Gotowanie

Przepis na sałatkę z makaronem soba | Krytyk przepisów

  • 5 stycznia, 2024
  • 5 min read
Przepis na sałatkę z makaronem soba |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ta żywa sałatka z makaronem soba zachwyca smakiem i kolorem dzięki mieszance chrupiących warzyw, orzechowych nasion sezamu i pikantnego dressingu imbirowo-limonkowego. Jest lekkie i orzeźwiające, idealne na szybki lunch lub satysfakcjonującą przystawkę!

Sałatka makaronowa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i stanowi doskonały dodatek do każdego posiłku! Ponadto można go łatwo przechowywać i zabierać ze sobą w podróż. Wypróbuj inne gotowe przepisy na potluck: kalifornijska sałatka spaghetti, sałatka z makaronem pesto lub grecka sałatka z makaronem brokułami!

Azjatycka sałatka z makaronem Soba

Ta sałatka z makaronem soba to rewolucyjny pomysł na lunch. Jest wypełnione świeżymi, chrupiącymi warzywami, takimi jak czerwona papryka i marchewka, kremowym edamame i posypką orzechowych nasion sezamu. Gwiazdą programu jest jednak pikantny sos imbirowo-limonkowy. Jest słodki, pikantny i och, taki dobry, przylegający do każdego pasma doskonale ugotowanego makaronu soba! Uwielbiam sposób, w jaki olej sezamowy zapobiega zbijaniu się makaronu, nawet gdy jest przechowywany w lodówce.

Jest lekkie i orzeźwiające, ale sycący makaron i bogata w białko edamame sprawią, że poczujesz się syty przez całe popołudnie. Niezależnie od tego, czy przygotujesz go na pełen smaku lunch, czy też danie na potluck, sałatka z makaronem soba z pewnością będzie zwycięzcą. Kolejnym powodem, dla którego uwielbiam ten przepis, jest to, że resztki możesz wrzucić do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce, a następnego dnia będą smakować równie dobrze! Może nawet lepiej, bo dzięki temu smaki mają więcej czasu na przemieszanie się!

Warto przeczytać!  Koreańskie Tacos (Wołowina Bulgogi) | Krytyk przepisów

Składniki sałatki i dressingu

Ta sałatka z makaronem soba to idealne płótno dla wszystkich Twoich ulubionych mieszanek! Zamień warzywa, dodaj białko lub spróbuj ziół, takich jak kolendra lub mięta. Bądź kreatywny!

  • Makaron: Szybko gotująca się soba dodaje ziemistej, orzechowej bazy. Posmaruj olejem sezamowym, aby się nie sklejały.
  • Olej sezamowy: Bogaty, tostowy smak i magia zapobiegająca zbrylaniu, zarówno do makaronu, jak i dressingu.
  • Zielone cebule: Świeże, pikantne przekąski kontrastują ze słodyczą dressingu.
  • Czerwona papryka: Dodaje żywego koloru i soczystej chrupkości.
  • Marchewka: Cienkie plasterki ułatwiają mieszanie, dodają słodyczy i chrupkości sałatce z makaronem soba.
  • Edamame: Są kremowe, bogate w białko i mają najlepszą konsystencję. Prace łuskane lub mrożone.
  • Ziarenka sezamu: Orzechowa chrupkość i dodatkowa ilość wapnia, tosty dla głębszego smaku.

Na pikantny dressing:

  • Ożywić: Świeżo starty zing dla zastrzyku smaku.
  • Sok limonkowy: Jasny, cytrusowy posmak sprawia, że ​​wszystko wyskakuje w sałatce z makaronem soba.
  • Sos sojowy: Pikantna baza dressingu! Jeśli nie chcesz, aby był zbyt słony, użyj sosu sojowego o niskiej zawartości sodu.
  • Ocet ryżowy: Równoważy słodycz z odrobiną posmaku.
  • Olej sezamowy: Podwójna dawka prażonych sezamów.
  • Miód: Odrobina słodyczy dla dopełnienia smaków.
  • Czosnek: Mielone dla uzyskania pikantnego smaku w każdym kęsie.
  • Sriracha (opcjonalnie): Dodaje pikantnego kopa!
Warto przeczytać!  Przepis na duńskie Kringle | Krytyk przepisów

Wskazówki i odmiany

  • Do tej sałatki można dodać dowolną ilość ulubionych dodatków, ja polecam groszek, kiełki, rzodkiewkę lub kalarepę!
  • Możesz dodać posiekanego kurczaka, tofu lub steki w kostkach, aby uzyskać białko!
  • Nie musisz używać sosu zawartego w tym przepisie, każdy sos inspirowany kuchnią azjatycką będzie świetnym substytutem, na przykład mój azjatycki dressing do sałatek lub pikantny dressing z nerkowców

Przechowywanie resztek sałatki z makaronem Soba

Resztki przechowuj w lodówce do tygodnia w szczelnym pojemniku. Można zjeść prosto z lodówki!

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Makaron soba ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź, opłucz pod zimną wodą, włóż do dużej miski, polej makaron 2 łyżeczkami oleju sezamowego i wymieszaj, aby równomiernie się pokrył, włóż pod przykryciem do lodówki. Olej zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas składania reszty sałatki.

  • W średniej misce umieść zieloną cebulę, pokrojoną w plasterki paprykę, pokrojoną marchewkę, edamame i nasiona sezamu. Wrzucić do wymieszania.

  • Aby przygotować sos, w małej misce wymieszaj imbir, sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, czosnek i srirachę, jeśli używasz.

  • Wyjmij ostudzony makaron z lodówki. Wszystkie nadzienia wyłożyć na makaron i wymieszać. Sosem polej sałatkę i wymieszaj, aby wszystko równomiernie się pokryło.

  • Podawaj świeże lub przykryj i włóż z powrotem do lodówki, aby trochę zamarynować przed podaniem.

Warto przeczytać!  Makowiec z bia³ego maku. Takiego ciasta na pewno nie jad³e¶! Urozmaiæ swoje ¶wi±teczne wypieki

Kalorie: 343kcalWęglowodany: 56GBiałko: 15GTłuszcz: 10GTłuszcz nasycony: 1GTłuszcz wielonienasycony: 4GJednonienasycone tłuszcze: 3GTłuszcze trans: 0,003GSód: 770mgPotas: 510mgBłonnik: 4GCukier: 6GWitamina A: 3576j.mWitamina C: 47mgWapń: 121mgŻelazo: 4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło