Raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej zwraca uwagę na potrzebę przejścia na zrównoważoną, zdrową dietę
3 czerwca 2024 r. — Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI) opublikował raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej za rok 2024 (GFPR), w którym podkreślono znaczenie transformacji złożonych światowych systemów żywnościowych w celu wspierania zrównoważonej, zdrowej diety we wszystkich grupach demograficznych. Celem raportu jest dostarczenie praktycznych informacji w obliczu rosnących wyzwań związanych z niezdrową dietą, niedożywieniem i zmianami klimatycznymi.
„Dowody wskazują, że dieta złej jakości jest główną przyczyną chorób na całym świecie i że poprawa diety mogłaby uratować życie jednego na pięć osób. Dlatego konieczne jest, abyśmy priorytetowo potraktowali poprawę diety jako krytyczny punkt wyjścia w walce ze wszystkimi formami niedożywienia i chorobami niezakaźnymi związanymi z dietą (NCD)” – mówi Deanna Olney, dyrektor działu żywienia, diet i zdrowia w IFPRI i główna autorka raportu.
Kluczowymi globalnymi czynnikami stresogennymi poruszonymi w raporcie są sposoby łagodzenia stagnacji w wysiłkach na rzecz ograniczenia niedożywienia oraz gwałtownego postępu nadwagi i otyłości. Według IFPRI wiele krajów stoi w obliczu podwójnego problemu niedożywienia – niedożywienia i niedoborów mikroelementów współistniejących z nadwagą i otyłością – lub chorób niezakaźnych związanych z dietą.
Wzajemne podejście
Dokument GFPR 2024: Food Systems for Healthy Diets and Nutrition, którego współautorem jest 41 badaczy, zawiera oparte na dowodach zalecenia dotyczące uczynienia żywności zgodnej ze zrównoważonymi, zdrowymi dietami bardziej pożądaną, przystępną cenowo i dostępną, przy uwzględnieniu wpływu na środowisko.
To holistyczne podejście uwzględnia wzajemne oddziaływanie wzorców żywienia, środowiska żywności, produkcji żywności, polityk związanych z żywnością oraz szerszych czynników społecznych i środowiskowych.
„Rozwiązując wyzwania po stronie popytu, takie jak przystępność cenowa i preferencje konsumentów, a także poprawiając środowisko żywnościowe i zajmując się kwestiami podaży w celu zwiększenia dostępności pożywnej żywności, możemy sprawić, że zrównoważona, zdrowa dieta stanie się rzeczywistością” – mówi Purnima Menon, starszy dyrektor ds. polityki żywnościowej i żywienia, Grupa Konsultacyjna ds. Międzynarodowych Badań Rolniczych (CGIAR) i IFPRI, główny autor raportu.
Panel Ekspertów Wysokiego Szczebla ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (HLPE), będący stykiem nauki i polityki Komitetu ds. Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego ONZ, opracował ramy systemów żywnościowych, aby zapewnić całościowe, wielosektorowe zrozumienie systemów żywnościowych, które stawia zdrową dietę jako jeden z kluczowych celów transformacji systemów żywnościowych, obok wzrostu gospodarczego, równości społecznej i zrównoważenia środowiskowego.
Dostosowując ramy HLPE, IFPRI podkreśla centralną rolę konsumentów, ich zachowań, środowiska żywnościowego i łańcuchów dostaw żywności w ustalaniu diety. Ramy pozwalają IFPRI analizować zakres możliwych polityk i działań, aby osiągnąć mierzalne cele w zakresie transformacji żywności. W związku z tym dieta stanowi kluczowy punkt wyjścia w walce z niedożywieniem i chorobami niezakaźnymi związanymi z dietą.
„Nasze badania szacują, że ponad dwóch miliardów ludzi, w tym wielu w Afryce i Azji Południowej, nie stać na zdrową dietę. Według FAO ponad połowa dzieci poniżej piątego roku życia i dwie trzecie dorosłych kobiet dotkniętych jest niedoborami mikroelementów” – mówi Johan Swinnen, dyrektor generalny IFPRI i dyrektor zarządzający ds. transformacji systemów, CGIAR.
