Zdrowie

Raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej zwraca uwagę na potrzebę przejścia na zrównoważoną, zdrową dietę

  • 3 czerwca, 2024
  • 7 min read
Raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej zwraca uwagę na potrzebę przejścia na zrównoważoną, zdrową dietę



Kobieta prowadzi stragan na targu spożywczym.


3 czerwca 2024 r. — Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI) opublikował raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej za rok 2024 (GFPR), w którym podkreślono znaczenie transformacji złożonych światowych systemów żywnościowych w celu wspierania zrównoważonej, zdrowej diety we wszystkich grupach demograficznych. Celem raportu jest dostarczenie praktycznych informacji w obliczu rosnących wyzwań związanych z niezdrową dietą, niedożywieniem i zmianami klimatycznymi.

„Dowody wskazują, że dieta złej jakości jest główną przyczyną chorób na całym świecie i że poprawa diety mogłaby uratować życie jednego na pięć osób. Dlatego konieczne jest, abyśmy priorytetowo potraktowali poprawę diety jako krytyczny punkt wyjścia w walce ze wszystkimi formami niedożywienia i chorobami niezakaźnymi związanymi z dietą (NCD)” – mówi Deanna Olney, dyrektor działu żywienia, diet i zdrowia w IFPRI i główna autorka raportu.

Kluczowymi globalnymi czynnikami stresogennymi poruszonymi w raporcie są sposoby łagodzenia stagnacji w wysiłkach na rzecz ograniczenia niedożywienia oraz gwałtownego postępu nadwagi i otyłości. Według IFPRI wiele krajów stoi w obliczu podwójnego problemu niedożywienia – niedożywienia i niedoborów mikroelementów współistniejących z nadwagą i otyłością – lub chorób niezakaźnych związanych z dietą.

Wzajemne podejście
Dokument GFPR 2024: Food Systems for Healthy Diets and Nutrition, którego współautorem jest 41 badaczy, zawiera oparte na dowodach zalecenia dotyczące uczynienia żywności zgodnej ze zrównoważonymi, zdrowymi dietami bardziej pożądaną, przystępną cenowo i dostępną, przy uwzględnieniu wpływu na środowisko.

To holistyczne podejście uwzględnia wzajemne oddziaływanie wzorców żywienia, środowiska żywności, produkcji żywności, polityk związanych z żywnością oraz szerszych czynników społecznych i środowiskowych.

„Rozwiązując wyzwania po stronie popytu, takie jak przystępność cenowa i preferencje konsumentów, a także poprawiając środowisko żywnościowe i zajmując się kwestiami podaży w celu zwiększenia dostępności pożywnej żywności, możemy sprawić, że zrównoważona, zdrowa dieta stanie się rzeczywistością” – mówi Purnima Menon, starszy dyrektor ds. polityki żywnościowej i żywienia, Grupa Konsultacyjna ds. Międzynarodowych Badań Rolniczych (CGIAR) i IFPRI, główny autor raportu.

Warto przeczytać!  Wzrost liczby przypadków krztuśca w USA i Europie budzi obawy wśród ekspertów ds. zdrowia | Zdrowie

Panel Ekspertów Wysokiego Szczebla ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (HLPE), będący stykiem nauki i polityki Komitetu ds. Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego ONZ, opracował ramy systemów żywnościowych, aby zapewnić całościowe, wielosektorowe zrozumienie systemów żywnościowych, które stawia zdrową dietę jako jeden z kluczowych celów transformacji systemów żywnościowych, obok wzrostu gospodarczego, równości społecznej i zrównoważenia środowiskowego.Charlotte Hebebrand, dyrektor ds. komunikacji i spraw publicznych w Międzynarodowym Instytucie Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI)Koszt zdrowej diety staje się podstawowym miernikiem w krajach o niskich i średnich dochodach. Na zdjęciu Charlotte Hebebrand, dyrektor ds. komunikacji i spraw publicznych w Międzynarodowym Instytucie Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI).

Dostosowując ramy HLPE, IFPRI podkreśla centralną rolę konsumentów, ich zachowań, środowiska żywnościowego i łańcuchów dostaw żywności w ustalaniu diety. Ramy pozwalają IFPRI analizować zakres możliwych polityk i działań, aby osiągnąć mierzalne cele w zakresie transformacji żywności. W związku z tym dieta stanowi kluczowy punkt wyjścia w walce z niedożywieniem i chorobami niezakaźnymi związanymi z dietą.

„Nasze badania szacują, że ponad dwóch miliardów ludzi, w tym wielu w Afryce i Azji Południowej, nie stać na zdrową dietę. Według FAO ponad połowa dzieci poniżej piątego roku życia i dwie trzecie dorosłych kobiet dotkniętych jest niedoborami mikroelementów” – mówi Johan Swinnen, dyrektor generalny IFPRI i dyrektor zarządzający ds. transformacji systemów, CGIAR.

