Zdrowie

Ptasia grypa rozprzestrzeniająca się wśród bydła. Czy jedzenie wołowiny jest bezpieczne?

  • 29 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Ptasia grypa rozprzestrzeniająca się wśród bydła.  Czy jedzenie wołowiny jest bezpieczne?


Stek wołowy na grillu.Udostępnij na Pintereście
Czy w miarę rozprzestrzeniania się ptasiej grypy wśród bydła i drobiu można bezpiecznie jeść wołowinę i kurczaka? Guido Mietha/Getty Images
  • Ptasią grypę (ptasia grypa) wykryto w USA zarówno u bydła, jak i kurcząt
  • Wstępna analiza danych genomicznych sugeruje, że ptasia grypa od miesięcy po cichu rozprzestrzenia się wśród bydła w USA, zaczynając wcześniej niż wcześniej sądzono.
  • Eksperci twierdzą jednak, że ryzyko zarażenia się wirusem od zwierząt jest niskie.
  • Jest również mało prawdopodobne, że ludzie zakażą się wirusem jedząc mięso, nabiał lub jajka.
  • Właściwe gotowanie i obchodzenie się z nim zagwarantuje, że każdy obecny wirus zostanie zabity.

26 kwietnia 2024 r. Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowały, że istnieje trwającą epidemię ptasiej grypyznaną również jako „ptasia grypa”.

Wirus A(H5N1) wywołujący ptasią grypę wykryto w 34 stadach bydła w dziewięciu stanach, w tym w Idaho, Nowym Meksyku, Teksasie, Dakocie Południowej, Kansas, Michigan, Ohio, Karolinie Północnej i ostatnio w Kolorado.

Jak jednak wynika z doniesień opublikowanych w czasopiśmie Naturawstępna analiza danych genomicznych sugeruje, że szczep wysoce zjadliwej grypy ptaków mógł po cichu rozprzestrzeniać się wśród bydła w USA od miesięcy wcześniej, niż wcześniej sądzono, a wirus prawdopodobnie przeskoczył z zakażonego ptaka na krowę około końca grudnia 2023 r. lub na początku stycznia tego roku. rok.

W poniedziałek Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych ogłosił, że zbiera próbki mielonej wołowiny ze sklepów spożywczych do testów w stanach, w których wystąpiły ogniska ptasiej grypy u krów mlecznych.

Jednakże nadal mają pewność, że dostawy mięsa są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla ludzi.

Warto przeczytać!  Bharat Biotech, MTBVAC, kandydat na szczepionkę przeciwko gruźlicy firmy Biofabri, rozpoczyna testy w Indiach

Doktor Daisy May — chirurg weterynaryjny i autorka artykułów poświęconych opiece nad zwierzętami w „All About Parrots” — stwierdziła, że ​​choć obawy dotyczące możliwości przeniesienia ptasiej grypy na ludzi są naturalne, wnioski są takie, że wirus jest wysoce zaraźliwy wśród ptaków, ale nie u ludzi. ludzie.

„[T]Prawdopodobieństwo trwałego przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka pozostaje niezwykle niskie przy zastosowaniu odpowiednich środków ostrożności” – stwierdziła.

W rzeczywistości CDC stwierdziło, że potwierdzono tylko jeden przypadek u ludzi po kontakcie z krowami mlecznymi, które prawdopodobnie zostały zakażone wirusem. Poinformował o tym agencję stan Teksas 1 kwietnia tego roku.

Wcześniej, 28 kwietnia 2022 r., CDC ogłosiło, że miała to osoba w Kolorado osób, które zaraziły się ptasią grypą po bezpośrednim kontakcie z zakażonym drobiem.

CDC stwierdziło jednak, że w obu przypadkach doszło do zakażenia u ludzi objawy były łagodnei pacjenci szybko wracali do zdrowia.

May wyjaśniła, że ​​przypadki, w których zaobserwowaliśmy, że ludzie zarażają się ptasią grypą, wynikają z bezpośredniego kontaktu z zakażonymi ptakami, ich odchodami lub skażonymi obszarami kurników, a nie między osobami.

CDC radzi, że ludzie mogą chronić się przed ptasią grypą poprzez unikanie narażenia na chore lub martwe zwierzęta – zarówno dzikie, jak i domowe – w tym ich tusze, surowe mleko, odchody, ściółkę lub inne materiały, które zostały nimi skażone.

