Nauka i technika

Retallick-Riley omawia zastoinową niewydolność serca bydła podczas CattleCon 2024

  • 9 lutego, 2024
  • 5 min read
Retallick-Riley omawia zastoinową niewydolność serca bydła podczas CattleCon 2024


Hodowcy bydła, którzy tracą bydło z powodu zastoinowej niewydolności serca bydła (BCHF), znają z pierwszej ręki skutki tej choroby. Gotowi do wysłuchania najnowszych badań nad BCHF, hodowcy pasz i inni specjaliści z branży wzięli udział w sesji Cattlemen’s College prowadzonej przez Kelli Retallick-Riley, prezes Angus Genetics Inc. (AGI). Sesja odbyła się podczas dorocznej konwencji i targów National Cattlemen’s Beef Association 2024 w Orlando na Florydzie.

Choć nie jest weterynarzem, Retallick-Riley specjalizuje się w genetyce ilościowej i interesuje się znalezieniem sposobów zwalczania BCHF z perspektywy genetycznej. Powiedziała, że ​​dotychczasowe badania pokazują, że zdrowie serca (na podstawie wyników badań serca) jest dziedziczne, co daje jej i jej zespołowi nadzieję, że można opracować narzędzia genetyczne w celu zmniejszenia ryzyka choroby u bydła.

Retallick-Riley powiedziała, że ​​wie również, że należy wziąć pod uwagę inne elementy poza genetyką, takie jak praktyki zarządzania i stan innych narządów.

„Ze względu na niski wskaźnik zachorowalności sama ocena bydła umierającego z powodu tej choroby jest zbyt ograniczona” – stwierdziła.

Ostatnie badania skupiły się na identyfikacji zwierząt bardziej podatnych na BCHF. Jednocześnie wzrasta częstość występowania tej choroby. Powiedziała, że ​​ten wzrost może oznaczać, że albo rzeczywiście występuje więcej przypadków BCHF, albo branża jest coraz lepsza w jego diagnozowaniu, albo połączenie tych dwóch czynników. Ostatecznie bezpośrednia przyczyna lub przyczyny BCHF nie są jeszcze poznane.

Warto przeczytać!  Farmakogenomika może być szczególnie korzystna w warunkach psychiatrycznych

Oprócz oczywistej utraty życia, szczególnie bolesne w przypadku BCHF jest to, że umieranie bydła z jego powodu powoduje większe skutki ekonomiczne niż bydło utracone na wcześniejszych etapach życia. Zgodnie z badaniami dotyczącymi karmienia, do których odwołuje się Retallick-Riley, dotknięte bydło umierało z powodu BCHF średnio przez 110 dni przyjmowania paszy, a pojedyncze zgony miały miejsce w punktach na dużym obszarze fazy karmienia.

Podzieliła się kilkoma innymi znanymi elementami układanki tej choroby, w tym związkiem ze zdrowiem układu oddechowego.

„Kiedy zwierzęta były zabijane i leczone [acute interstitial pneumonia (AIP)]było u nich większe prawdopodobieństwo lub wyższy wskaźnik zapadnięcia na zastoinową niewydolność serca u bydła” – stwierdziła.

Naukowcy zbadali także bydło w kategorii chorób złożonych, co oznacza, że ​​było ono leczone z powodu co najmniej jednej innej choroby. Retallick-Riley stwierdziła o tym bydle: „występowało u nich większe prawdopodobieństwo lub wyższy wskaźnik śmierci z powodu choroby serca”.

Bez pełnych informacji na temat zdrowia zwierząt trudno jest stwierdzić, czy niektóre z nich zostały błędnie zdiagnozowane i leczone z powodu AIP lub złożonej choroby bez żadnych korzyści.

Warto przeczytać!  Dyrektor NSF rozmawia z NAIRR o kolejnych krokach, potrzebach w zakresie zasobów – MeriTalk

Patrząc na bydło mięsne, wołowe x mleczne, w porównaniu z bydłem mlecznym i ich krzyżówkami, stwierdziła, że ​​istnieją podobne proporcje na przykład w przypadku chorób. Ogólnie rzecz biorąc, ona i partnerzy naukowi zauważają wysokie lub umiarkowane korelacje genetyczne między wynikami serca a cechami użytkowymi, w tym masą tuszy na gorąco, z niewielką lub żadną korelacją z wynikiem marmurkowatości w badaniu przedstawionym przez Colorado State University.

Patrząc bardziej na częstość występowania BCHF, w latach 2017–2019 „mniej niż 1% bydła karmionego paszą umierało na tę chorobę” – stwierdziła Retallick-Riley, a wezwanie do zbadania tej choroby zrodziło się w wyniku oddolnego wysiłku producentów.

Od tego czasu stałym tematem, podobnie jak w przypadku większości wysiłków badawczych, jest zapotrzebowanie na dane wysokiej jakości.

Poleganie na danych pochodzących zarówno od producentów, jak i badaczy – wynikach badań serca, badaniach genetycznych i danych fenotypowych – wszystko to jest w dalszym ciągu ważne dla lepszego zrozumienia BCHF.

„Zwierzęta umierające z powodu zastoinowej niewydolności serca to te, które nigdy nie docierają do zakładu przetwórczego” – stwierdziła Retallick-Riley. „Oznacza to również, że kluczowa jest także dobra rejestracja danych w terenie”.

Jeśli chodzi w szczególności o ocenę serca, wstępne wyniki bieżących badań wskazują, że częstość występowania BCHF wynosi 23%, gdy serce osiąga wynik 3 lub 4. Dla przypomnienia, w najnowszych danych zebranych przez AGI nie ma piątek. ponieważ te serca już się wyczerpały pod presją choroby.

Warto przeczytać!  Nowo odkryta supernowa może rozerwać atmosferę planety

Badając tę ​​chorobę, Retallick-Riley stwierdziła, że ​​stara się myśleć o całym zwierzęciu jako o systemie, a nie tylko skupiać się na sercu.

„Narzędzia genetyczne służące do oceny stanu serca mogłyby potencjalnie pomóc nam zmniejszyć liczbę przypadków, ale wątpię, czy całkowicie wyeliminują chorobę” – stwierdziła Retallick-Riley. „Badania stanu Kolorado mają wstępne szacunki odziedziczalności na poziomie około 0,28. A co z pozostałymi 72%?”

Powiedziała: „Gdybyśmy w procesie bezpośredniej selekcji oparli się wyłącznie na ocenie serca, moglibyśmy stworzyć bydło z mniejszą przebudową serca. Na podstawie wstępnych raportów możemy również zmniejszyć masę tuszy tego bydła”.

Retallick-Riley powiedziała, że ​​jej zespół w AGI i partnerzy projektu zastanawiali się nad opracowaniem pewnego rodzaju indeksu wielocechowego, ale potrzebne są dalsze badania, aby określić najlepsze narzędzia do powszechnego użytku.

„Jedną z rzeczy, o których musimy w dalszym ciągu myśleć, jest to, w jaki sposób wykorzystamy to na końcu drogi, jak wykorzystamy to, aby wpłynąć na decyzje dotyczące produkcji i selekcji” – powiedziała.




Źródło