Gotowanie

Przepis na makaron z serem i makaronem wolnowarowym

  • 7 listopada, 2023
  • 7 min read
Przepis na makaron z serem i makaronem wolnowarowym

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ten wolnowarowy makaron z serem jest kremowy, pocieszający i idealny na potlucks. A co najważniejsze, łatwo łączy się je w garnku – nawet makaron!

Jeśli chcesz zjeść z rodziną obfity obiad z makaronem, ale szukasz przepisów, które są łatwe i praktyczne, to są one dla Ciebie: kurczak Crockpot Olive Garden z makaronem, ragu z wolnowaru i spaghetti Instant Pot! W połączeniu z wolnowarowym makaronem i serem przygotowanie obiadów w tygodniu staje się dziecinnie proste!

Makaron i ser na dnie wolnej kuchenki, mieszane drewnianą łyżką.

Makaron z serem w powolnej kuchence

Jesień w pełni, a to oznacza, że ​​warto sięgnąć po pożywne, poprawiające samopoczucie potrawy! Gdy nadejdzie chłodniejsza pogoda, moje dzieci regularnie pragną ogromnej miski makaronu i sera. Uwielbiają klasyczny zapiekany makaron z serem, ale w związku z pracowitym sezonem szkolnym, jaki mieliśmy do tej pory, ostatnio często korzystaliśmy z naszej wolnowaru. Ta wersja nie może być łatwiejsza, ponieważ wszystko gotuje się bezpośrednio w garnku – nawet makaron.

Jeśli wolisz, możesz najpierw ugotować makaron, ale ja zdecydowałem się zachować prostotę i wrzucić surowy makaron razem z resztą składników. Do serów użyłem ostrego cheddara i jacka Monterey. Obydwa świetnie się topią! Wolnowary różnią się w zależności od marki i wielkości, dlatego należy zwracać na to uwagę i co jakiś czas mieszać, aby makaron gotował się równomiernie. Mój był idealnie al dente około 90 minut w kuchence o pojemności 6 litrów.

Lista składników

Zaufaj mi, będziesz chciał dodać każdy z tych składników, aby makaron i ser w garnku wyszły idealnie. Nie zdziw się, jeśli stanie się to Twoim nowym ulubionym przepisem na makaron z serem! Zachwyci Cię swoim smakiem i łatwością wykonania.

  • Makaron kolanka: Aby chłonąć całą tę tandetną dobroć.
  • Masło niesolone: Masło dodaje kremowości i smaku. To obowiązkowy dodatek do bogatego i aksamitnego makaronu z serem.
  • Zupa Serowa Cheddar: Sprawia, że ​​sos jest kremowy i bardzo tandetny.
  • Połowa i połowa: Pół mleka, pół śmietanki. Sprawia, że ​​wszystko jest gładkie i bogate. Jeśli nie masz pół na pół, możesz zastąpić je 1 ¼ szklanki pełnego mleka i 1 ¼ szklanki gęstej śmietany do ubijania. Możesz także użyć pełnego mleka, ale makaron z serem nie będzie tak kremowy.
  • Odparowane mleko: Dzięki temu sos jest jeszcze bardziej kremowy i pyszny.
  • Rozdrobniony ostry ser Cheddar: Ser gwiazdowy, który nadaje cały smak. Zachowaj też trochę na polewę!
  • Rozdrobniony ser Monterey Jack: Łagodniejszy, gładki ser, który idealnie komponuje się z serem cheddar. Inne sery, których możesz spróbować, to gruyere, colby jack i gouda!
  • Kwaśna śmietana: Pikantny i kremowy, nadaje sosowi odrobinę pikanterii i sprawia, że ​​staje się on jeszcze bardziej nieodparty.
  • Sól, czarny pieprz i proszek czosnkowy: To są twoje główne przyprawy. Sól do smaku, pieprz dla lekkiego kopnięcia i czosnek w proszku dla pikantnego akcentu.
  • Świeżo siekana natka pietruszki: Dodaje koloru i odrobiny świeżości do wolnowarowego makaronu z serem. Uwielbiam dekorować dania z makaronu świeżymi ziołami!
Warto przeczytać!  NAJLEPSZY przepis na świnie w kocu

Przepis na makaron z serem i makaronem wolnowarowym

Ten wolnowarowy makaron z serem jest idealny na potlucks, imprezy lub te pracowite dni, kiedy nie chcesz być uwiązany w kuchni. Podawać na gorąco ze świeżo posiekaną natką pietruszki i prażonymi bułkami panko. Każdy będzie chciał sekund!

