Nauka i technika

Przerywany post zmienia ekspresję genów związanych ze zdrowiem i długowiecznością

  • 4 stycznia, 2023
  • 3 min read
Przerywany post zmienia ekspresję genów związanych ze zdrowiem i długowiecznością


LA JOLLA, Kalifornia — Badania konsekwentnie wykazały, że ograniczone czasowo wzorce żywieniowe wydłużają życie, co wyjaśnia, dlaczego przerywany post jest tak popularny w świecie diet. Mimo to dogłębne molekularne i systemowe wyjaśnienie tego pozostaje niejasne. Teraz naukowcy z Salk Institute złamali kod tego, jak okresowy post wpływa na ekspresję genów w kilku regionach ciała i mózgu.

„Odkryliśmy, że istnieje systemowy, molekularny wpływ ograniczenia czasowego jedzenia u myszy” – mówi profesor Satchidananda Panda, starszy autor badania i kierownik Katedry Rity i Richarda Atkinsonów w Salk, w komunikacie prasowym. „Nasze wyniki otwierają drzwi do bliższego przyjrzenia się, w jaki sposób ta interwencja żywieniowa aktywuje geny zaangażowane w określone choroby, takie jak rak”.

Aby przeprowadzić tę pracę, dwie grupy myszy były karmione dietą wysokokaloryczną, ale jedna grupa mogła jeść tylko w ciągu dziewięciu godzin. Drugi miał dostęp do pożywienia w każdej chwili. Po siedmiu tygodniach zespół zebrał próbki z 22 grup narządów i mózgu w różnych porach dnia i nocy, aby przeanalizować je pod kątem zmian genetycznych. Obejmowały one różnorodne próbki z takich miejsc, jak wątroba, żołądek, płuca, serce, nadnercza, podwzgórze, nerki i jelita. Ostatecznie odkryli, że 70 procent genów reagowało na ograniczone czasowo wzorce żywieniowe.

Warto przeczytać!  Człowiek, którego genom można przeczytać od końca do końca

„Zmieniając pory posiłków, byliśmy w stanie zmienić ekspresję genów nie tylko w jelitach czy wątrobie, ale także w tysiącach genów w mózgu” – mówi Panda.

Przerywany post poprawia geny, które zapobiegają chorobom

Ponadto ograniczenie czasowe jedzenia wpłynęło na prawie 40 procent genów w nadnerczach, podwzgórzu i trzustce – czyli obszarach ważnych dla prawidłowej regulacji hormonów. Wykazano, że utrzymanie właściwej równowagi hormonalnej ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu cukrzycy i zaburzeniom stresowym. Zatem odkrycia te potwierdzają pogląd, że jedzenie ograniczone czasowo może pomóc lepiej radzić sobie z tymi warunkami.

W obrębie układu pokarmowego dieta nie wpływała na każdy obszar w ten sam sposób. Geny w górnej części jelita cienkiego zostały aktywowane przez ograniczone czasowo jedzenie, ale dolna część nie.

Może to utorować drogę nowym badaniom mającym na celu zbadanie, w jaki sposób praca zmianowa zaburza nasz zegar biologiczny lub rytm dobowy, a następnie wpływa na nowotwory i choroby układu pokarmowego. Panda i zespół przeprowadzili wcześniej prace, które wykazały, że ograniczenie czasu posiłków poprawiło stan zdrowia strażaków, którzy na ogół pracują na nietypowych i późnych godzinach nocnych. Opierając się na tym najnowszym badaniu, zespół twierdzi, że ograniczenie czasu jedzenia skutecznie wyrównuje rytm dobowy w całym ciele, w wielu narządach.

Warto przeczytać!  Rada doradcza ds. przyłowów na Alasce

„Rytmy okołodobowe są obecne w każdej komórce” – podsumowuje Panda. „Odkryliśmy, że jedzenie ograniczone czasowo zsynchronizowało rytmy okołodobowe, tworząc dwie główne fale: jedną podczas postu, a drugą tuż po jedzeniu. Podejrzewamy, że umożliwia to organizmowi koordynację różnych procesów”.

Zespół Pandy patrzy w przyszłość, aby zbadać, w jaki sposób przerywany post wpływa na niektóre schorzenia, takie jak miażdżyca tętnic, która jest stwardnieniem tętnic, które często prowadzi do chorób serca lub przewlekłej choroby nerek.

Wyniki badań pojawiają się w czasopiśmie Metabolizm komórkowy.

wideo z YouTube'a


Źródło