Nauka i technika

Raport ONZ ostrzega przed przyspieszeniem braku bezpieczeństwa żywnościowego w regionie arabskim z powodu globalnych kryzysów

  • 2 kwietnia, 2023
  • 6 min read
Raport ONZ ostrzega przed przyspieszeniem braku bezpieczeństwa żywnościowego w regionie arabskim z powodu globalnych kryzysów


Raport ujawnia, że ​​w 2021 roku około 53,9 miliona ludzi cierpiało z powodu poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego w regionie arabskim, co oznacza wzrost o 55% od 2010 roku


ikona kalendarza 1 kwietnia 2023 r

ikona zegara
4 minuty czytania

Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, głód i niedożywienie osiągnęły krytyczny poziom w regionie arabskim, ponieważ pandemia COVID-19 i wojna na Ukrainie wpłynęły na dostęp do podstawowej żywności.

Wyprodukowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Światowy Program Żywnościowy (WFP), Światowe Organizacje Zdrowia (WHO), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), oraz Komisja Ekonomiczno-Społeczna Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Azji Zachodniej (ESCWA), Regionalny Przegląd Bezpieczeństwa Żywnościowego i Żywienia Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej 2022: Handel jako czynnik umożliwiający bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie, analizuje stan regionalnego bezpieczeństwa żywnościowego, dostarczając analizy i zalecenia, jak złagodzić sytuację.

Raport ujawnia, że ​​szacunkowo 53,9 miliona ludzi cierpiało z powodu poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego w regionie arabskim w 2021 roku, co stanowi 55-procentowy wzrost od 2010 roku. Jest to również wzrost o 5 milionów osób w porównaniu z poprzednim rokiem. Umiarkowany lub poważny brak bezpieczeństwa żywnościowego również kontynuuje tendencję wzrostową, dotykając szacunkowo 154,3 mln osób w 2021 r., co stanowi wzrost o 11,6 mln osób w porównaniu z rokiem poprzednim, ostrzega również raport.

Ponadto stwierdzono, że ponad połowa ludności w krajach arabskich, czyli 162,7 mln osób, nie może sobie pozwolić na zdrową dietę w 2020 r. Koszt zdrowej diety w regionie arabskim rośnie każdego roku od 2017 r., osiągając 3,47 USD na osobę dziennie w 2020 r.

Warto przeczytać!  Utrata informacji epigenetycznych może prowadzić do starzenia się, przywrócenie może je odwrócić

Region arabski nadal cierpi z powodu wielu form niedożywienia. Chociaż częstość występowania zahamowania wzrostu (1) wynosząca 20,5 procent i dotykająca jedno na pięcioro dzieci w wieku poniżej 5 lat była niższa niż średnia światowa, raport wskazuje, że regionalne wskaźniki wyniszczenia (2), wynoszące 7,8 procent, są wyższe niż średnia światowa 6,7 ​​proc. Częstość występowania nadwagi wśród dzieci poniżej 5 roku życia wykazuje stały wzrost od 2000 roku i osiągnęła 10,7% w 2020 roku.

Ponadto raport podkreśla, że ​​najnowsze dostępne szacunki pokazują, że 28,8 procent dorosłej populacji (18 lat i więcej) w regionie arabskim było otyłych, co stanowi ponad dwukrotnie więcej niż średnia światowa.

Podczas gdy region arabski był już poza drogą do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju (SDG) związanych z wyeliminowaniem głodu i odżywiania, pandemia i wojna na Ukrainie pogorszyły sytuację, powodując zakłócenia w łańcuchach dostaw i zawyżając ceny zbóż, nawozów i energia. Ponieważ region jest w dużym stopniu uzależniony od importowanej żywności, aby spełnić swoje wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, kryzysy te dotknęły kraje arabskie w nieproporcjonalnym stopniu i pogłębiły brak bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienie w regionie.

