Przepisy na tani obiad. Kuchnia antyinflacyjna czyli, jak oszczędzać na jedzeniu
Tanio już było. Martwi cię drożyzna w sklepach i restauracjach? Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad? Dobrze trafiłeś. Wypróbuj nasze niezawodne przepisy antyinflacyjne. Zobacz też, jak można zaoszczędzić na jedzeniu. Znana kucharka i propagatorka nurtu zero waste Jagna Niedzielska oraz internauci dzielą się w sieci swoimi radami.
Spis treści
Kuchnia antyinflacyjna robi ostatnio furorę w sieci. I nie ma się czemu dziwić. W dobie szalejącej inflacji i galopujących cen każdy szuka sposobu na oszczędzanie, również w kuchni. Swoimi patentami na tanią kuchnię dzieli się w internecie m.in. Katarzyna Bosacka, promotorka gospodarnego gotowania i autorka kanału na YouTube „EkoBosacka”, która poleca różne przepisy na niedrogie dania. Serwowała na przykład:
Zobacz przepisy na tanie obiady, czyli kuchnię antyinflacyjną. Kliknij w przycisk
Z kolei popularna w sieci kucharka i propagatorka idei zero waste – Jagna Niedzielska radziła ostatnio na swoim instagramie, jak oszczędzać na jedzeniu.
„Wydatki, wyższe koszty, inflacja to słowa, które nie czyhają za rogiem… One są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka Lego” – napisała.
I podpowiedziała internautom, co mogą zrobić, by mniej wydawać na jedzenie. Zdaniem Jagny Niedzielskiej powinniśmy:
- planować posiłki i zakupy
- gotować potrawy na 2-3 dni
- kupować mniej przetworzonej żywności (koszt produkcji może mieć wpływ na wyższą cenę lub gorszy skład)
- starać się chodzić na zakupy z gotówką lub zamawiać zakupy online i zapisywać wydatki
- korzystać z sezonowych i najprostszych produktów
- kupować więcej warzyw
- nie kupować delikatnych produktów (np. truskawek czy malin) na zapas, bo mogą się szybko popsuć
Pod postem Jagny Niedzielskiej pojawiło się sporo komentarzy internautów, którzy piszą, jak sami radzą sobie z oszczędzaniem na jedzeniu. „Kupuję sezonowo, np. 2 sztuki bakłażana za 2.85 zł – napisała jedna z internautek. I poleciła innym, by robili też swoje zapasy w słoikach, mrozili produkty i gotowali na kilka dni. – Modyfikuję jedno danie na kilka sposobów, by nic nie zmarnować – dodała.
„Gotowanie na 2-3 dni to umiejętność przeze mnie utracona, czas do tego wrócić!” – przyznała jedna z komentujących. Jeszcze inna napisała: – Kupuję produkty z przeceny, gotuję raz na 2-3 dni, a jak już mi się nie chce tego jeść, to mrożę/wekuję i wyciągam, jak nie mam ochoty gotować. Robię przetwory i wino (owoce z lasu i ogródka za darmo, w cukier się zaopatrzyłam, jak był tańszy). Niestety wiem, że wiele osób będzie jeść to, co tanie, niekoniecznie zdrowe i dobrej jakości, bo zwyczajnie nie będzie ich na to stać. I to jest smutne – dodała.
Zobacz także: Przepis na naleśniki z parówkami. Tanie i pożywne danie na obiad jak z PRL-u
Internautka o nicku anasis zdradziła innym swój patent na oszczędzanie: „Planowanie posiłków to podstawa. Warto też sprawdzać szafki oraz lodówkę i monitorować terminy przydatności i stan. Sporą część warzyw można mrozić. Warto mrozić lub przetworzyć warzywa, których nie zdążymy zjeść. Mrożę resztki pieczarek, paprykę, marchewkę. Można z tego przygotować szybki gulasz albo zupę. Mrożę ryż. Zdarzyło mi się też mrozić makaron”.
Jeśli szukacie pomysłu na tanie gotowanie, mamy dla was kilka propozycji na smaczne i sycące dania obiadowe (linki do przepisów znajdziecie w galerii):
- fasolkę po bretońsku – obiad za 20 zł dla 6 osób
- przepisy z mięsa z rosołu
- babcine naleśniki z jabłkami
- paszteciki z mięsem
- zapiekankę ziemniaczaną
- leczo z cukinii
- makaron penne z kiełbasą
Nie zapominamy również o deserach i słodkościach. Agata Stankiewicz, współautorka książek kulinarnych, znana m.in. z programu „Dziewczyny z wypiekami”, na swoim kanale na YouTube o nazwie „Sugarlady” zamieściła przepis na blachę ciasta za 10 zł.
Więcej ciekawych receptur na niedrogie dania znajdziecie w naszej galerii. Koniecznie sprawdźcie. Życzymy smacznego!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Materiały promocyjne partnera