Według raportu poprawa diety to globalny imperatyw, który będzie wymagał rozwiązania wielu problemów w różnych systemach żywnościowych, aby osiągnąć trwałe zmiany w diecie, odżywianiu i wynikach zdrowotnych.

Warto przeczytać!  Najlepsze treningi przedtreningowe do pełnych energii sesji treningowych tego lata

Tymczasem Obserwatorium Konsumentów Żywności Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ujawniło, że konsumenci są zdezorientowani i niepewni co do tego, co zalicza się do żywności ultraprzetworzonej (UPF) i jak wpływają one na zdrowie w perspektywie krótko- i długoterminowej. Tymczasem 65% europejskich konsumentów uważa, że ​​filtry UPF są niezdrowe i powodują problemy zdrowotne w późniejszym życiu.

Koszt to nowy miernik
GFPR wskazuje, że „przystępność cenowa” jest głównym ograniczeniem zdrowej diety w krajach o niskich i średnich dochodach. Koszt zdrowej diety to stosunkowo nowy wskaźnik mierzący dostęp ludzi do szeregu bezpiecznej i pożywnej żywności.

Koszt ten definiuje się jako najtańszą kombinację lokalnie dostępnych produktów, w tym owoców, warzyw i innych produktów spożywczych o dużej zawartości składników odżywczych, zgodną z wytycznymi dietetycznymi. Koszt zdrowej diety znacznie przekracza dochody wielu ubogich na świecie, przy czym ponad 84% populacji w krajach o niskich dochodach i prawie 68% w krajach o niższych średnich dochodach uważa się za „ubogich w dietę”.Ludzie na rynku spożywczym.Agencja obywatelska jest obecnie uważana za kluczowy wymiar bezpieczeństwa żywnościowego.

Według IFPRI zdrowa dieta może stać się bardziej przystępna cenowo poprzez przyspieszenie wzrostu gospodarczego sprzyjającego biednym, co ułatwi bardziej sprawiedliwy wzrost i zwiększy dochody. Dobrze ukierunkowane programy ochrony socjalnej mogą również zmniejszyć ubóstwo dietetyczne, a prognozy pokazują, że 2% wzrost wydatków na te programy może zmniejszyć liczbę osób ubogich w dietę o około 100 milionów.

Raport pokazuje również, że grupy znajdujące się w niekorzystnej sytuacji społeczno-ekonomicznej w krajach o wysokich dochodach są nieproporcjonalnie celem reklam niezdrowej żywności i napojów skierowanych do dzieci i młodzieży.

Podejścia do systemu żywnościowego
W raporcie podkreślono potrzebę wspólnych wysiłków, innowacyjnych interwencji, podejścia do systemu żywnościowego, rozsądnej polityki i zarządzania. Zawiera plan działania umożliwiający osiągnięcie zmian w globalnych systemach żywnościowych i stworzenie zrównoważonej, zdrowej diety.

Warto przeczytać!  Poranna odprawa informacyjna TOI Health News| Bakterie jedzące mięso, które zabijają w ciągu 48 godzin od zakażenia, jakie badania naukowe stoją za dobrym cholesterolem, oznakami raka prostaty, korzyściami ze spożywania moong dal i nie tylko

„Aby osiągnąć nasze ambitne globalne cele rozwojowe w zakresie diety i odżywiania, potrzebujemy innowacyjnych badań w całym systemie żywnościowym, które informują i wspierają sprawiedliwy wpływ na dużą skalę”.

W centrum naszych wysiłków znajdują się ludzie i planeta, dlatego nasze priorytety w zakresie badań i działań skupiają się na zrozumieniu, w jaki sposób sprawić, aby zrównoważona, zdrowa dieta była aspiracyjna, przystępna cenowo i dostępna dla wszystkich” – wyjaśnia Ismahane Elouafi, dyrektor zarządzający CGIAR.

W GFPR na 2024 r. podkreślono potrzebę przyspieszenia działań, opracowania solidnych mechanizmów finansowania i wdrożenia polityki opartej na dowodach, aby osiągnąć cele w zakresie niedożywienia określone w celach zrównoważonego rozwoju ONZ.

Agencja obywatelska – zdolność różnych grup i jednostek do sprawowania pewnej autonomii w zakresie decyzji dotyczących polityki żywnościowej – została uznana za ważny wymiar bezpieczeństwa żywnościowego. Koncepcja ta leży u podstaw kilku ruchów transnarodowych, których celem jest uczynienie systemów żywnościowych bardziej sprawiedliwymi.

W zeszłym roku siedziba World Wildlife Fund w Holandii opublikowała przełomowy raport z badania na temat związku między zrównoważonym rozwojem planety a wyborami żywieniowymi, oparty na badaniu z wykorzystaniem Koła Pięciu Holenderskiego Centrum Żywienia i globalnego menu EAT-Lancet na rok 2050.

Inga de Jong

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło