Podróże

Przewodnik turystyczny po Glasgow udostępniony przez The New York Times, zawierający miejsca z jedzeniem i napojami

  • 26 października, 2023
  • 4 min read
Przewodnik turystyczny po Glasgow udostępniony przez The New York Times, zawierający miejsca z jedzeniem i napojami


Szkocja jest popularnym kierunkiem podróży ludzi na całym świecie, którzy chcą na własne oczy doświadczyć jej spektakularnych krajobrazów i fascynującej historii.

Nic więc dziwnego, że Glasgow i Edynburg są najpopularniejszymi celami turystycznymi ze względu na gotycką architekturę i niekończącą się listę atrakcji. Ten pierwszy został nawet wyróżniony przez „The New York Times” w popularnej kolumnie „36 godzin”, która, jak sama nazwa wskazuje, stanowi zestawienie atrakcji do zobaczenia w miejscach na całym świecie w ciągu trzech dni.



Jak donosi Scottish Daily Express, jest to już drugi raz, kiedy ta kultowa gazeta zamieszcza w swoim felietonie największe miasto Szkocji. W nowym artykule stwierdza się, że Glasgow „trzeszczy swoim charakterem” i chwali je za to, że jest domem dla wielu ośrodków kulturalnych.

Chociaż artykuł rozpoczyna się od tego, co można uznać za leniwe stereotypy dotyczące Szkocji, wspominając o smażonych w głębokim tłuszczu batonikach Mars i konieczności zapewnienia „wodoodporności od góry do dołu”, zawiera on także kilka świetnych porad na temat miejsc wartych odwiedzenia w Glasgow.

Pisarka Natalie Whittle rozpoczyna swoją 36-godzinną przygodę w mieście od odwiedzenia słynnego na całym świecie muzeum Burrell Collection, a następnie pojedzie na rowerze z Pollok Park na południe, aby obejrzeć niektóre z legendarnych kamienic Glasgow.

Warto przeczytać!  CEO rodzica Booking.com mówi o podróżach, przywództwie

Jej pierwszą rekomendacją kulinarną jest La Gelatessa przy Nithsdale Road, która, jak wiedzą miejscowi, jest popularną lodziarnią. Autor dodaje, że miasto to jest doskonałym miejscem na lody, choć komentuje, że pogoda nie jest idealna, aby się nimi delektować, po czym pochwali kawiarnię uniwersytecką na West Endzie za pyszne smakołyki.

Ogrody botaniczne w Glasgow były jednym z miejsc wskazanych przez pisarza „The New York Times”.(Zdjęcie: Allan Baxter / Getty Images)

Następnie je kolację w restauracji The Real Wan przy Newlands Road, która serwuje pikantne tapas i dania główne w stylu Guiyang. Po pysznym posiłku autor „The New York Timesa” wyrusza w sobotni poranek na wycieczkę do West Endu w Glasgow.

Whittle wybiera palarnię kawy i kawiarnię Papercup jako najlepsze miejsce na śniadanie przed udaniem się do Ogrodu Botanicznego. Następnie poleca spacer po Kelvin Walkway, z którego roztaczają się naprawdę wspaniałe widoki na rzekę.

Dołącz do społeczności Daily Record WhatsApp!

Otrzymuj najnowsze wiadomości prosto do swoich wiadomości, dołączając już dziś do naszej społeczności WhatsApp.

Warto przeczytać!  Minor Hotels świętuje uznanie jako „Świetne miejsce pracy”

Będziesz otrzymywać codzienne aktualizacje najświeższych wiadomości, a także najważniejszych nagłówków w całej Szkocji.

Nikt nie będzie mógł zobaczyć, kto jest zarejestrowany i nikt nie będzie mógł wysyłać wiadomości poza zespołem Daily Record.

Wszystko co musisz zrobić to kliknij tutaj, jeśli korzystasz z telefonu komórkowegowybierz „Dołącz do społeczności” i gotowe!

Jeśli korzystasz z komputera stacjonarnego, po prostu zeskanuj telefonem powyższy kod QR i kliknij „Dołącz do społeczności”.

Zapewniamy także członkom naszej społeczności oferty specjalne, promocje i reklamy oferowane przez nas i naszych partnerów. Jeśli nie podoba Ci się nasza społeczność, możesz ją sprawdzić w dowolnym momencie.

Aby opuścić naszą społeczność, kliknij nazwę u góry ekranu i wybierz „grupę wyjścia”.

Jeśli jesteś ciekawy, możesz przeczytać naszą Politykę prywatności.

W sobotnim programie autora znajduje się także zwiedzanie niektórych z wielu sklepów ze starociami w mieście, a także lunch i wino w stylowym barze Brett. Stamtąd udaje się do The Hunterian – kompleksu muzeów znajdujących się na Uniwersytecie w Glasgow i przez niego zarządzanych – zanim zje posiłek i wypije drinka odpowiednio we włoskiej restauracji Celentano’s i barze whisky The Pot Still.

Warto przeczytać!  Raport o rynku ubezpieczeń podróżnych będzie wart 79,9 mld USD


Ostatniego dnia Whittle korzysta z okazji, aby podziwiać wspaniałe widoki z punktu widokowego w Queen’s Park. Wycieczkę zakończy się stylowo wizytą w Galerii Sztuki Kelvingrove, a następnie kolacją w Crabshakk w Finnieston.

Pełną rubrykę „36 godzin w Glasgow” można znaleźć na stronie internetowej „The New York Times”.

Nie przegap najświeższych wiadomości z całej Szkocji i nie tylko – zapisz się do naszego newslettera tutaj.


Źródło