Zdrowie

Przerywany post może zwiększać ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych

  • 18 marca, 2024
  • 6 min read
Przerywany post może zwiększać ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych


Na zegarze ściennym rzucane są cienieUdostępnij na Pintereście
Eksperci twierdzą, że ograniczenie spożycia kalorii do określonych porach dnia może mieć długoterminowe skutki zdrowotne. VICTOR TORRES/Stocksy
  • Z nowego badania wynika, że ​​ograniczenie jedzenia do krótkich 8-godzinnych posiłków dziennie może zwiększać ryzyko śmierci z powodu zawału serca i udaru mózgu.
  • Naukowcy podają, że osoby stosujące ten ograniczony czasowo plan żywieniowy osiągały również gorsze wyniki, jeśli cierpiały na choroby układu krążenia lub raka.
  • Badanie to miało charakter obserwacyjny, więc trudno wyciągnąć ostateczne wnioski, ale stanowi uzupełnienie rosnącej liczby badań dotyczących zalet i wad jedzenia ograniczonego czasowo.

Z nowego badania wynika, że ​​osoby stosujące jedną z bardziej popularnych strategii żywieniowych ograniczonych czasowo, post przerywany 16:8, mogą być obarczone większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmierci niż osoby, które nie poszczą lub nie stosują innych technik postu.

The Wyniki prezentowane są na EPI|Sesje naukowe dotyczące stylu życia 2024 W Chicago. Nie zostały jeszcze opublikowane w recenzowanym czasopiśmie.

Post przerywany – podczas którego ludzie celowo ograniczają godziny spożywania dziennej dawki kalorii – stał się modnym sposobem na pomoc w utracie wagi, poprawie poziomu cholesterolu, zwiększeniu metabolizmu i potencjalnie zmniejszeniu ryzyka niektórych chorób przewlekłych.

Jednak to nowe badanie poddaje w wątpliwość długoterminowe korzyści zdrowotne wynikające z tej strategii żywieniowej.

Naukowcy przyjrzeli się grupie 20 000 dorosłych, którzy odpowiedzieli na pytania dotyczące swoich wzorców żywieniowych w ramach corocznych badań krajowych dotyczących zdrowia i odżywiania w latach 2003–2018 (NHANES).

Warto przeczytać!  Gwarancja WHO dotycząca lekooporności na kluczowy lek przeciw HIV, dolutegrawir; Nowa próba leczenia gruźlicy

Naukowcy stwierdzili, że w przypadku uczestników, którzy stosowali post przerywany 16:8, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91% większe w porównaniu z tymi, którzy nie stosowali tego rodzaju postu.

Poinformowali również, że u osób z istniejącą chorobą układu krążenia, które spożywały całą ilość kalorii w ciągu 8–10 godzin, ryzyko śmierci z powodu chorób serca i udaru było również o 66% wyższe.

Oprócz tego, że nie stwierdzili ogólnie żadnych korzyści wynikających z ograniczonego czasowo jedzenia w związku z ryzykiem śmierci, naukowcy zauważyli również, że wśród osób chorych na raka osoby, które nie przestrzegały postu i spożywały dzienną liczbę kalorii przez 16 godzin, w rzeczywistości miały niższy poziom ryzyka śmierci. mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworu w porównaniu do osób, które jadły w bardziej ograniczonych ramach czasowych.

„Badanie obejmowało dużą próbę i miało charakter podłużny i obejmowało poszczególne osoby średnio przez 8 lat. Jednak informacje dotyczące diety zebrano w drodze dwóch wycofań w ciągu 24 godzin w momencie włączenia do badania, co może ograniczyć wyniki i dokładność badania, biorąc pod uwagę, że wzorce żywieniowe mogą zmieniać się na przestrzeni czasu” – Michelle Routhenstein, RD, CDN, kardiolog prewencyjny – powiedział dietetyk, który nie był zaangażowany w badanie Wiadomości medyczne dzisiaj.

