Zdrowie

Przyczyny raka nerki: 5 błędów stylu życia, które uszkadzają nerki i mogą powodować raka

  • 13 czerwca, 2024
  • 4 min read
Przyczyny raka nerki: 5 błędów stylu życia, które uszkadzają nerki i mogą powodować raka


Przyczyny raka nerki nie są znane, ale do czynników zwiększających ryzyko u niektórych osób zalicza się kilka problemów związanych ze stylem życia, takich jak dieta bogata w przetworzoną żywność, spożywanie zbyt dużej ilości soli, przyjmowanie zbyt wielu środków przeciwbólowych i picie wystarczającej ilości wody. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Lekarze twierdzą, że chociaż dokładne przyczyny raka nerki nie są znane, istnieje kilka czynników – głównie związanych ze stylem życia, które mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka jego rozwoju

Rak nerkowokomórkowy lub rak nerki to jedna z najbardziej śmiertelnych chorób, dotykająca miliony osób na całym świecie. Według statystyk rak nerki zajmuje 14. miejsce na liście najczęściej występujących nowotworów na świecie, a jego zapadalność rośnie – rocznie diagnozuje się około 4 03 000 nowych przypadków. Rozwija się, gdy komórki w nerkach zmieniają się i wymykają się spod kontroli. Osoby chore na raka nerki mogą zauważyć ból w boku, wysokie ciśnienie krwi, krew w siusiu i inne objawy. Zdaniem ekspertów, podobnie jak w przypadku wszystkich nowotworów, wczesne wykrycie jest kluczem do skutecznego leczenia.

Warto przeczytać!  Jak długo trzeba czekać, aż objawy Zika i dengi pojawią się po ukąszeniu komara?

Lekarze twierdzą, że chociaż dokładne przyczyny raka nerki nie są znane, istnieje kilka czynników – głównie związanych ze stylem życia, które mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka jego rozwoju. Kilka z nich to:

Jedzenie przetworzonej, śmieciowej żywności

Według ekspertów żywność szybka, śmieciowa i przetworzona jest wyjątkowo smaczna, ale jednocześnie zawiera niezwykle dużo źródeł sodu i fosforu. Większość osób cierpiących na chorobę nerek musi ograniczyć fosfor w swojej diecie. Badanie prospektywne z 2018 roku wykazało 10-procentowy wzrost ryzyka raka nerki u osób spożywających ultraprzetworzoną żywność. Ryzyko śmiertelności wiąże się z niższym poziomem jakości diety. Lekarze twierdzą, że czerwone i przetworzone mięso powoduje gorszą jakość diety.


Źródło