Nauka i technika

Raport roczny Narodowego Laboratorium Międzynarodowej Stacji Kosmicznej 2022 podkreśla pomyślny rok

• 25 stycznia, 2023

W roku podatkowym 2022 (rok budżetowy 22) Narodowe Laboratorium Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) poczyniło ogromne postępy w realizacji swojej misji przywrócenia wartości narodowi i umożliwienia zrównoważonej gospodarki na niskiej orbicie okołoziemskiej.

Tegoroczne sukcesy zostały uwypuklone w raporcie rocznym ISS National Lab za rok obrotowy 22 (od 1 października 2021 r. do 30 września 2022 r.), który został opublikowany przez Center for the Advancement of Science in Space, Inc. (CASIS).

CASIS pełnił funkcję kierownika Narodowego Laboratorium ISS przez 11 lat w ramach umowy o współpracy z NASA. W roku obrotowym 22 NASA przedłużyła umowę o współpracy z CASIS na zarządzanie ISS National Lab do 2027 roku.

Po 20 latach nieprzerwanej obecności ludzi na stacji kosmicznej, jesteśmy teraz w dekadzie wyników ISS, a rok budżetowy 22 był rokiem rekordowym pod względem wyników wynikających z badań i rozwoju (B+R) sponsorowanych przez ISS National Lab:

• W RO22 opublikowano prawie 50 recenzowanych artykułów związanych z badaniami sponsorowanymi przez ISS National Lab — najwięcej w historii roku podatkowego. Blisko 70 procent tych publikacji dotyczyło nauk podstawowych, finansowanych przez amerykańską Narodową Fundację Nauki (NSF), tworząc solidną bazę wiedzy umożliwiającą przyszłe badania i rozwój stosowane.
  • Firmom związanym z badaniami kosmicznymi przyznano dwa patenty, aw ramach prac badawczo-rozwojowych sponsorowanych przez ISS National Lab powstały cztery produkty komercyjne. Jeden z tych produktów, wystawa wirtualnej rzeczywistości „ISS Experience: The Infinite”, przyciągnęła już ponad 170 000 widzów podczas podróży do wielu amerykańskich miast.
Warto przeczytać!  Prace naukowców z UTHSC nad ludzkim pangenomem pomagają zrozumieć powszechną nieprawidłowość chromosomalną

Dodatkowe sukcesy ISS National Lab FY22 to:

• W tym roku na stację wystrzelono 75 ładunków sponsorowanych przez ISS National Lab, z czego 85 procent stanowiły badania przeprowadzone przez podmioty komercyjne, co podkreśla utrzymujący się silny popyt na badania i rozwój w przestrzeni kosmicznej wśród użytkowników przemysłowych.
  • ISS National Lab wybrało 46 nowych projektów w RO22, z których 60 procent pochodziło od nowych użytkowników w kosmosie, co świadczy o sukcesie badań ISS National Lab w docieraniu do nowych społeczności.
  • Całkowita łączna kwota kapitału zebranego przez startupy po ucieczce projektów sponsorowanych przez ISS National Lab osiągnęła ponad 1,8 miliarda dolarów. Do tej pory CASIS ułatwił ponad 1200 wprowadzeń kapitałowych między startupami a inwestorami w sieci ISS National Lab.
  • W RO22 ponad 9,5 miliona osób uczestniczyło w partnerskich programach edukacyjnych ISS National Lab.

„Tylko dzięki silnemu partnerstwu wspólnie znajdujemy nowe i innowacyjne sposoby wykorzystania ISS do rozwiązywania problemów i generowania rozwiązań dla ludzkości” — powiedział Ramon Lugo, dyrektor generalny CASIS. „Nadal ściśle współpracujemy z NASA, naszą społecznością zajmującą się badaniami i rozwojem technologii oraz partnerami komercyjnymi, aby stworzyć nowe możliwości wywarcia wpływu na ludzkość”.

Warto przeczytać!  Firma genetyczna RTP AskBio będzie realizować więcej terapii genowych w ramach nowego partnerstwa

To tylko nieliczne wyróżnienia przedstawione w ww Sprawozdanie roczne za rok obrotowy 22, już dostępne online.

O Laboratorium Narodowym Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS): Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (ISS) to jedyne w swoim rodzaju laboratorium, które umożliwia badania i rozwój technologii niemożliwy na Ziemi. Jako przedsiębiorstwo użyteczności publicznej, ISS National Lab umożliwia naukowcom wykorzystanie tego narzędzia dla wielu użytkowników w celu poprawy życia na Ziemi, dojrzałych modeli biznesowych opartych na kosmosie, rozwijania umiejętności naukowych wśród przyszłej siły roboczej oraz rozwijania zrównoważonego i skalowalnego rynku na niskiej orbicie okołoziemskiej. Dzięki temu orbitującemu laboratorium narodowemu zasoby badawcze na ISS są dostępne w celu wspierania inicjatyw naukowych, technologicznych i edukacyjnych spoza NASA, prowadzonych przez agencje rządowe USA, instytucje akademickie i sektor prywatny. Centrum Postępu Nauki w Przestrzeni Kosmicznej (CASIS) zarządza Laboratorium Narodowym ISS, w ramach umowy o współpracy z NASA, ułatwiając dostęp do stałego środowiska badawczego mikrograwitacji, potężnego punktu obserwacyjnego na niskiej orbicie okołoziemskiej oraz ekstremalnych i zróżnicowanych warunków kosmicznych . Aby dowiedzieć się więcej o ISS National Lab, odwiedź www.ISSNationalLab.org.

Warto przeczytać!  Jak kurczą się lub powiększają, aby przetrwać