Zdrowie

Ptasia grypa rozprzestrzenia się na większą liczbę zwierząt hodowlanych. Czy mleko i jajka są bezpieczne?

  • 15 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Ptasia grypa rozprzestrzenia się na większą liczbę zwierząt hodowlanych.  Czy mleko i jajka są bezpieczne?


  • Co najmniej 26 stad krów mlecznych w USA w ośmiu stanach zostało dotkniętych epidemią ptasiej grypy.
  • Nastąpiło to zaledwie kilka tygodni po tym, jak firma Cal-Maine Foods, największy producent jaj w USA, wstrzymała działalność po wykryciu u swoich kurcząt ptasiej grypy.
  • Urzędnicy ds. zdrowia twierdzą, że dostawy żywności w USA pozostają „bezpieczne i stabilne”.

Zaledwie kilka tygodni po tym, jak największy w kraju producent jaj wykrył wirusa u swoich kurcząt, epidemia ptasiej grypy wśród krów mlecznych w USA dotknęła ponad dwadzieścia stad w ośmiu stanach.

Urzędnicy ds. zdrowia podkreślają, że ryzyko dla społeczeństwa jest niskie, a dostawy żywności w USA pozostają bezpieczne i stabilne.

„W tej chwili nadal nie ma obaw, że okoliczność ta stwarza zagrożenie dla zdrowia konsumentów lub że wpływa na bezpieczeństwo międzystanowych komercyjnych dostaw mleka” – stwierdziła w oświadczeniu amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków.

CDC DAJE OSTRZEŻENIE DOTYCZĄCE PTASZEJ GRYPY DLA KLINIKÓW, STANOWYCH WYDZIAŁÓW ZDROWIA I SPOŁECZEŃSTWA PO ZAKAŻENIU ROLNIKA W TEKSASIE

Oto, co musisz wiedzieć o ptasiej grypie i jedzeniu:

W JAKICH PAŃSTWACH WYKONANO PTASZĄ GRYPĘ U KRÓW MLECZNYCH?

Od piątku szczep ptasiej grypy, który w ostatnich latach zabił miliony dzikich ptaków, wykryto w co najmniej 26 stadach bydła mlecznego w ośmiu stanach USA: Idaho, Kansas, Michigan, Nowy Meksyk, Karolina Północna, Ohio, Teksas i Południowa. Dakota.

Wirus znany jako typ A H5N1 wykryto w ciągu ostatnich kilku lat u wielu ssaków, ale według federalnych agencji ds. zdrowia i zwierząt po raz pierwszy wykryto go u bydła. Analiza genetyczna wirusa nie wykazała, że ​​zmienił się on tak, aby łatwiej rozprzestrzeniał się wśród ludzi – stwierdziło amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom.

Warto przeczytać!  Praktyki jogi, które należy stosować w leczeniu zaburzeń autoimmunologicznych

JAK ptasia grypa wpływa na produkcję żywności?

Urzędnicy ds. rolnictwa w co najmniej 17 stanach ograniczyli import bydła mlecznego ze stanów, w których wykryto wirusa, ale jak dotąd agencje rządowe twierdzą, że miało to niewielki wpływ na komercyjną produkcję mleka. Urzędnicy uważają, że krowy prawdopodobnie zostały zarażone w wyniku kontaktu z dzikim ptactwem, ale „nie można wykluczyć przeniesienia się wirusa z krowy na krowę”.

Rolnicy badają krowy, które wykazują objawy infekcji, w tym znacznie zmniejszoną podaż mleka i letarg. Zwierzęta wykazujące oznaki choroby lub wykazujące pozytywny wynik testu na obecność choroby są oddzielane od innych zwierząt w gospodarstwach. Wydaje się, że zwierzęta wracają do zdrowia w ciągu dwóch tygodni.

Amerykańscy producenci jaj uważnie obserwują sytuację po wykryciu ptasiej grypy u kurczaków w Teksasie i Michigan. Zabito miliony ptaków, ale FDA stwierdziła, że ​​ryzyko przedostania się zakażonych jaj na rynek detaliczny lub spowodowania infekcji u ludzi jest niskie ze względu na inspekcje federalne i inne zabezpieczenia.

Ptasia grypa-Bezpieczeństwo żywności

Linia krów mlecznych rasy holsztyńskiej karmiona przez płot na farmie mlecznej w Idaho, 11 marca 2009 r. Według stanu na 11 kwietnia 2024 r. szczep wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI, który w ostatnim czasie zabił miliony dzikich ptaków) lat stwierdzono w co najmniej 24 stadach krów mlecznych w ośmiu stanach USA: Teksasie, Kansas, Nowym Meksyku, Ohio, Idaho, Michigan oraz Karolinie Północnej i Południowej Dakocie. (AP Photo/Charlie Litchfield)

CZY PASTERYZACJA ZABIJA PTASZĄ GRYPĘ?