Według Dana Gallaghera, dyplomowanego dietetyka w Aegle Nutrition, prawdopodobieństwo zarażenia się ptasią grypą po zjedzeniu wołowiny lub kurczaka jest niewielkie.

Warto przeczytać!  Jakość snu i zdrowie serca: wzajemnie powiązany związek

„Ryzyko zachorowania na skutek jedzenia kurczaka lub wołowiny, nawet w obliczu epidemii ptasiej grypy, jest nadal niewiarygodnie niskie” – zauważył.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prowadzi program inspekcji Służby ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności, mający na celu zapewnienie, że chore zwierzęta nie przedostaną się do dostaw żywności.

Gallagher powiedział: „Jeśli martwisz się potencjalną infekcją, upewnij się, że dokładnie gotujesz mięso, a nie będziesz mieć problemów”.

Dodatkowo May stwierdziła, że ​​jeśli chodzi o jajka, powinno wystarczyć, jeśli je całkowicie ugotujesz i nie pozostawisz płynne.

„Wirus jest bardzo wrażliwy na ciepło, a standardowe temperatury gotowania są więcej niż wystarczające, aby go całkowicie zabić” – powiedziała.

Jeśli chodzi o mleko i produkty mleczne, pasteryzacja zabije każdego wirusa ptasiej grypy, który może być obecny.

Chociaż amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków poinformowała, że ​​jest ona dostępna na rynku mleko uzyskało wynik pozytywny na obecność ptasiej grypy w 1 na 5 przebadanych próbek eksperci twierdzą, że niekoniecznie jest to powód do niepokoju.

Metoda stosowana do badania mleka – ilościowa reakcja łańcuchowa polimerazy (qPCR) – wykrywa materiał genetyczny wirusa. Oznacza to, że nie można go użyć do ustalenia, czy w próbce znajduje się jakikolwiek żywy wirus.

W rzeczywistości, gdy naukowcy przeprowadzili dalsze badania, odkryli, że nie było w nim żywego wirusa, co potwierdziło, że pasteryzacja rzeczywiście spełniła swoje zadanie.

Warto przeczytać!  Ból głowy wywołany wirusowym zapaleniem wątroby w Indiach | Wyjaśnione wiadomości

May jednak twierdzi, że należy zachować ostrożność w przypadku surowego mleka pochodzącego z małych gospodarstw lub od prywatnych sprzedawców, ponieważ nie było ono traktowane w ten sposób.

Aby bezpiecznie przygotowywać mięso, drób i jajka, USDA zaleca, co następuje:

  • Myj ręce ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund zarówno przed, jak i po kontakcie z surowym drobiem i jajami.
  • Trzymaj surowy drób i jaja z dala od innej żywności.
  • Po pokrojeniu mięsa umyj deskę do krojenia, nóż i blat gorącą wodą z mydłem.
  • Do odkażania deski do krojenia użyj 1 łyżki wybielacza rozcieńczonej w 1 galonie wody.
  • Podczas gotowania należy używać termometru spożywczego, aby zapewnić temperaturę wewnętrzną 165°F (73,9°C) w przypadku drobiu i 145°F (62,8°C) w przypadku wołowiny.

W Stanach Zjednoczonych trwa epidemia ptasiej grypy. Wirus wykryto zarówno u krów, jak i kurcząt.

Eksperci twierdzą jednak, że ryzyko dla ludzi jest niskie, zwłaszcza jeśli podczas bezpośredniej pracy ze zwierzętami stosuje się odpowiednie środki ostrożności.

Ponadto, chociaż jest wysoce zaraźliwy w populacjach zwierząt, nie przenosi się z człowieka na człowieka.

Mleko pasteryzowane jest bezpieczne do spożycia, należy jednak uważać na mleko surowe.

Ryzyko zarażenia się ptasią grypą w wyniku jedzenia wołowiny, drobiu i jaj jest również bardzo niskie ze względu na proces inspekcji przeprowadzany przez USDA.

Właściwe gotowanie i obchodzenie się z wołowiną, drobiem i jajami również pomoże zapewnić, że żywność ta będzie bezpieczna do spożycia.


Źródło