Gotowanie

Przepis na zapiekankę z cheeseburgerem (super łatwy!)

  • 26 października, 2023
  • 8 min read
Przepis na zapiekankę z cheeseburgerem (super łatwy!)

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Zapiekanka Cheeseburger to wszystkie pyszne smaki cheeseburgera w jednym, łatwym do przygotowania daniu! Pełne mielonej wołowiny, warzyw, przyprawy koperkowej, makaronu i dużej ilości sera, a wszystko to pieczone razem na pocieszający, rodzinny obiad.

Zapiekanki to jedne z najlepszych posiłków, które cieszą tłumy! Są pożywne i satysfakcjonujące, a ponadto tak łatwo je połączyć! Jeśli podoba Ci się ten przepis na zapiekankę z cheeseburgerem, oto kilka innych przepisów, które powinieneś wypróbować: zapiekanka z klopsikami, zapiekanka z niechlujnym Joe, szwajcarska zapiekanka z kurczakiem i zapiekanka kowbojska.

Biorąc gałkę zapiekanki cheeseburger drewnianą łyżką.

Przepis na zapiekankę z cheeseburgerem

Kiedy potrzebujesz przytulnej, pysznej kolacji, zapiekanka z cheeseburgerem to najlepszy sposób na nakarmienie głodnego tłumu. Nawet Twoje wybredne dzieciaki będą zachwycone! Ma wszystko, czego pragniesz w tandetnym, pieczonym daniu z makaronem – pikantną brązową wołowinę, delikatny makaron, soczystość, ser i mnóstwo dodatków zapewniających niesamowity smak.

Zapiekanki mogą uratować życie, szczególnie w pracowite wieczory w tygodniu, a dzięki tej wersji cheeseburgera możesz szybko złożyć wszystko na płycie kuchennej i pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Kiedy już to zrobisz, będziesz miał kompletny posiłek, który uzupełni cię węglowodanami, białkiem i warzywami. Naprawdę nie musisz się nawet martwić o dodatek! Jednakże dobrze komponuje się to z zielonymi warzywami, takimi jak brukselka lub brokuły z frytkownicy, a także puszystymi bułeczkami obiadowymi i nie zapomnij o najlepszej na świecie fasolce po bretońsku. Użyj makaronu pełnoziarnistego, aby zwiększyć zawartość błonnika, oraz makaronu bezglutenowego, aby to danie było bezglutenowe. To przepis, który może smakować każdemu!

Nie martw się!

Ten przepis został zatwierdzony przez wybrednych smakoszy!

Składniki w Zapiekanka Cheeseburger

Jeśli lubisz dobrego burgera, ten mięsisty makaron jest dla Ciebie! Zawiera wszystkie Twoje ulubione składniki cheeseburgera, a także dodatkowe aromaty i makaron, dzięki czemu stanowi satysfakcjonujące danie główne, które będzie smakować całej rodzinie. Sprawdź kartę przepisu na dole postu, aby zapoznać się ze wszystkimi dokładnymi pomiarami.

  • Mielona wołowina: Użycie mielonego uchwytu 80/20 doda więcej smaku, ale jeśli chcesz, możesz użyć chudszej mielonej wołowiny. To będzie niesamowite tak czy inaczej!
  • Warzywa: Żółta cebula, zielona papryka i czosnek są smażone z rumianym mięsem, aby dodać głębi i smaku.
  • Pomidory: Pasta pomidorowa pomaga zagęścić sos i wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami przypomina ketchup na hamburgerze.
  • Przyprawa koperkowa: Dla tego klasycznego smaku hamburgera!
  • Rosół wołowy: Aromatyczny płyn, który sprawi, że wszystko będzie wilgotne i pomoże makaronowi prawidłowo się ugotować.
  • Kwaśna śmietana: Sprawia, że ​​sos jest kremowy i dodaje subtelnie pikantnego smaku.
  • Sos Worcestershire: Pikantny sos, który dodaje wołowinie i warzywom pikantnego kopa umami.
  • Makaron: Można użyć dowolnego krótkiego makaronu, ale my polecamy taki, do którego sos będzie dobrze przylegał, np. makaron łokciowy lub muszelki.
  • Przyprawa: Włoska przyprawa, sól i pieprz łączą wszystkie smaki.
  • Ser: Zarówno ser Velveeta, jak i ser cheddar są przekładane mieszanką wołowiny i makaronu, aby dodać temu przepisowi mnóstwo serowego smaku.
Warto przeczytać!  Lekko rozdrobniona kulka serowa z wołowiny

Jak zrobić zapiekankę z cheeseburgerem

Podsmaż mięso, dodaj warzywa, makaron i przyprawy, następnie ułóż na naczyniu żaroodpornym posypanym serem i piecz, aż mięso będzie chrupiące i pyszne. To jeden z tych posiłków, które są tak dobre, że będziesz chciał je powtarzać! Jeśli twoje dzieci są choć trochę podobne do moich, będą cały czas o to błagać.

