Zdrowie

Regularne dodawanie soli do żywności może zwiększać ryzyko raka żołądka

  • 15 maja, 2024
  • 4 min read
Regularne dodawanie soli do żywności może zwiększać ryzyko raka żołądka


młynek do soli i pieprzu na stoleUdostępnij na Pintereście
Nowe badania sugerują, że regularne dodawanie soli kuchennej do żywności może zwiększać ryzyko raka żołądka. Cara Dolan/Stocksy
  • Rak żołądka może być poważny i wiąże się z kilkoma czynnikami ryzyka, w tym z wyborami dietetycznymi.
  • Niedawne badanie wykazało, że u osób, które regularnie dodawały sól do potraw przy stole, ryzyko wystąpienia raka żołądka było o 41% wyższe w porównaniu z tymi, którzy rzadko lub nigdy nie dodawali soli.
  • Zmniejszenie spożycia soli może pomóc zmniejszyć ryzyko raka żołądka, a osoby z grupy wyższego ryzyka mogą odnieść korzyść, jeśli zwrócą się o odpowiednią kontrolę.

Rak żołądka – znany również jako rak żołądka – to piąty najczęściej raka na świecie. Chociaż nie jest to tak powszechne w Stanach Zjednoczonych, nadal stanowi około 1,5% nowych przypadków nowotworów diagnozowanych rocznie.

Lekarze i eksperci są zainteresowani identyfikacją czynników ryzyka raka żołądka, aby ludzie mogli wcześnie zwrócić się o wysokiej jakości opiekę.

Niedawne badanie opublikowane w Rak żołądka zbadali dane od ponad 470 000 osób, aby sprawdzić, jak częstość dodawania soli do żywności ma związek z przypadkami raka żołądka.

Autorzy odkryli, że uczestnicy, którzy zawsze dodawali sól do jedzenia, byli bardziej narażeni na raka żołądka niż uczestnicy, którzy rzadko lub nigdy nie dodawali soli do jedzenia przy stole.

Warto przeczytać!  Czy Botoks jest bezpieczny? Co warto wiedzieć, kto powinien unikać zabiegu

Badanie to uzupełnia dane na temat ryzyka, jakie sól stwarza dla raka żołądka w populacjach spoza Azji, ponieważ większość badań w tej dziedzinie przeprowadzono w populacjach azjatyckich.

W miarę postępu badań lekarze będą mogli pytać pacjentów o częstotliwość dodawania soli do żywności, co będzie prostym wskaźnikiem monitorowania spożycia soli i związanego z tym ryzyka raka żołądka, co pomoże w przekazywaniu informacji na temat zdrowia publicznego.

W tym prospektywnym badaniu wykorzystano dane z brytyjskiego Biobanku, obejmujące 471 144 uczestników analizy.

Wykluczyli uczestników, którym brakowało danych na temat dodawania soli do żywności, wskaźnika masy ciała (BMI) lub poziomu sodu lub potasu w moczu. Wykluczyli także uczestników, którzy na początku badania mieli raka, oraz uczestników, którzy mieli chorobę nerek.

Uczestnicy wypełnili podstawowe kwestionariusze, aby wskazać, jak często dodawali sól do żywności, z wyłączeniem soli, której używali podczas gotowania. Uczestnicy mogli odpowiedzieć nigdy/rzadko, czasami, zwykle lub zawsze.

Naukowcy zmierzyli następnie poziom sodu, kreatyniny i potasu w moczu uczestników. Byli także w stanie oszacować 24-godzinne wydalanie sodu z moczem.

Uwzględniono kilka zmiennych towarzyszących, w tym poziom aktywności fizycznej, wiek, poziom wykształcenia, pochodzenie etniczne, płeć i spożycie alkoholu. Uwzględnili także spożycie czerwonego mięsa oraz owoców i warzyw. Mediana okresu obserwacji uczestników wyniosła 10,9 lat.

Warto przeczytać!  Znaleziono mechanizm pozwalający określić, które wspomnienia są trwałe

W okresie obserwacji udokumentowano 640 przypadków raka żołądka wśród uczestników. Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy, którzy deklarowali, że zawsze dodawali sól do potraw przy stole, częściej palili w przeszłości lub obecnie, częściej piją alkohol i mają niższy poziom wykształcenia.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy zawsze dodawali sól przy stole, byli o 41% bardziej narażeni na raka żołądka w porównaniu z uczestnikami, którzy nigdy lub rzadko dodawali sól do jedzenia przy stole.

Chociaż odkryli, że częstsze dodawanie soli do żywności było powiązane ze zwiększonym dobowym poziomem sodu w moczu, nie znaleźli istotnego związku między 24-godzinnym poziomem sodu w moczu a rakiem żołądka.

Odkryli również, że w podzbiorze 198 900 uczestników reakcje na częstotliwość dodawania soli do stołu dodatnio korelowały z dziennym poziomem spożycia sodu.

Wyniki sugerują, że sprawdzenie częstotliwości spożywania soli dodanej przy stole może być prostym sposobem pomocy w identyfikacji osób spożywających duże ilości soli, które z kolei mogą być narażone na ryzyko raka żołądka.

Anton Bilchik, doktor medycyny, chirurg onkolog, szef medycyny i dyrektor programu przewodu pokarmowego i wątroby i dróg żółciowych w Providence Saint John’s Cancer Institute w Santa Monica w Kalifornii, niezaangażowany w to badanie, powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj


Warto przeczytać!  Brazylia wypuści miliony komarów przeciwdziałających dendze w związku ze wzrostem liczby ofiar śmiertelnych epidemii | Globalne zdrowie

Źródło