Ptasia grypa rozprzestrzeniająca się wśród bydła. Czy jedzenie wołowiny jest bezpieczne?
- Ptasią grypę (ptasia grypa) wykryto w USA zarówno u bydła, jak i kurcząt
- Wstępna analiza danych genomicznych sugeruje, że ptasia grypa od miesięcy po cichu rozprzestrzenia się wśród bydła w USA, zaczynając wcześniej niż wcześniej sądzono.
- Eksperci twierdzą jednak, że ryzyko zarażenia się wirusem od zwierząt jest niskie.
- Jest również mało prawdopodobne, że ludzie zakażą się wirusem jedząc mięso, nabiał lub jajka.
- Właściwe gotowanie i obchodzenie się z nim zagwarantuje, że każdy obecny wirus zostanie zabity.
26 kwietnia 2024 r. Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowały, że istnieje
Wirus A(H5N1) wywołujący ptasią grypę wykryto w 34 stadach bydła w dziewięciu stanach, w tym w Idaho, Nowym Meksyku, Teksasie, Dakocie Południowej, Kansas, Michigan, Ohio, Karolinie Północnej i ostatnio w Kolorado.
Jak jednak wynika z doniesień opublikowanych w czasopiśmie
W poniedziałek Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych ogłosił, że zbiera próbki mielonej wołowiny ze sklepów spożywczych do testów w stanach, w których wystąpiły ogniska ptasiej grypy u krów mlecznych.
Jednakże nadal mają pewność, że dostawy mięsa są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla ludzi.
Doktor Daisy May — chirurg weterynaryjny i autorka artykułów poświęconych opiece nad zwierzętami w „All About Parrots” — stwierdziła, że choć obawy dotyczące możliwości przeniesienia ptasiej grypy na ludzi są naturalne, wnioski są takie, że wirus jest wysoce zaraźliwy wśród ptaków, ale nie u ludzi. ludzie.
„[T]Prawdopodobieństwo trwałego przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka pozostaje niezwykle niskie przy zastosowaniu odpowiednich środków ostrożności” – stwierdziła.
W rzeczywistości CDC stwierdziło, że potwierdzono tylko jeden przypadek u ludzi po kontakcie z krowami mlecznymi, które prawdopodobnie zostały zakażone wirusem. Poinformował o tym agencję stan Teksas 1 kwietnia tego roku.
Wcześniej, 28 kwietnia 2022 r., CDC ogłosiło, że miała to osoba w Kolorado
CDC stwierdziło jednak, że w obu przypadkach doszło do zakażenia u ludzi
May wyjaśniła, że przypadki, w których zaobserwowaliśmy, że ludzie zarażają się ptasią grypą, wynikają z bezpośredniego kontaktu z zakażonymi ptakami, ich odchodami lub skażonymi obszarami kurników, a nie między osobami.
CDC radzi, że ludzie mogą
Według Dana Gallaghera, dyplomowanego dietetyka w Aegle Nutrition, prawdopodobieństwo zarażenia się ptasią grypą po zjedzeniu wołowiny lub kurczaka jest niewielkie.
„Ryzyko zachorowania na skutek jedzenia kurczaka lub wołowiny, nawet w obliczu epidemii ptasiej grypy, jest nadal niewiarygodnie niskie” – zauważył.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prowadzi program inspekcji Służby ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności, mający na celu zapewnienie, że chore zwierzęta nie przedostaną się do dostaw żywności.
Gallagher powiedział: „Jeśli martwisz się potencjalną infekcją, upewnij się, że dokładnie gotujesz mięso, a nie będziesz mieć problemów”.
Dodatkowo May stwierdziła, że jeśli chodzi o jajka, powinno wystarczyć, jeśli je całkowicie ugotujesz i nie pozostawisz płynne.
„Wirus jest bardzo wrażliwy na ciepło, a standardowe temperatury gotowania są więcej niż wystarczające, aby go całkowicie zabić” – powiedziała.
Jeśli chodzi o mleko i produkty mleczne, pasteryzacja zabije każdego wirusa ptasiej grypy, który może być obecny.
Chociaż amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków poinformowała, że jest ona dostępna na rynku
Metoda stosowana do badania mleka – ilościowa reakcja łańcuchowa polimerazy (qPCR) – wykrywa materiał genetyczny wirusa. Oznacza to, że nie można go użyć do ustalenia, czy w próbce znajduje się jakikolwiek żywy wirus.
W rzeczywistości, gdy naukowcy przeprowadzili dalsze badania, odkryli, że nie było w nim żywego wirusa, co potwierdziło, że pasteryzacja rzeczywiście spełniła swoje zadanie.
May jednak twierdzi, że należy zachować ostrożność w przypadku surowego mleka pochodzącego z małych gospodarstw lub od prywatnych sprzedawców, ponieważ nie było ono traktowane w ten sposób.
Aby bezpiecznie przygotowywać mięso, drób i jajka, USDA zaleca, co następuje:
- Myj ręce ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund zarówno przed, jak i po kontakcie z surowym drobiem i jajami.
- Trzymaj surowy drób i jaja z dala od innej żywności.
- Po pokrojeniu mięsa umyj deskę do krojenia, nóż i blat gorącą wodą z mydłem.
- Do odkażania deski do krojenia użyj 1 łyżki wybielacza rozcieńczonej w 1 galonie wody.
- Podczas gotowania należy używać termometru spożywczego, aby zapewnić temperaturę wewnętrzną 165°F (73,9°C) w przypadku drobiu i 145°F (62,8°C) w przypadku wołowiny.
W Stanach Zjednoczonych trwa epidemia ptasiej grypy. Wirus wykryto zarówno u krów, jak i kurcząt.
Eksperci twierdzą jednak, że ryzyko dla ludzi jest niskie, zwłaszcza jeśli podczas bezpośredniej pracy ze zwierzętami stosuje się odpowiednie środki ostrożności.
Ponadto, chociaż jest wysoce zaraźliwy w populacjach zwierząt, nie przenosi się z człowieka na człowieka.
Mleko pasteryzowane jest bezpieczne do spożycia, należy jednak uważać na mleko surowe.
Ryzyko zarażenia się ptasią grypą w wyniku jedzenia wołowiny, drobiu i jaj jest również bardzo niskie ze względu na proces inspekcji przeprowadzany przez USDA.
Właściwe gotowanie i obchodzenie się z wołowiną, drobiem i jajami również pomoże zapewnić, że żywność ta będzie bezpieczna do spożycia.