Ponadto badania obserwacyjne ze swej natury nie mogą wykazać przyczyny i skutku.

Warto przeczytać!  Czy „fałszywe” mięso pochodzenia roślinnego jest dobre dla zdrowia?

To nie jedyne ograniczenia, dodała dr Cheng-Han Chen, kardiolog interwencyjny i dyrektor medyczny Programu Structural Heart w MemorialCare Saddleback Medical Center w Kalifornii, który nie był zaangażowany w badanie.

„Odkrycia te stoją w sprzeczności z wieloma wcześniejszymi badaniami, które wykazały korzyści wynikające z ograniczonego czasowo jedzenia dla zdrowia układu krążenia i metabolizmu” – powiedział. Historia wiadomości medycznych. „Pełne badanie nie zostało jeszcze opublikowane, ale mogą występować różnice w wyjściowej charakterystyce grup żywieniowych z ograniczeniem czasowym, które mogą wyjaśniać te zaskakujące ustalenia. Wyniki mogą być zaburzone przez różnice w wyjściowych danych demograficznych i charakterystyce pomiędzy grupami TR (szczególnie pomiędzy grupą, która pracowała krócej niż 8 godzin a pozostałymi), a także stronniczość w przypominaniu sobie przez uczestnika swoich wzorców odżywiania”.

Eksperci twierdzą, że nawet biorąc pod uwagę ograniczenia, wyniki badań zasługują na dalsze badania.

Powiedzieli, że niewiele jest długoterminowych badań na ludziach dotyczących postu przerywanego, więc tego typu badania są kluczowe dla pogłębienia naszego zrozumienia tej praktyki.

„To badanie jest doskonałym przykładem tego, że krótkoterminowe wyniki nie zawsze przewidują skutki długoterminowe” – powiedziała dr Avantika Waring, dyrektor medyczny w firmie 9amHealth zajmującej się telemedycyną w zakresie opieki kardiometabolicznej, która nie była zaangażowana w badanie.

„Być może jest tak, że post przerywany pomaga ludziom schudnąć na krótką metę i poprawia niektóre markery metaboliczne, ale nie zapewnia trwałych korzyści sercowo-naczyniowych” – powiedział Waring Wiadomości medyczne dzisiaj.

Ostatecznie to, czy chcesz wypróbować jakąkolwiek formę postu przerywanego, zależy również od Ciebie, porady Twojego lekarza oraz Twoich celów krótko- i długoterminowych.

Warto przeczytać!  Najlepsze tabletki wapnia dla dorosłych: zapewnij odpowiednie odżywianie dla swoich kości

„Nadal zalecałbym moim pacjentom okresowy post jako sposób na utratę wagi, poprawę kontroli poziomu cukru we krwi, poprawę poziomu cholesterolu i ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego” – powiedział Chen.

„Najlepsze zalecenie dietetyczne dla każdego, kto pragnie poprawić swoje zdrowie, to takie, które jest w stanie konsekwentnie stosować” – powiedziała Maggie Evans, RDN, kierownik programów żywieniowych w 9amHealth Wiadomości medyczne dzisiaj. „Najlepsze wzorce żywieniowe zależą od historii choroby danej osoby, celów zdrowotnych i czynników wpływających na jej zdolność do odniesienia sukcesu (status społeczno-ekonomiczny, budżet, styl życia itp.).”

Waring zgodził się.

„To badanie jest ogólnie dość ekscytujące i wiem, że wielu moich pacjentów odniosło sukces w odchudzaniu, ograniczając okno żywieniowe, ale należy skupić się na rodzaju spożywanej żywności – tj. nieprzetworzonej i bogatej w składniki odżywcze” – powiedziała . „Dopóki nie będziemy mieli więcej szczegółów na temat tego badania, a najlepiej randomizowanego, kontrolowanego badania mającego na celu zbadanie rzeczywistego wpływu okresowego postu poza skojarzenia, nie polecałbym tego w porównaniu z innymi wzorami odżywiania”.


Źródło