Przepis na Smażony Kalafior | Krytyk receptury
Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.
Niezależnie od tego, czy masz ochotę na chrupiącą, niskowęglowodanową przekąskę, czy na bezmięsną wersję skrzydełek bawolych, smażony kalafior to doskonały wybór! Wrzuć je do swojego ulubionego sosu lub podaj z ulubionym dipem — to przekąska, którą pokochają nawet wybredni w Twoim domu!
Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo. Nie tylko jest pyszny sam w sobie (stek z kalafiora, ktoś?), ale także pomaga tworzyć niskowęglowodanowe wersje twoich ulubionych potraw. Wypróbuj ten kalafiorowy sos alfredo lub tandetne kalafiorowe paluszki chlebowe!
Przepis na smażony kalafior
Jeśli kiedykolwiek byłeś na diecie niskowęglowodanowej lub ketonowej, jestem pewien, że znasz to wszechstronne warzywo. Ale to nie jest ryżowy kalafior twojej mamy! Mimo niskiej zawartości węglowodanów, ten smażony kalafior jest idealnie chrupiący, chrupiący i delikatny w środku. To jak zdrowsza wersja kurczaka z popcornem i idealna dla tych, którzy są wegetarianami lub po prostu próbują przemycić więcej warzyw do swojej diety!
Ten smażony kalafior ma najsmaczniejszą panierkę, która gotuje się do idealnego złotego koloru. Jego chrupiąca dobroć sprawi, że będziesz wracać na sekundy i trzecie, więc możesz podwoić swoją porcję! Możesz podać smażonego kalafiora tak, jak jest, z pysznym dipem na boku lub wrzucić go do swojego ulubionego sosu! Buffalo, BBQ, nazwij to! Niezależnie od tego, czy jest to dzień gry, czy przygotowujesz te złote kąski na letni potluck, każdy z pewnością je pokocha.
Składniki, których będziesz potrzebować
To naprawdę nie może być prostsze. Nie potrzebujesz niczego wymyślnego, aby zrobić smażonego kalafiora, tylko garść zszywek ze spiżarni! Jeśli szukasz wymiarów, wszystkie znajdziesz poniżej w karcie przepisu.
- kalafior: Pokroić na różyczki. Rozmiar zależy od Ciebie!
- Mąka i skrobia kukurydziana: Będziesz potrzebować mieszanki obu, aby uzyskać idealną chrupiącą skórkę.
- Sól i pieprz: Aby dodać smaku panierce. Możesz również dodać odrobinę czosnku w proszku, cebuli w proszku lub papryki, jeśli chcesz!
- Mleko: Reguluje konsystencję ciasta, a także pomaga przyklejać się do różyczek.
- Olej do smażenia: Użyłem oleju roślinnego, ale można też użyć innego rodzaju oleju do smażenia, takiego jak olej arachidowy lub rzepakowy. Cokolwiek masz pod ręką!
Jak zrobić chrupiący smażony kalafior
Nawet jeśli musisz smażyć na oleju (nie daj się zastraszyć!), Te smażone ukąszenia kalafiora są dość łatwe do zrobienia. Zajmują tylko 10 minut przygotowania i 15 minut gotowania, co czyni je świetną przystawką do wspólnego rzucenia, gdy masz mało czasu. Zacznijmy!
- Przygotowanie kalafiora: Kalafiora przekrój na pół, a następnie podziel na różyczki.
- Składniki na ciasto wymieszać: W średniej wielkości misce dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz. Dodaj mleko do mieszanki mąki i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Olej opałowy: W dużym garnku dodaj olej około 3 cali po bokach. Podgrzej olej do około 350 stopni Fahrenheita. Jeśli chcesz, możesz również użyć frytkownicy.
- Panierować Ciastem: Zanurz każdą różyczkę w cieście i usuń nadmiar, potrząsając widelcem. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
- Głębokie smażenie: Dodaj różyczki szczypcami do gorącego oleju. Smaż przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
- Schłodzić i podawać: Wyjmować łyżką cedzakową, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ciesz się smażonym kalafiorem z ulubionym sosem!
Czy mogę zrobić smażony kalafior we frytkownicy?
Tak! Dodaj pojedynczą warstwę panierowanych różyczek do kosza frytownicy i gotuj przez 15 minut w temperaturze 400 stopni Fahrenheita. Odwróć kalafior w połowie czasu gotowania, aby każdy kawałek był ładny i chrupiący. Upewnij się, że między każdym kawałkiem kalafiora jest dużo miejsca, przepływ powietrza ma kluczowe znaczenie dla chrupiącego smażonego kalafiora!
Smaczne sosy do maczania
Dla mnie smażony kalafior jest tak dobry, jak sos, w którym go maczam. Uwielbiamy dobry domowy sos w moim domu! Oto kilka moich ulubionych przepisów, które dodadzą kremowego smaku tym pysznym kąskom smażonego kalafiora. Aby uzyskać więcej inspiracji, znajdź moją pełną listę sosów i dipów tutaj!
Przechowywanie resztek
Smażony kalafior najlepiej smakuje świeży. Musisz spróbować tej panierki prosto z frytownicy! Jeśli masz jakieś resztki, możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 3 dni w lodówce, ale pamiętaj, że twój kalafior może rozmoczyć się podczas siedzenia. Aby zaostrzyć resztki, włóż je do piekarnika lub frytownicy na kilka minut w temperaturze 375 stopni Fahrenheita.
-
Kalafiora przekrój na pół, a następnie podziel na różyczki.
-
W średniej wielkości misce dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz. Dodać mleko i ubijać do połączenia.
-
W dużym garnku dodaj olej około 3 cali po bokach. Podgrzej olej do około 350 stopni Fahrenheita. Jeśli chcesz, możesz również użyć frytkownicy.
-
Zanurz każdą różyczkę w cieście i usuń nadmiar, potrząsając widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
-
Dodaj różyczki szczypcami do gorącego oleju. Smaż przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
-
Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ciesz się ulubionym sosem do maczania!
Serwuje: 6
Porcja3różyczkiKalorie259kcal (13%)Węglowodany45G (15%)Białko10G (20%)Tłuszcz5G (8%)Tłuszcz nasycony2G (10%)Tłuszcz wielonienasycony0,3GTłuszcze jednonienasycone1Gcholesterol15mg (5%)Sód270mg (11%)Potas515mg (15%)Błonnik3G (12%)Cukier8G (9%)Witamina A198j.m (4%)Witamina C46mg (56%)Wapń178mg (18%)Żelazo2mg (11%)
Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.