Gotowanie

Przepis na placek bez drożdży | Krytyk receptury

  • 25 marca, 2023
  • 9 min read
Przepis na placek bez drożdży |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Podpłomyki bez drożdży to szybki i łatwy przepis na chleb, który będziesz robić przez wiele lat! Użyj go do kanapek, żyroskopów, pizzy i wielu innych. Nie musisz czekać, aż ten chleb wyrośnie, bez drożdży i upieczony na piecu, to prosty przepis, który będziesz chciał zachować na później.

Nie lubię przepisów na chleby bez drożdży, ponieważ są tak szybkie i łatwe do zrobienia. Zwykle nie wymagają wiele uwagi i łączą się w mgnieniu oka. Istnieje wiele powodów, dla których warto upiec chleb w domu. Kilka z moich ulubionych przepisów bez drożdży to chleb z piwem maślanym, ten niesamowity tradycyjny chleb sodowy i ten prosty chleb z cukinii.

Flatbread na drewnianej desce.

Podpłomyki Bez Drożdży

Flatbread ma tak wiele zastosowań w moim domu! To proste ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika ani używania drożdży. Uwielbiam smak tego płaskiego chleba i uwielbiam robić go w domu! Zapach podczas gotowania na kuchence jest po prostu niezrównany. I możesz użyć flatbread do tak wielu rzeczy. Gyros to prosty obiad, który może być sycący i zabawny dla każdego. Jeśli nigdy nie jadłeś płaskiej pizzy, musisz ją teraz zrobić! A flatbread jest niesamowity sam w sobie. Jednym z moich ulubionych sposobów ubierania się jest dodanie mozzarelli, pomidora i odrobiny octu balsamicznego do płaskiego chleba Caprese. Mniam!

Czy wiesz, że focaccia jest właściwie uważana za płaski chleb? Inne podpłomyki to pita i naan. Tortilla jest również technicznie chlebem płaskim! Podpłomyki mogą zawierać drożdże lub nie, i są wytwarzane przez prawie każdą kulturę na całym świecie. Są również jednymi z pierwszych wypieków chleba, więc mają bogatą historię. Są też niesamowicie pyszne! Możesz zrobić ten przepis na flatbread według własnego uznania, dostosowując przepis dokładnie tak, jak chcesz, aby smakował.

Składniki

Absolutnie uwielbiam to, jak proste jest zrobienie płaskiego chleba bez drożdży. Potrzebujesz tylko 5 składników, reszta to tylko dodatek do smaku! Lubię dodawać do ciasta suszone przyprawy, ale jak nie chcesz to nie musisz. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Oliwa z oliwek: Służy do łączenia ciasta i pieczenia podpłomyków.
  • Ciepła woda: Temperatura wody pomaga połączyć mąkę w tym cieście.
  • Mąka Uniwersalna: Łatwo się z nim pracuje i masz już kilka w swojej spiżarni!
  • Proszek do pieczenia: Ma to na celu pomóc mu nadmuchać odpowiednią ilość na płycie kuchennej.
  • Sól: To idzie w cieście, aby pomóc wydobyć wszystkie pyszne smaki.
  • Czosnek w proszku: Lubię czosnkowy proszek w flatbread, przypomina mi czosnkowy naan, który uwielbiam!
  • Oregano: To suszone zioło jest tak subtelne, a jednocześnie pełne pysznego smaku.
  • Bazylia: Uwielbiam dodawać do ciasta trochę suszonej bazylii. Możesz również dodać świeżą bazylię na wierzch po zakończeniu gotowania!
  • Świeża pietruszka: To dla dodatkowego smaku i koloru na wierzchu.
  • Sól koszerna: Do przybrania.
Warto przeczytać!  Przepis na smoothie ze złotego mleka | Krytyk przepisów
Przetwarzaj zdjęcia pokazujące, jak zrobić ciasto, podzielić je, uformować i ugotować.

Przepis na podpłomyki bez drożdży

Ten przepis na flatbread jest tak prosty, że pomagają mi w tym moje dzieci! To naprawdę proste ciasto, które nie wymaga wyrabiania. Nie musisz się martwić, że ciasto wyrośnie ani nic takiego, ponieważ nie ma w nim drożdży, a ciasto gotuje się na patelni na złoty kolor.