  1. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita, a następnie spryskaj 3-litrowe naczynie do pieczenia sprayem do patelni.
  2. Zrumienić mięso: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, a następnie dodaj mieloną wołowinę. Wołowinę dokładnie podsmaż i odsącz z tłuszczu, drewnianą łyżką podziel mięso na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszaj pozostałe składniki: Do mięsa dodaj cebulę, paprykę i czosnek i smaż przez 4-5 minut, aż cebula będzie przezroczysta. Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawę, bulion wołowy i śmietanę i mieszać do połączenia. Następnie dodać makaron i przyprawy.
  4. Mieszanka Wołowiny Z Serem: Doprowadzić mieszaninę do wrzenia przed zdjęciem z ognia. Połowę mieszanki włóż do przygotowanego naczynia do zapiekania i polej sosem z sera velveeta. Dodaj pozostałą mieszankę mięsną i posyp startym serem Cheddar. Przykryj folią.
  5. Upiec: Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut. Przed podaniem odstaw zapiekankę na 10 minut.
Warto przeczytać!  Croffles | Krytyk przepisów
Kolaż składający się z 4 zdjęć przedstawiających przyrumienianą mieloną wołowinę, a następnie połączoną z warzywami, makaronem i serem.

Wskazówki i odmiany

Dzięki tym prostym wskazówkom i trikom możesz stworzyć własną zapiekankę z cheeseburgerem!

  • W garnku: Podsmaż wołowinę na płycie kuchennej przed dodaniem do garnka o pojemności 4 lub 6 litrów. Wymieszaj pozostałe składniki z wyjątkiem makaronu, kwaśnej śmietany, Velveety i sera cheddar. Gotuj na wysokim poziomie przez 3 godziny. Po 3 godzinach ugotuj makaron na płycie kuchennej zgodnie z opakowaniem, aby uniknąć rozgotowania. Następnie do masy mięsnej dodać ugotowany i odcedzony makaron wraz ze śmietaną i Velveetą. Posyp serem cheddar i przykryj pokrywką na 10-15 minut, aż ser się roztopi.
  • W natychmiastowej puli: Ustaw garnek błyskawiczny na tryb smażenia i dokładnie podsmaż wołowinę. Odcedź tłuszcz i dodaj pozostałe składniki oprócz makaronu, kwaśnej śmietany, velveety i sera cheddar. Umieść pokrywkę na instapot i ustaw tryb ręcznego gotowania pod ciśnieniem na 4 minuty. Po 4 minutach ręcznie zwolnij ciśnienie. W międzyczasie ugotuj makaron na płycie kuchennej zgodnie z opakowaniem, aby uniknąć rozgotowania. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron do instapot wraz ze śmietaną i aksamitem i wymieszaj, aby połączyć. Posyp serem cheddar i przykryj pokrywką na około 10 minut, aż ser się roztopi.
  • Zamień ser: Jeśli nie lubisz Velveety, możesz zastąpić sos serowy 1 dodatkową filiżanką startego sera Cheddar. Należy to wymieszać z mieszaniną, a nie nakładać na wierzch.
  • Użyj Turcji: Jeśli wolisz używać mielonego indyka, możesz zamienić mieloną wołowinę na indyka.

Widok z góry na pieczoną zapiekankę cheeseburgerową.

Zapiekanka z cheeseburgerem podawana w kamionkowym naczyniu.

Więcej przepisów na zapiekanki

Oto kilka innych niesamowitych przepisów na zapiekanki, które pochłonie Twoja rodzina! Są ciepłe, pocieszające i niezwykle łatwe do wykonania! Aby uzyskać więcej inspiracji na obiad, sprawdź moją pełną listę zapiekanek!

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i spryskaj 3-litrowe naczynie do pieczenia sprayem do patelni.

  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj mieloną wołowinę. Wołowinę dokładnie podsmaż i odsącz z tłuszczu, drewnianą łyżką podziel mięso na mniejsze kawałki.

  • Do mięsa dodaj cebulę, paprykę i czosnek i smaż przez 4-5 minut, aż cebula będzie przezroczysta. Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawę, bulion wołowy i śmietanę i mieszać do połączenia. Dodać makaron i przyprawy.

  • Doprowadzić mieszaninę do wrzenia przed zdjęciem z ognia. Połowę mieszanki włóż do przygotowanego naczynia do zapiekania i polej sosem z sera velveeta. Dodaj pozostałą mieszankę mięsną i posyp startym serem Cheddar. Przykryj folią.

  • Piec przez 25 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut. Przed podaniem odstaw zapiekankę na 10 minut.

Porcja: 1porcjaKalorie: 360kcalWęglowodany: 35GBiałko: 25GTłuszcz: 13GTłuszcz nasycony: 7GTłuszcz wielonienasycony: 1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3GTłuszcze trans: 0,2GCholesterol: 65mgSód: 655mgPotas: 572mgBłonnik: 2GCukier: 5GWitamina A: 560j.mWitamina C: 15mgWapń: 259mgŻelazo: 3mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło