Nauka i technika

Rolnictwo organiczne prowadzi do adaptacji materiału genetycznego roślin

  • 23 maja, 2024
  • 5 min read
Rolnictwo organiczne prowadzi do adaptacji materiału genetycznego roślin


Rośliny z czasem dostosowują się genetycznie do specjalnych warunków rolnictwa ekologicznego. Jak wynika z komunikatu prasowego, wykazano to w długoterminowym badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Bonn.

Naukowcy uprawiali jęczmień na dwóch sąsiednich polach, stosując konwencjonalne praktyki rolnicze na jednym i metody organiczne na drugim. W ciągu ponad 20 lat organiczny jęczmień został wzbogacony o wyraźne cechy genetyczne, odmienne od grupy kontrolnej. Wśród ustaleń podkreślono znaczenie uprawy odmian dostosowanych specjalnie do praktyk rolnictwa ekologicznego. Wyniki te zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie Agronomia dla Zrównoważonego Rozwoju.

Pod koniec lat 90. prof. dr Jens Léon zainicjował trwały eksperyment na Uniwersytecie w Bonn, przewidując jego długi czas trwania. Jego zespół badawczy miał na celu zbadanie wpływu warunków uprawy na materiał genetyczny roślin. Aby osiągnąć ten cel, przeprowadzili kompleksowe, długoterminowe badania trwające 23 lata w Instytucie Nauk o Uprawach i Ochrony Zasobów (INRES).

„Najpierw skrzyżowaliśmy wysokowydajny jęczmień z dziką formą, aby zwiększyć różnorodność genetyczną” – mówi Léon. „Następnie zasadziliśmy te populacje na dwóch sąsiednich polach, tak aby jęczmień rósł na tej samej glebie i w tych samych warunkach klimatycznych”.

Jedyną różnicą było podejście do rolnictwa. Na jednym polu dominowały konwencjonalne praktyki rolnicze, obejmujące stosowanie pestycydów przeciwko szkodnikom, chemicznych herbicydów do zwalczania chwastów i nawozów mineralnych w celu zwiększenia dostępności składników odżywczych. Z drugiej strony, na drugim polu przyjęto bardziej ekologiczną strategię, unikając pestycydów, stosując mechaniczne metody zwalczania chwastów i wzbogacając glebę stabilnym nawozem. Każdej jesieni część ziarna zatrzymywano do siewu kolejnej wiosny – wykorzystując ziarna organiczne na polu organicznym i jęczmień uprawiany w warunkach konwencjonalnych na polu porównawczym.

Warto przeczytać!  Ambry i PacBio dołączają do konsorcjum GREGOR, aby wykorzenić genetyczne przyczyny rzadkich chorób

„Jednak nie wybieraliśmy ziaren w oparciu o jakąś szczególną cechę, a po prostu losowo wybraliśmy niewielką część zbiorów” – podkreśla kolega Léona, dr Michael Schneider.

Analiza rozwoju genomu w trybie poklatkowym

Dodatkowo naukowcy przeprowadzili coroczne analizy genomu roślin uprawianych metodami konwencjonalnymi i organicznymi. Geny manifestują się w różnych formach zwanych allelami. Na przykład ludzki gen odpowiedzialny za kolor oczu występuje jako allele „brązowe” lub „niebieskie”. Częstość występowania określonych alleli w populacji może zmieniać się z pokolenia na pokolenie. Czynniki środowiskowe przyczyniają się do tego zjawiska: Allele sprzyjające adaptacji roślin do panujących warunków mają tendencję do namnażania się w czasie.

W komunikacie zauważono, że badacze zidentyfikowali dwa interesujące trendy w swoich testach genetycznych: W ciągu pierwszych dwunastu lat częstotliwość alleli w jęczmieniu zmieniała się w ten sam sposób na obu polach.

„Nasza interpretacja tego odkrycia jest taka, że ​​bardzo zróżnicowane populacje powstałe w wyniku skrzyżowania z dzikim jęczmieniem przystosowywały się do lokalnych warunków” – mówi dr Agim Ballvora, który również brał udział w badaniu. „W końcu czynniki takie jak klimat, gleba, a zwłaszcza długość dnia, były identyczne dla obu populacji”.

Warto przeczytać!  Odkrycie DNA podkreśla, w jaki sposób utrzymujemy zdrowy poziom cukru we krwi po posiłkach

Jednak w kolejnych latach częstości alleli obu kultur coraz bardziej się różniły. W szczególności w jęczmieniu uprawianym metodami rolnictwa ekologicznego rozwinęły się warianty genów, które były mniej wrażliwe na deficyt składników odżywczych lub brak wody – czyli allele wpływające na strukturę korzeni.

„Jednym z powodów są prawdopodobnie duże różnice w dostępności składników odżywczych w rolnictwie ekologicznym” – mówi Léon.

Heterogeniczność genetyczna ułatwia proces adaptacji

Jęczmień uprawiany metodą konwencjonalną z czasem stał się bardziej jednolity genetycznie, co oznacza, że ​​materiał genetyczny poszczególnych roślin uprawianych na polu z roku na rok stawał się coraz bardziej podobny. Jednakże jęczmień organiczny pozostał bardziej niejednorodny. Częstotliwości alleli w kulturze organicznej również zmieniały się w większym stopniu w czasie. Spowodowało to, że niektóre lata były wyjątkowo korzystne lub niekorzystne dla niektórych alleli. Może to wynikać z faktu, że warunki środowiskowe w rolnictwie ekologicznym zmieniają się znacznie bardziej niż w przypadku konwencjonalnych metod hodowli w ramkach: jeśli na przykład pewne choroby roślin zapadną w ciągu jednego roku, rośliny będą w największym stopniu polegać na tych allelach, które je chronią. Wydaje się, że zmienność sił środowiskowych działających na rośliny prowadzi do większej heterogeniczności genetycznej.

Warto przeczytać!  W Japonii zagrożony węgorz ukrywał się na widoku

„W rezultacie rośliny lepiej przystosowują się do tego typu zmian” – mówi Léon.

Ogólnie rzecz biorąc, wyniki pokazują, jak ważna jest uprawa odmian zoptymalizowanych pod kątem rolnictwa ekologicznego – czytamy w komunikacie. Ponieważ ich skład genetyczny dostosował się do tych warunków, będą one bardziej wytrzymałe i zapewnią wyższe plony. „Ponadto wydaje się rozsądne, gdy w uprawie roślin krzyżuje się je ze starszymi, a nawet dzikimi odmianami” – wyjaśnia Léon. „Nasze dane wskazują również, że mogłoby to przynieść korzyści nawet konwencjonalnym odmianom wysokowydajnym”.

Finansowanie: Badanie zostało sfinansowane przez Niemiecką Fundację Badawczą (DFG).


Źródło