  1. Wymieszaj mokre i suche: W dużej misce połącz ¼ szklanki oliwy z oliwek i wody. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, czosnek w proszku, oregano i bazylię.
  2. Dodać suche do mokrych i wymieszać: Dodaj suche składniki do mokrych, a następnie wymieszaj szpatułką, aż wszystko zacznie się łączyć, na początku będzie się wydawać kruche, wyjmij je z miski i wyrabiaj rękami, aż utworzy gładkie ciasto. Może to potrwać 2-4 minuty.
  3. Dziel i kształtuj: Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i podzielić na 4 równe części, a następnie każdą z nich uformować w rulon i przykryć folią saran. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, aby odpoczęło.
  4. Spłaszczyć: Po upływie czasu odpoczynku każdy kawałek ciasta rozwałkować na płaski, równy placek.
  5. Kucharz: Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średnim ogniu, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, a następnie rozsmaruj około 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na patelni i umieść na niej jeden rozwałkowany płaski chleb. Gotuj jedną stronę, aż zaczną się tworzyć bąbelki, około 2-3 minut.
  6. Pędzel z oliwą z oliwek: Posmaruj górną stronę płaskiego chleba dodatkową oliwą z oliwek i odwróć go, smażąc drugą stronę przez kolejne 2 minuty.
  7. Garnirunek: Gdy podpłomyk skończy się gotować, zdejmij go z patelni i posyp posiekaną natką pietruszki i płatkami soli. Powtórz z pozostałymi rundami ciasta.
Warto przeczytać!  Fit sałatki na święta: 5 przepisów - Zdrowe odżywianie
Zbliżenie na flatbread.

Wskazówki dotyczące robienia podpłomyków bez drożdży

Uwielbiam ile jest sposobów na zrobienie flatbread! Ten w szczególności nie potrzebuje drożdży. Oto kilka wskazówek, jak zrobić ten przepis po swojemu!

  • Mąka pełnoziarnista: Wiele osób chce wiedzieć, czy możesz zrobić ten przepis z mąki pełnoziarnistej. Zdecydowanie możesz! Mąka pszenna zwykle zasysa więcej wody niż zwykle, więc może być konieczne dodanie większej ilości wody do ciasta.
  • Dodane składniki: Możesz dodać więcej do tego przepisu, aby urozmaicić wszystko! Możesz dodać sezam, świeże zioła, ser, a nawet pokruszone orzechy! Nie ma ograniczeń co do smaku tego chleba. Jest jeszcze więcej rzeczy, które możesz dodać na wierzchu!
  • Jak jeść płaski chleb: To amerykański przepis na flatbread, a na wierzch możesz dodać wszystko, czego dusza zapragnie! Zrób z tego kanapkę, gyros, pizzę z płaskim chlebem, lista jest długa. Świetnie smakuje również maczana w hummusie lub posmarowana masłem lub guacamole. Można go zjeść jak naan i położyć na nim curry i ryż. Świetnie komponuje się z miską zupy. Jak już wspomniałam, pasuje prawie do wszystkiego!

Flatbread na drewnianej desce.

Przechowywanie resztek

Przechowywanie płaskiego chleba jest tak proste, jak jego zrobienie! Nie przetrwa tak długo, jak chleb kupiony w sklepie, ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów. Oto moje wskazówki, jak zachować świeżość tak długo, jak to możliwe.

  • na ladzie: Gdy chleb całkowicie ostygnie, przechowuj go w hermetycznym pojemniku na blacie do 4 dni lub w lodówce przez tydzień.
  • W zamrażarce: Ten chleb wytrzyma w zamrażarce do 3 miesięcy. Przechowuj go w plastikowej szczelnej torbie z pergaminem pomiędzy każdym kawałkiem.


  • W dużej misce połącz ¼ szklanki oliwy z oliwek i wody. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, czosnek w proszku, oregano i bazylię.

  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką, aż wszystko zacznie się łączyć, na początku będzie się wydawać kruche, wyjmij je z miski i wyrabiaj rękami, aż utworzy gładkie ciasto. Może to potrwać 2-4 minuty.

  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat i podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować i przykryć folią saran. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, aby odpoczęło.

  • Po upływie czasu odpoczynku każdy kawałek ciasta rozwałkować na płaski, równy placek.

  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średnim ogniu, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, rozsmaruj około 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na patelni i umieść na niej jeden rozwałkowany płaski chleb. Gotuj jedną stronę, aż zaczną się tworzyć bąbelki, około 2-3 minut.

  • Posmaruj górną stronę płaskiego chleba dodatkową oliwą z oliwek i odwróć go, smażąc drugą stronę przez kolejne 2 minuty.

  • Po upieczeniu płaskiego chleba zdejmij go z patelni i posyp posiekaną natką pietruszki i płatkami soli. Powtórz z pozostałymi rundami ciasta.



Serwuje: 4

Kalorie410kcal (21%)Węglowodany61G (20%)Białko8G (16%)Tłuszcz14G (22%)Tłuszcz nasycony2G (10%)Tłuszcz wielonienasycony2GTłuszcze jednonienasycone10GSód590mg (25%)Potas315mg (9%)Błonnik2G (8%)Cukier0,3GWitamina A258j.m (5%)Witamina C4mg (5%)Wapń109mg (11%)Żelazo4mg (22%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Chleb, Przystawka

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe podpłomyki, podpłomyki bez drożdży


Źródło