Gotowanie

Przepisy na dania w duchu zero waste

  • 21 grudnia, 2022
  • 5 min read
Przepisy na dania w duchu zero waste

Fot. Michał Korkosz

Owsianka z resztkami pierniczków i mandarynkami, deser z wykorzystaniem suchego chleba albo pudding ze świątecznych ciast, na które już nikt nie ma ochoty. Nasi ulubieni blogerzy i autorzy kulinarni – Jagna Niedzielska, Małgosia Minta, Michał Korkosz i Bartek Kieżun – podzielili się przepisami na dania z wykorzystaniem tego, co już mamy w lodówce.

Michał Korkosz: Poświąteczny pudding drożdżowy z owocami

Składniki (4 porcje):

1 czerstwa chałka, makowiec lub białe pieczywo (około 400 g)

3 jajka „zerówki”

¼ szklanki (50 g) drobnoziarnistego cukru (2 łyżki wystarczają, jeśli jest to makowiec)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1 szklanka (240 g) śmietany kremówki 30%

1 szklanka (240 ml) mleka lub napoju roślinnego

½ szklanki (40 g) płatków migdałowych

owoce mrożone (najlepiej maliny, wiśnie, porzeczki)

cukier puder do oprószenia

Fot. Michał Korkosz

Przygotowanie:

1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Za pomocą rózgi kuchennej ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj mleko, śmietankę i ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Chałkę pokrój na kromki, każdą maczaj dokładnie w miksturze jajecznej i ułóż w naczyniu do pieczenia. Resztą mikstury zalej chałkę. Odstaw do namoknięcia, na mniej więcej 5-10 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).

3. Foremkę z puddingiem przykryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i posyp owocami i płatkami migdałowymi. Zapiekaj, aż się zarumieni, przez następne 15-20 minut. Oprósz cukrem pudrem i podawaj natychmiast po upieczeniu.

Warto przeczytać!  Toskański Makaron Kiełbaski Jednogarnkowy | Krytyk receptury

Michał Korkosz – w mediach społecznościowy znany jako Rozkoszny, zapalony foodie, autor książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, prowadzi bloga Rozkoszny.pl, na którym przepisy łączy z równie „pysznymi” opowieściami.

Jagna Niedzielska: Pieczeń z selera faszerowana kaszą, jarmużem, żurawiną i orzechami

Składniki (na 2 pieczenie):

2 selery

oliwa

sól

cebula

2 ząbki czosnku

100 g boczniaków

20 g namoczonych suszonych grzybów

garść jarmużu

2 łyżki orzechów laskowych

2 łyżki suszonej żurawiny

80 g kaszy gryczanej

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

Fot. Jagna Niedzielska

Przygotowanie:

1. Selery wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut.

2. Wydrąż miąższ selera, a łupinę zostaw do wypełnienia.

3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, posiekany czosnek, posiekane boczniaki, posiekane suszone grzyby, porwany jarmuż, orzechy, suszoną żurawiną i ugotowaną kaszę gryczaną.

4. Wszystko dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podsmaż przez mniej więcej 8 minut.

5. Łupiny selerów wypełnij podsmażonym farszem.

Jagna Niedzielska – propagatorka kuchni zero waste, kucharka, blogerka, ekoorędowniczka, autorka książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

Małgosia Minta: Korzenna owsianka z mandarynkami

Składniki (na 2 porcje):

Warto przeczytać!  Szybkie ciasto z malinami: 4 przepisy na pyszne desery - Desery

200 g płatków owsianych

250 ml napoju owsianego lub mleka

250 ml wody

szczypta soli

1 + 2 łyżki miodu

2-3 pierniczki

2 mandarynki

skórka otarta z 1 mandarynki

2 łyżki masła

(Fot. Getty Images)

Przygotowanie:

1. Do rondelka wsyp płatki owsiane, dodaj wodę i napój owsiany i odstaw na 15 minut. W międzyczasie obierz mandarynki, podziel je na cząstki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki miodu, dodaj mandarynki i lekko przesmaż na małym ogniu, aż się skarmelizują. Odstaw.

2. Namoczone płatki dopraw solą, miodem oraz jednym pokruszonym pierniczkiem. Gotuj około 10 minut, cały czas mieszając, aż będą gęste. Możesz dodać na koniec nieco więcej płynu, by uzyskać bardziej kremową konsystencję.

3. Owsiankę podawaj z mandarynkami, posypaną pokruszonym piernikiem i skórką z mandarynki.

Małgosia Minta – podróżniczka kulinarna, założycielka bloga Mintaeats.com, prowadząca podcast „W pogoni za kolacją”, autorka książki „Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór” i współautorka „Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki”.

Bartek Kieżun: Torta di pane al cioccolato

Składniki:

Warto przeczytać!  Hiszpański Ryż | Krytyk receptury

200 g starego chleba (+ mleko do namoczenia)

150 g cukru

3 jajka

50 g kakao

50 g czekolady

50 ml oliwy

50 g masła

25 ml alkoholu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

bakalie

Sos:

100 g czekolady

100 ml słodkiej śmietany 30%

Bartek Kieżun

Przygotowanie:

1. Chleb rwiemy na kawałki. Zalewamy mlekiem, by zmiękł. Przyciskamy od czasu do czasu dłonią. Odcedzamy i miksujemy, by powstała masa. Dodajemy masło i oliwę. Mieszamy. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia.

2. Żółtka ubijamy z połową cukru. Dodajmy do masy. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

3. Podgrzewamy śmietanę. Pilnujemy, by się nie zagotowała. Do gorącej śmietany wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę. Rózgą mieszamy, by uzyskać płynny sos. Wylewamy go na wystudzone ciasto. 

Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf, wykładowca. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana za książki „Italia do zjedzenia” i „Portugalia do zjedzenia”. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards, do której aż trzy nominacje otrzymały wydane tej jesieni „Ateny do zjedzenia”.


Źródło