Przepis na tradycyjny, wigilijny bigos. Jak go zrobić?
Jak zrobić tradycyjny, świąteczny bigos z kapusty białej i kiszonej, a także, przy okazji, pyszną, wigilijną kapustę z grzybami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy i sposób wykonania zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.
Tradycyjny bigos wigilijny – przepis krok po kroku
- 200 g wędzonego boczku
- 400 g karkówki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie)
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500-700 g kapusty białej
- 1 szkl. czerwonego wina
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki jagód jałowca
- 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 200 g dobrej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka miodu
Tradycyjny bigos wigilijny – sposób przygotowania
- 1Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
- 2Pierwszego dnia w dużym garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy będzie lekko chrupiący zdejmujemy go do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy na dość dużym ogniu na brązowo karkówkę.
- 3Należy wcześniej pokroić ją w niewielkie kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażoną karkówkę również wyjmujemy z garnka, natomiast w jej miejsce trafia posiekana cebula i czosnek.
- 4Dusimy na niewielkim ogniu aż zupełnie zmięknie. Grzyby wyjmujemy z wody (ale nie wylewamy jej), kroimy w paseczki i razem ze śliwkami dodajemy do cebuli. Do garnka wracają również podsmażone mięsa.
- 5Wlewamy wodę z grzybów, garnek przykrywamy i dusimy mięso około 50 minut. W tym czasie możemy ewentualnie przepłukać i posiekać kapustę kiszoną.
- 6Po wskazanym czasie dodajemy kapustę garnka, dolewamy czerwone wino i przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i kminek.
- 7Dla lepszego aromatu można je kilka minut prażyć na suchej patelni. Po około 3 godzinach wolnego duszenia do garnka dodajemy również drobno poszatkowaną białą kapustę.
- 8Dusimy kolejne 3 godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą. Na noc chowamy w zimne miejsce (najlepiej, żeby bigos przemarzł).
- 9Następnego dnia dusimy kapustę kolejne 3-5 godzin na wolnym ogniu. Podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy ją do bigosu razem z majerankiem i miodem. Dusimy jeszcze pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tradycyjna kapusta wigilijna – przepis krok po kroku
- 1 garść suszonych prawdziwków
- 5 łyżek oleju
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 4 goździki
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1kg kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka majeranku
Tradycyjna kapusta wigilijna – sposób przygotowania:
- 1Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
- 2Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki.
- 3Kiedy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny.
- 4Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem
Idealny tradycyjny bigos wigilijny – porady i wskazówki:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. East News