Oprócz tych globalnych wydarzeń, zmiany klimatu, konflikty i problemy strukturalne, takie jak ubóstwo i nierówności, zwiększają ciężar zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i lepszego odżywiania w regionie. W związku z tym partnerzy ONZ doszli do wniosku, że jest mało prawdopodobne, aby region arabski osiągnął zero głodu (cel zrównoważonego rozwoju nr 2) do 2030 r.

Warto przeczytać!  Przekształcanie bakterii w fabryki bioplastiku

W przeglądzie podkreślono, że handel jest podstawowym czynnikiem umożliwiającym zapewnienie wszystkich czterech wymiarów bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia (dostępność, dostęp, wykorzystanie i stabilność) poprzez zwiększenie ilości i różnorodności żywności oraz obniżenie jej ceny dla krajów importujących żywność netto. Jednak większość krajów regionu nie włączyła handlu do polityki bezpieczeństwa żywnościowego; w związku z tym odpowiednie polityki muszą zostać odpowiednio przeprojektowane, a systemy rolno-spożywcze na tym obszarze muszą zostać przekształcone, aby stały się bardziej wydajne, sprzyjające włączeniu społecznemu, odporne i zrównoważone.

W raporcie zaleca się, aby decydenci skupili się na politykach ułatwiających handel żywnością, takich jak zmniejszanie barier handlowych, tworzenie nowych stref wolnego handlu, promowanie technologii cyfrowych, zmniejszanie barier pozataryfowych, harmonizacja praktyk regulacyjnych, wzmacnianie zarządzania oraz promowanie współpracy i spójności między krajami i globalna społeczność.

Handel międzynarodowy ma nie tylko kluczowe znaczenie dla dostępności żywności, ale także odgrywa ważną rolę w ulepszaniu technologii poprzez rozpowszechnianie wiedzy, które może zwiększyć produktywność, poprawić możliwości zatrudnienia i zwiększyć dochody, podkreśla raport.

W przeglądzie wzywa się również kraje arabskie do wykorzystania handlu wewnątrzregionalnego i większego polegania na wzajemnych zdolnościach, ponieważ handel regionalny pomaga zmniejszyć niedobory żywności podczas normalnych cykli produkcji rolnej i zapewnia ważny mechanizm radzenia sobie z niedoborami produkcji lub zakłóceniami w łańcuchu dostaw spowodowanymi niekorzystnymi i nieprzewidywalnymi globalne wydarzenia.

Warto przeczytać!  Dzikie koncepcje misji polegałyby na surfowaniu w świetle słonecznym do lodowych gigantów i nie tylko

W ramach tej Dekady Działań ONZ na rzecz Żywienia na lata 2016-2025 realizacja ambitnego programu rozwoju wymaga przyspieszonych działań w celu położenia kresu głodowi i wyeliminowania niedożywienia we wszystkich jego formach poprzez zapewnienie wszystkim wystarczającej ilości bezpiecznej, pożywnej i przystępnej cenowo żywności. Dlatego region arabski musi udoskonalić systemy rolno-spożywcze, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie dla wszystkich, aby był zrównoważony ekonomicznie, sprzyjał włączeniu społecznemu i miał pozytywny wpływ na klimat i środowisko.

Główne ustalenia raportu zostały zaprezentowane podczas wydarzenia w Kairze. Pełny raport jest dostępny online tutaj.

Uwagi:

(1) Karłowatość to upośledzony wzrost i rozwój, którego doświadczają dzieci w wyniku złego odżywiania, powtarzających się infekcji i nieodpowiedniej stymulacji psychospołecznej. Dzieci są definiowane jako skarłowaciałe, jeśli ich wzrost w stosunku do wieku jest o więcej niż dwa odchylenia standardowe poniżej mediany standardów wzrostu dziecka WHO.

(2) Według WHO wyniszczenie definiuje się jako niską wagę w stosunku do wzrostu. Często wskazuje na niedawną i poważną utratę wagi, chociaż może również utrzymywać się przez długi czas. Zwykle występuje, gdy dana osoba nie spożywała pożywienia odpowiedniej jakości i ilości i/lub miała częste lub długotrwałe choroby.

Obraz nagłówka: © FAO/Jafaar Al Merei




Źródło