak.
  • Brązowy cukier: Aby zrównoważyć wszystkie te przyprawy, potrzebujesz odrobiny słodyczy, a brązowy cukier to mój ulubiony cukier.
Warto przeczytać!  Jak przyrumienić masło | Krytyk receptury

Inne składniki, których będziesz potrzebować

  • Kurczak: Klasyczny kurczak maślany jest przygotowywany z udek z kurczaka. Udka z kurczaka są o wiele bardziej aromatyczne niż piersi z kurczaka i mogą wytrzymać długo gotowany sos. W przeciwieństwie do piersi z kurczaka, udka z kurczaka stają się bardzo delikatne i strzępią się naprawdę dobrze, gdy są gotowane przez półdługi okres czasu.
  • Jogurt: Jogurt pełnotłusty jest klasycznym składnikiem wielu indyjskich potraw. Tutaj używamy go do marynowania kurczaka, ponieważ pomaga on zmiękczyć go w tym procesie. Dodaje również pysznej kremowości i lekkiego posmaku!
  • Czosnek, Cebula i Imbir: To znaczy, czy jakieś danie jest kompletne bez odrobiny czosnku i cebuli?
  • Zgniecione Pomidory: Możesz także użyć całych pomidorów i samodzielnie je zmiażdżyć, ale kupowanie ich już w postaci puree to taka oszczędność czasu.
  • Sok cytrynowy: Uwielbiam kwaśny, jasny smak cytryny, który dodaje się do maślanego kurczaka, to konieczność!
  • Ciężki krem: Klasycznym składnikiem maślanego kurczaka jest sos śmietanowy i aby to osiągnąć, używamy dużej ilości tłustej śmietany. To właśnie sprawia, że ​​kurczak maślany jest tak luksusowy.
Kolaż z 3 zdjęć przedstawiający kurczaka gotowanego na wolnym ogniu w kremowym sosie pomidorowym.

Zróbmy Kurczaka Maślanego!

Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam indyjskie jedzenie na wynos tak samo jak każdy inny facet, ale kiedy robi się kurczaka z masłem od podstaw, smakuje tak świeżo i pysznie!

  1. Połącz jogurt, sok z cytryny i przyprawy: W średniej wielkości misce dodaj jogurt, garam masala, kminek, kolendrę, kurkumę, sól, czosnek, imbir i sok z cytryny.
  2. Marynowany Kurczak: Dodaj kawałki kurczaka do dużej zamykanej torby strunowej. Dodaj marynatę do torby i wmasuj marynatę w kurczaka. Marynować przez 1-3 godziny.
  3. Brązowy Kurczak: Wlej 2 łyżki oleju na patelnię i smaż kurczaka na dużym ogniu. Gotuj, aż się trochę zrumieni i będzie ugotowany. Nie rozgotowuj go zbyt długo, ponieważ będzie nadal gotował się w sosie. Odłożyć na bok.
  4. Mieszanka sosów: W rondlu na średnim ogniu dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez około 2-3 minuty, aż się ściemni. Dodaj sos pomidorowy, gęstą śmietanę, masło i cukier. Mieszaj do uzyskania gładkości i gotuj przez 3-5 minut lub do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
  5. Łączyć: Dodać kurczaka do sosu i wymieszać do połączenia.
  6. Podawać: Udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem jaśminowym i chlebkiem naan.
Warto przeczytać!  Sałatka Hit imprezy. Nie licz na to, że coś zostanie
Widok z góry na kurczaka z masłem na patelni.

Porady kulinarne i zamienniki

Oto kilka sposobów na zrobienie tego pysznego kurczaka z masłem!

  • Odrzuć nadmiar marynaty: Upewnij się, że usuniesz cały nadmiar marynaty przed obsmażeniem kurczaka, w przeciwnym razie spód może się spalić.
  • Alternatywa dla ciężkiej śmietany: Jeśli nie chcesz używać tłustej śmietany, możesz zastąpić mleko kokosowe lub nawet lekkie mleko kokosowe.
  • Użyj piersi z kurczaka: Jeśli naprawdę nie przepadasz za udami z kurczaka, możesz użyć piersi z kurczaka, ale upewnij się, że ich nie rozgotowujesz.
  • Rodzaje jogurtu: Każdy rodzaj zwykłego jogurtu pełnotłustego będzie odpowiedni, nie ma znaczenia, czy jest to zwykły, czy grecki.
  • Dodaj więcej tekstury: Aby dodać trochę słodyczy i tekstury, uwielbiam dodawać garść rodzynek i orzechów nerkowca. Tak smaczny.
  • Poczekaj na odwrócenie: Podczas smażenia kurczaka nie próbuj go przewracać, dopóki nie będzie łatwo odchodzić od patelni.
  • Podaj z: Zawsze uwielbiam podawać mojego maślanego kurczaka z żółtym ryżem i ciepłym czosnkowym naan! To takie smaczne połączenie.

Zbliżenie kurczaka z masłem w białej misce.


  • W średniej wielkości misce dodaj jogurt, garam masala, kminek, kolendrę, kurkumę, sól, czosnek, imbir i sok z cytryny.

  • Dodaj kawałki kurczaka do dużej zamykanej torby strunowej. Dodaj marynatę do torby i wmasuj marynatę w kurczaka. Marynować przez 1-3 godziny.

  • Wlej 2 łyżki oleju na patelnię i smaż kurczaka na dużym ogniu. Gotuj, aż się trochę zrumieni i będzie ugotowany. Nie rozgotowuj go zbyt długo, ponieważ będzie nadal gotował się w sosie. Odłożyć na bok.

  • W rondlu na średnim ogniu dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez około 2-3 minuty, aż się ściemni. Dodaj sos pomidorowy, gęstą śmietanę, masło i cukier. Mieszaj do uzyskania gładkości i gotuj przez 3-5 minut lub do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.

  • Dodać kurczaka do sosu i wymieszać do połączenia.

  • Udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem jaśminowym i chlebkiem naan.


Pierwotnie opublikowany 17 sierpnia 2020 r
Zaktualizowano 17 czerwca 2023 r

Serwuje: 4

Porcja1porcjaKalorie565kcal (28%)Węglowodany21G (7%)Białko38G (76%)Tłuszcz38G (58%)Tłuszcz nasycony17G (85%)cholesterol247mg (82%)Sód1614mg (67%)Potas1090mg (31%)Błonnik4G (16%)Cukier13G (14%)Witamina A1372j.m (27%)Witamina C19mg (23%)Wapń159mg (16%)Żelazo4mg (22%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Danie główne

Kuchnia jako sposób gotowania indyjski

Słowo kluczowe kurczak maślany, kurczak indyjski


Źródło