Naukowcy twierdzą, że nie ma dowodów sugerujących, że ludzie mogą zarazić się wirusem poprzez spożywanie żywności pasteryzowanej, poddanej obróbce cieplnej lub odpowiednio ugotowanej.

Warto przeczytać!  Wzrost zachorowań na nowotwory wśród młodych ludzi w Indiach, 60 procent pacjentów poniżej 40. roku życia to mężczyźni: Badanie | Zdrowie

„Nie dotyczy to bezpieczeństwa żywności” – stwierdziła Lee-Ann Jaykus, emerytowana mikrobiolog żywności i wirusolog z North Carolina State University.

Do tej pory dwie osoby w USA zostały zarażone ptasią grypą. U pracownika mleczarstwa w Teksasie, który miał bliski kontakt z zakażoną krową, doszło niedawno do łagodnej infekcji oka i wyzdrowiał. W 2022 r. więzień objęty programem pracy złapał go podczas zabijania zarażonych ptaków na fermie drobiu w Kolorado. Jego jedynym objawem było zmęczenie i wyzdrowiał.

CZY MLEKO W SKLEPIE SPOŻYWCZYM JEST BEZPIECZNE PRZED PTASZĄ GRYPĄ?

Tak, według ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności i urzędników rządowych.

Amerykańskim producentom nie wolno sprzedawać mleka od chorych krów i muszą je przekierować i zniszczyć. Ponadto mleko sprzedawane w różnych stanach musi być pasteryzowane lub poddane obróbce cieplnej w procesie zabijającym bakterie i wirusy, w tym grypę.

„Jesteśmy głęboko przekonani, że pasteryzacja zapewnia bezpieczne zaopatrzenie w mleko” – powiedziała w tym tygodniu uczestnikom seminarium internetowego Tracey Forfa, dyrektor Centrum Medycyny Weterynaryjnej FDA.

CZY SUROWE MLEKO JEST BEZPIECZNE PRZED PTASZĄ GRYPĄ?

FDA i CDC są mniej pewne co do niepasteryzowanego, czyli surowego mleka sprzedawanego w wielu stanach, twierdząc, że informacje na temat możliwego przenoszenia wirusa H5N1 przez takie produkty są ograniczone.

Jak dotąd żadne stado powiązane z dostawcami surowego mleka nie zgłosiło zakażenia krów ptasią grypą, jednak agencje zalecają, aby branża nie produkowała ani nie sprzedawała surowego mleka ani produktów serowych wytwarzanych z mleka od krów wykazujących objawy lub narażonych na zakażenie krowy.

Warto przeczytać!  Wzrost liczby przypadków dengi zgłoszonych w Karnatace, rząd podejmuje środki zapobiegawcze | Bengaluru

Urzędnicy ds. zdrowia w USA od dawna ostrzegali przed ryzykiem chorób przenoszonych drogą pokarmową związaną z surowym mlekiem, które według CDC spowodowało ponad 200 ognisk, na które w latach 1998–2018 zachorowało ponad 2600 osób.

Mimo to zwolennicy surowego mleka, tacy jak Mark McAfee, właściciel Raw Farm USA w Fresno w Kalifornii, twierdzą, że wybuch wirusa H5N1 u krów komercyjnych wydaje się pobudzić wyższą sprzedaż produktów pomimo ostrzeżeń federalnych.

CZY MOŻNA ZŁAPAĆ PTASZĄ GRYPĘ OD JAJ LUB MIĘSA?

Jak twierdzą urzędnicy ds. rolnictwa, do chwili obecnej tylko krowy mleczne, a nie bydło mięsne, zostały zarażone lub wykazywały oznaki choroby.

Największy producent jaj w USA tymczasowo wstrzymał działalność 2 kwietnia po wykryciu u swoich kurcząt ptasiej grypy. Po wykryciu tej choroby firma Cal-Maine Foods dokonała uboju około 1,6 miliona kur niosek i kolejnych 337 000 młodych kur.

Firma stwierdziła, że ​​nie ma zagrożenia dla jaj na rynku i że żadne jaja nie zostały wycofane z rynku.

Jajka, z którymi obchodzi się właściwie i dokładnie gotuje, są bezpieczne do spożycia, stwierdziła Barbara Kowalcyk, dyrektor Centrum Bezpieczeństwa Żywności i Bezpieczeństwa Żywienia na Uniwersytecie George’a Washingtona.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

„Wielu ludzi lubi rzadkie jajka. Osobiście, jeśli zjem jajko, jest ono bardzo dobrze ugotowane” – powiedziała.

Kowalczyk i inni ostrzegali jednak, że sytuacja może się zmienić.

„To pojawiający się problem i wyraźnie ten patogen ewoluuje, a wielu rzeczy nie wiemy” – stwierdziła. „Myślę, że wszyscy starają się rozwiązać tę sytuację tak szybko, jak to możliwe”.


Źródło