Według raportu poprawa diety to globalny imperatyw, który będzie wymagał rozwiązania wielu problemów w różnych systemach żywnościowych, aby osiągnąć trwałe zmiany w diecie, odżywianiu i wynikach zdrowotnych.
Tymczasem Obserwatorium Konsumentów Żywności Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ujawniło, że konsumenci są zdezorientowani i niepewni co do tego, co zalicza się do żywności ultraprzetworzonej (UPF) i jak wpływają one na zdrowie w perspektywie krótko- i długoterminowej. Tymczasem 65% europejskich konsumentów uważa, że filtry UPF są niezdrowe i powodują problemy zdrowotne w późniejszym życiu.
Koszt to nowy miernik
GFPR wskazuje, że „przystępność cenowa” jest głównym ograniczeniem zdrowej diety w krajach o niskich i średnich dochodach. Koszt zdrowej diety to stosunkowo nowy wskaźnik mierzący dostęp ludzi do szeregu bezpiecznej i pożywnej żywności.
Koszt ten definiuje się jako najtańszą kombinację lokalnie dostępnych produktów, w tym owoców, warzyw i innych produktów spożywczych o dużej zawartości składników odżywczych, zgodną z wytycznymi dietetycznymi. Koszt zdrowej diety znacznie przekracza dochody wielu ubogich na świecie, przy czym ponad 84% populacji w krajach o niskich dochodach i prawie 68% w krajach o niższych średnich dochodach uważa się za „ubogich w dietę”.
Według IFPRI zdrowa dieta może stać się bardziej przystępna cenowo poprzez przyspieszenie wzrostu gospodarczego sprzyjającego biednym, co ułatwi bardziej sprawiedliwy wzrost i zwiększy dochody. Dobrze ukierunkowane programy ochrony socjalnej mogą również zmniejszyć ubóstwo dietetyczne, a prognozy pokazują, że 2% wzrost wydatków na te programy może zmniejszyć liczbę osób ubogich w dietę o około 100 milionów.
Raport pokazuje również, że grupy znajdujące się w niekorzystnej sytuacji społeczno-ekonomicznej w krajach o wysokich dochodach są nieproporcjonalnie celem reklam niezdrowej żywności i napojów skierowanych do dzieci i młodzieży.
Podejścia do systemu żywnościowego
W raporcie podkreślono potrzebę wspólnych wysiłków, innowacyjnych interwencji, podejścia do systemu żywnościowego, rozsądnej polityki i zarządzania. Zawiera plan działania umożliwiający osiągnięcie zmian w globalnych systemach żywnościowych i stworzenie zrównoważonej, zdrowej diety.
„Aby osiągnąć nasze ambitne globalne cele rozwojowe w zakresie diety i odżywiania, potrzebujemy innowacyjnych badań w całym systemie żywnościowym, które informują i wspierają sprawiedliwy wpływ na dużą skalę”.
W centrum naszych wysiłków znajdują się ludzie i planeta, dlatego nasze priorytety w zakresie badań i działań skupiają się na zrozumieniu, w jaki sposób sprawić, aby zrównoważona, zdrowa dieta była aspiracyjna, przystępna cenowo i dostępna dla wszystkich” – wyjaśnia Ismahane Elouafi, dyrektor zarządzający CGIAR.
W GFPR na 2024 r. podkreślono potrzebę przyspieszenia działań, opracowania solidnych mechanizmów finansowania i wdrożenia polityki opartej na dowodach, aby osiągnąć cele w zakresie niedożywienia określone w celach zrównoważonego rozwoju ONZ.
Agencja obywatelska – zdolność różnych grup i jednostek do sprawowania pewnej autonomii w zakresie decyzji dotyczących polityki żywnościowej – została uznana za ważny wymiar bezpieczeństwa żywnościowego. Koncepcja ta leży u podstaw kilku ruchów transnarodowych, których celem jest uczynienie systemów żywnościowych bardziej sprawiedliwymi.
W zeszłym roku siedziba World Wildlife Fund w Holandii opublikowała przełomowy raport z badania na temat związku między zrównoważonym rozwojem planety a wyborami żywieniowymi, oparty na badaniu z wykorzystaniem Koła Pięciu Holenderskiego Centrum Żywienia i globalnego menu EAT-Lancet na rok 2050.
Inga de Jong
Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.