Rekordowe zbiory kukurydzy w USA? | Witryna świni
![Rekordowe zbiory kukurydzy w USA? | Witryna świni](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/07/JimLong-770x470.jpg)
Prezes i dyrektor generalny Genesus, Jim Long, dzieli się swoim cotygodniowym komentarzem dotyczącym branży trzody chlewnej
W zeszłym tygodniu USDA opublikowało swoje szacunki dotyczące zbiorów kukurydzy w 2023 roku. Prognoza USDA to 15,320 miliardów buszli, najwięcej w historii. Jeśli oszacowanie jest prawidłowe, byłoby to o 172 mln buszli więcej niż poprzedni rekordowy plon w 2016 r. W roku zbiorów 2016-17 średni buszel kukurydzy w USA wynosił 3,65 USD za buszel. Zbiory jeszcze się nie skończyły, a pogoda może bardzo łatwo zmienić ostateczny wynik zbiorów, ale potencjał wielu kukurydzy nadal istnieje, powodując spadek cen z wysokich poziomów z ostatnich dwóch lat.
Jednocześnie USDA szacuje, że trwające zbiory kukurydzy w Brazylii będą najwyższe w historii. Kukurydza w zeszły piątek w Brazylii USD/buszel, Dourado 3,74 USD, Rondonopolis 3,65 USD, Rio Verde 4,00 USD. Tego rodzaju ceny będą przyciągać kupujących z importu i wywierać ciągłą presję na ceny w USA.
Bóg jeden wie, dokąd może zmierzać ten niestabilny rynek, ale wydaje się, że jest to scenariusz dla producentów trzody chlewnej, którzy uzyskują ulgę cenową po wysokich cenach kukurydzy z ostatnich dwóch lat.
Wycinanki z amerykańskiej wieprzowiny
W zeszły piątek amerykańskie wycinanki wieprzowe zamknęły się po 1,15 funta. Dość skok od niskich lat 80-tych kilka miesięcy temu. 1,15 dolara to najwyższa cena od roku, co odzwierciedla obecną niższą podaż wieprzowiny i solidny popyt. Spodziewamy się, że to wycinki wieprzowe będą musiały doprowadzić do wzrostu cen wieprzowiny, a jeśli 1,15 USD będzie kontynuowane, ceny chudej wieprzowiny zbliżą się do 1,10 USD niż 1,00 USD.
Wartości graniczne z zeszłego piątku
Pierwotny brzuch 1,81 funta.
Pierwotne żeberko 1,36 funta.
Primal Butt 1,25 funta.
Szynka pierwotna 1,11 funta
Polędwica Pierwotna 1,02 funta
Nietrudno zauważyć, że kawałki wieprzowiny z większą marmurkowatością (prowadzącą do lepszego smaku) sprzedają się za większe pieniądze. Konsumenci głosują swoimi pieniędzmi i dokonują wyboru według gustu.
Niestety, schaby i szynki, które stanowią około 50% pierwotnych kawałków, obniżają wartość wycinania wieprzowiny. Gdybyśmy mogli uzyskać tylko tyle, ile Butts, poprawiłoby to wycięcie.
Tyłek 1,25 $
Szynka 1,11 USD
Schab 1,02 $
Nasz Farmer Arithmetic z szynkami i polędwicami w cenie 1,25 funta, kawałki wieprzowiny byłyby o około 10 funtów wyższe, tj. zamiast 1,15 dolara to 1,25 funta. Różnica 10 centów wynosi około 20 dolarów na głowę. To ekonomia wyjaśnia, dlaczego powinniśmy produkować wieprzowinę o lepszym smaku, oczywiście konsumenci zapłacą więcej za smak.
Obecnie w sprzedaży detalicznej są kości Genesus Jersey Red Duroc w kotletach wieprzowych w cenie 7,99 funta. Daleko od obniżki o 1,02 funta. Dlaczego 7,99 dolara? Konsumenci zapłacą za przewidywalne, spójne i lepsze doznania kulinarne. To nie magia. Zobacz, ile konsumenci zapłacą za stek. Niektórzy twierdzą, że amerykańscy konsumenci nie mają pieniędzy, aby płacić więcej. Idź do dowolnej restauracji Texas Roadhouse w Ameryce i zobacz skład. To nie elita ze wschodniego i zachodniego wybrzeża, ale ludzie pracy gotowi zapłacić za dobre wrażenia kulinarne. Smak ma znaczenie dla każdego konsumenta. Smak nie jest niszą. Wieprzowina o lepszym smaku zwiększy wartość wycinania i wieprzowiny.
Eksport
Oficjalny eksport wieprzowiny z USA był w maju o 16% wyższy rok do roku. Najwyższy miesiąc od maja 2021 r. Od początku roku Eksport wzrósł o 13% w ciągu ostatniego roku. Pozytywne dla cen wieprzowiny i wycinek jest to, że eksport ma tendencję wzrostową.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/07/Rekordowe-zbiory-kukurydzy-w-USA-Witryna-swini.png)