  1. Dodaj makaron i masło do wolnowaru: Spryskaj wolnowar o pojemności 5-6 litrów nieprzywierającym sprayem. Dodaj suchy makaron do wolnowaru. Następnie równomiernie rozłóż pokrojone w kostkę masło na makaron.
  2. Na wierzch z pozostałymi składnikami: Do garnka dodaj zupę z sera Cheddar, pół na pół, mleko zagęszczone, 2 szklanki startego sera Cheddar, ser Monterey Jack, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i proszek czosnkowy. Następnie wymieszaj i równomiernie przykryj makaron.
  3. Kucharz: Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1 ½ do 2 ½ godziny. Po pierwszych 30 minutach zamieszaj makaron i sprawdź makaron. Przykryj i sprawdzaj makaron co 30 minut, aż makaron będzie miękki, a sos serowy będzie gęsty i kremowy.
  4. Posypać serem i podawać: Dodaj pozostałe ½ szklanki sera cheddar na wierzch makaronu, wyłącz powolną kuchenkę i przykryj, pozwól serowi roztopić się na wierzchu przez około 8-10 minut. Podawaj wolnowarowy makaron i świeży ser z posiekaną natką pietruszki.
Warto przeczytać!  Imprezowa pizza. Oryginalny przepis na włoskie danie
Kolaż składający się z 4 zdjęć przedstawiający składniki makaronu i sera dodawane do wolnowaru.

Jeśli sos robi się zbyt gęsty:

Jeśli stwierdzisz, że sos serowy gęstnieje, zanim makaron osiągnie pożądaną konsystencję, możesz dodać jeszcze pół na pół, aby go rozrzedzić. Dodawaj tylko ¼ filiżanki na raz.

Zbliżenie na łyżkę makaronu.

Przechowywanie resztek

Ten wolnowarowy makaron z serem jest nie tylko pyszny i łatwy w przygotowaniu, ale doskonale nadaje się do przechowywania i cieszenia się nim przez cały tydzień! Idealny szybki lunch dla Ciebie i Twojej rodziny.

  • W lodówce: Pozostałą część przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 6 dni.
  • Odgrzać: Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej w 30-sekundowych odstępach, mieszając po każdym z nich, lub na kuchence na średnim ogniu, aż się rozgrzeje i rozpuści.

Porcja makaronu i sera w szarym naczyniu.

Przepisy na makaron i ser do wypróbowania:

Makaron z serem to klasyczny przepis nie bez powodu. To takie pocieszające i pyszne! Będziesz musiał dodać te inne sprawdzone przepisy do zestawu obiadowego:

  • Spryskaj wolnowar o pojemności 5-6 litrów nieprzywierającym sprayem. Dodaj suchy makaron do wolnowaru. Równomiernie rozłóż pokrojone w kostkę masło na makaronie.

  • Do garnka dodaj zupę z sera Cheddar, pół na pół, mleko zagęszczone, 2 szklanki startego sera Cheddar, ser Monterey Jack, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i proszek czosnkowy. Mieszaj do połączenia i równomiernie przykryj makaron.

  • Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1 ½ do 2 ½ godziny. Po pierwszych 30 minutach zamieszaj makaron i sprawdź makaron. Przykryj i sprawdzaj makaron co 30 minut, aż makaron będzie miękki, a sos serowy będzie gęsty i kremowy.

  • Dodaj pozostałe ½ szklanki sera cheddar na wierzch makaronu, wyłącz powolną kuchenkę i przykryj, pozwól serowi roztopić się na wierzchu przez około 8-10 minut. Podawać świeże z posiekaną natką pietruszki.

Pierwotnie opublikowano 18 października 2017 r
Zaktualizowano 6 listopada 2023 r

Kalorie: 914kcalWęglowodany: 62GBiałko: 32GTłuszcz: 60GTłuszcz nasycony: 35GTłuszcz wielonienasycony: 3GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15GTłuszcze trans: 1GCholesterol: 171mgSód: 1607mgPotas: 781mgBłonnik: 2GCukier: 14GWitamina A: 1924j.mWitamina C: 2mgWapń: 797mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło